Hirdetés:

Bemutatta történelmének legtakarékosabb távolsági autóbuszát az Irizar! Az Irizar i6 legújabb változata 13 százalékkal gazdaságosabb felmenőinél, és ugyanennyivel kisebb kibocsátással terheli környezetünket.

Nem kicsi előrelépéseket ígér az Irizar i6S Efficient. Mindez elsősorban a 950 kilogrammal csökkentett saját tömegnek, valamint a harminc százalékkal kisebb légellenállási együtthatónak köszönhető. Utóbbit nemcsak számítógépes szimulációk, hanem valós tesztek is bizonyították. Ezt a kiváló eredményt elsősorban a homlokfal és a tető módosításával érték el, de a cél érdekében megváltoztatták az első ablakok, valamint a szélvédő görbületét is, amivel egyúttal javult a járművezető látótere is. Az i6S alkotóelemeinek tömegét analizálták, és ahol lehetett, csökkentették. Sutba dobták a hagyományos matériákat és inkább nagyszilárdságú acélokhoz, valamint kompozit anyagokhoz nyúltak. Nem mellékesen a filigránabb anyaghasználattal sikerült megnövelni az utasok rendelkezésére álló teret is.

Nem hagyták figyelmen kívül a zaj- és vibrációk csillapítását sem. A Hispacold légkondicionálók is felöltötték kompaktabb, könnyebb és hatékonyabb pizsamájukat. Ugyan nem tartozik az alapfelszereltséghez a digitális tükör, az Irizar mégis mindenkit arra bíztat, hogy bátran ikszelje be az extralistán. Nem csupán a kisebb légellenállás miatt, hanem a nagyobb biztonság okán, hiszen éjszaka és esőben is javítja a járművezető kilátásait.

A műszerfal maga változatlan, ám új digitális műszeregység került a középpontjába

Az új fedélzeti elektronika valós idejű jeltovábbítást kínál, így lehetővé válik a megelőző karbantartás, valamint a távdiagnosztika. Felhőbe menti a jármű adatait és statisztikáit, amivel segíti az optimális útvonal megtervezését és lecsökkenti a karbantartás költségeit. Habár az i6S Efficient a legkorszerűbb asszisztensrendszerekre támaszkodhat, javult a passzív biztonság is. A karosszériát megerősítették, így jobban ellenáll a torziós csavarodásoknak, valamint a frontális ütközéseknek. Az egyik legnevesebb, bár meg nem nevezett, kutatóintézettel végeztették az anyagfáradási és tartóssági teszteket.

Ahogy azt a spanyol gyártótól már megszokhattuk, az Irizar i6S Efficient is teljes mértékben a helyi előírásokhoz és megrendelői igényekhez igazítható. Szinte végtelen konfigurációs lehetőség közül lehet választani, legyen szó bal-, vagy jobbkormányos, dízel-, biodízel-, földgáz- vagy biogázüzemű kivitelről. Úgy tervezték, hogy későbbi, helyileg nulla károsanyag-kibocsátású hajtásláncát is fogadhassa. Reméljük, hamarosan hazánkban is találkozhatunk az Irizar legújabb üdvöskéjével.

Habár a hatékonyság állt első helyen az Irizar i6S fejlesztésénél, a tervezőknek mégis sikerült némi izgalmat varázsolniuk a hátfalra