Hirdetés:

Három rövidfilmet forgatott szerkesztőségünk segítségével a Renault Trucks hazai képviselete a távolsági fuvarozásra kínált felfrissített T típusa bevezetési kampányának részeként. Az első két epizód a dicső múltat és jelent tárta elénk, míg a harmadikból végre megismerhettük az Evolution modelleket. A járványhelyzet kissé felborította a terveket, de végre hosszabb időre is eljutott hozzánk és a gyakorlatban is kipróbálhattuk a fejlesztéseket.

A száraz tényekkel nem foglalkoznék, hiszen az újdonságot már mi is bemutattuk, és a QR-kódon hivatkozott videóból is megismerhetők azok – most inkább a tapasztalataimat osztom meg. A képeken, és bevallom kicsit távolabbról is koromfeketének tűnt, pedig valójában sötétbarna metál vontató a Schwarzmüller teljes terheléssel ellátott tényleg fekete félpótkocsijával igazán impozáns látványt nyújtott a Renault Trucks biatorbágyi telephelyén. Ahogy felmásztunk a fülkébe, azonnal a sokat emlegetett kormánnyal kezdtük az ismerkedést. Az új kormányoszlop reteszelése a bal lábunknál levő taposógombbal oldható, s onnantól minden irányban különösen tág tartományban állítható könnyedén. Újabb taposás a gombon, s a kormánykerék máris rögzített állapotba kerül. Kiszálláshoz a volán vízszintes helyzetbe, szinte a műszerfal fölé tolható, még Bud Spencernek sem lenne útban.

Az új kormányoszlop kezelhetősége és állítási tartománya hibátlan. A mobiltelefont, vagy kisebb táblagépet rugós rögzítőfül tartja a műszerfal tetején, az alatta levő rekesz falán két USB-csatlakozót is találunk

A kormányoszlop burkolata, ami a padlótól indul, még mindig belóg kissé a sofőr lábai közé, ez az alacsonyabbaknak okozhat kényelmetlenséget. Ám 180 centiméter felett már eléggé hátratolható az ülés, így a burkolat sem zavaró, s van elég hely a lábak mozgatásához menet közben is. Az ülések is újak, erről mi csak annyit tudunk mondani, hogy nagyon könnyen és sokféleképpen állíthatók. A teszt alatt tökéletesen tették dolgukat, természetesen légrugósak, s a csillapításuk is szabályozható. A kényelmükre a Rolling Tons nehéz-teherautós fogyasztásmérő köre alatt nem panaszkodhattunk, de persze ez nem mérhető össze egy hamburgi kikötői fuvarral.

Az új T a méhsejtmintázatú hűtőrácsról és a keskenyebb, immár teljes egészében LED-technikájú fényszóróiról ismerhető fel

A motor már nem a kulcs elfordításával, hanem egy nyomógombbal kelthető életre. A két kijelző – a kormánykerék mögött, valamint a középkonzolon – minden fontos adatról tudósít. A vezető gombnyomással váltogathat a nézetek közül, attól függően, hogy neki mi a legfontosabb. Lenulláztam a fogyasztásjelzőt, ekkor derült ki, hogy tesztalanyunk igencsak nyers még, alig 100 kilométert futott. Ennek fényében nem vártam túl kedvező fogyasztási adatot, de erre majd a cikk végén visszatérünk. Egy fordítás a jobboldali bajuszkapcsolón, alias sebességváltókaron, s máris indulhattunk. A gázpedál lenyomásával oldott a rögzítőfék is, a szerelvény pedig lágyan meglódult a maga 40 tonnájával. A telephelyről kikanyarodva pár száz méter után rátértünk az M1-esre, ami ugye onnan, az M0 felhajtótól egyből emelkedővel várt bennünket. Itt még én „vezettem”, vagyis nyomtam a gázpedált. A 382 kilowatt (520 lóerő) teljesítményű és 2550 newtonméter csúcsnyomatékú motor nem sokat küszködött, hamar felértünk, onnan pedig már volt időm az Optivision beállítására. Bevallom, nagyon vártam már a domborzati viszonyokhoz igazodó sebességszabályzó új verzióját. Pofonegyszerűen aktiválható, utána már nincs szükségünk a lábunkra, teszi a dolgát. Szerencsékre hullámokban enyhébb kamionforgalom volt körülöttünk, így a Tatabányáig tartó jó kis dimbes-dombos vidéken minden erényét meg tudta mutatni nekünk.

Új formájú és huzatú ülések, a jobb oldali beforgatható. Mindig üde színfolt a piros biztonsági öv

A sebességet 85 kilométer/órára állítottuk, nem akartuk, hogy utolérjenek a hátul jövők vagy feltartsuk őket. Emelkedő előtt kicsit gyorsít, lendületet vesz, s amennyiben lehetséges, visszaváltás nélkül felkapaszkodik, még ha kicsit vissza is esik a sebesség a beállított érték alá. Aztán az emelkedő tetején kigurítja a szerelvényt, mintha kicsit megpihenne az előző mutatványtól. A lejtőn természetesen aktiválódik a motorfék, a sebesség pedig ilyenkor is az előre beállított mértékben lépi túl a rögzített tempót. A lejtő aljára érve visszaáll minden a rendes kerékvágásba, a sebesség is szép lassan lecsökken a kívánt 85 kilométer/órára. Kényelmes, ergonomikus, a sofőr nyugodtan fészkelődhet, változtathatja a testhelyzetét, mozgathatja a tagjait. S persze takarékos is, mert az elektronika sokkal precízebben tudja a motort és a váltót kezelni, mint bármelyikünk. A 12 fokozatú váltó nagyszerű partner volt a nyomatékos motorhoz, az egyszeres áttételű (2,31:1) hátsó híddal együtt mindig takarékos, kis fordulaton lehetett tartani a motort. A gyári számítások szerint a leghosszabb, közvetlen áttételű (1:1) fokozatban 1120 fordulat/perc tartozik a 90 kilométer/óra sebességhez.

A műszerfal közepén lévő digitális kijelzőre szinte bármilyen adatot, információt lehívhatunk. Tesztautónk vadonatúj, addig mindössze 93 kilométert futott

Lébénynél letértünk az autópályáról, s elindultunk visszafelé az 1-es úton. A szűk bekötőutakon és kereszteződésekben is nagyszerűen irányítható és manőverezhető a felfrissített Evolution modell. A rettenetes állapotú útfelületen is biztonsággal haladtunk, csak a futóműveket és az abroncsokat sajnáltuk. Abda után visszatértünk az autópályára, s ebben az irányban érezhetően megnőtt a kamionforgalom. Persze most is az Optivision szakértelmére bíztuk magunkat, amely folyamatosan fékezett, gyorsított, ahogy a helyzet kívánta. Márpedig a szituáció az folyamatosan kívánta. A visszaút közel sem volt olyan kiegyensúlyozott, mint az odaút, ahol a saját tempónkat tarthattuk. Ekkor már folyamatosan és jelentősen ingadozott a sebességünk az előttünk haladókkal együtt. S akkor nézzük a fogyasztást. Az odaúton, mivel egyből emelkedővel kezdtünk, bizony jóval 30 liter/100 kilométer feletti adatot mutatott a műszer, ami csak szép lassan csökkent, de a fordulónál már 30 liter alatt járt a fogyasztás. Balázs kollégám bízott a technikában, arra tippelt, hogy mire visszaérünk, bent maradunk 30 liter alatt. Én szkeptikus voltam a nagy forgalom és az ingadozó sebesség miatt, de Balázsnak lett igaza. A telephelyre visszaérve 28,2 literes fogyasztást mutatott a műszer, ami egy nyers motortól, az erős forgalomban és a dimbes-dombos vidéken nem rossz eredmény.

A napellenző és a légkürtök a tetőn feláras extraként rendelhetők. A lehető legkisebb légellenállásért folytatott kiélezett küzdelemben már valószínűleg nem sok ilyet látunk majd az utakon

A kezdeti bejáratás után minden bizonnyal csökken majd a jármű fogyasztása, megmutatkozik a hosszabb hídáttétel és az okosabb domborzatkövető által ígért fogyasztási előny. A részben felhasználói visszajelzések alapján született, a mindennapos kezelhetőséget kényelmesebbé tévő újdonságok viszont egyértelműen tapasztalható előrelépést jelentenek.

Technikai adatok
Hajtáslánc, felépítés
Soros, hathengeres, hengerenként négyszelepes, közvetlen közös nyomócsöves befecskendezésű, folyadékhűtésű, négyütemű dízelmotor turbófeltöltővel és töltőlevegő-hűtővel. Euro VI minősítés kipufogógáz-visszavezetéssel, dízel-oxidációs katalizátorral, részecskeszűrővel és SCR-rendszerrel.
Összlökettérfogat (cm3):12771
Legnagyobb teljesítmény (kW(LE)/1/min):382(520)/1430–1800
Legnagyobb nyomaték (Nm/1/min):2550/1000–1430
Motor hosszában beépítve az első tengely fölött, hátsókerék-hajtás, 12 fokozatú automatizált sebességváltó, kapcsolható differenciálzár, 2,31:1 végáttétel. Acél létravázra épített kétajtós, kétszemélyes acélfülke, vontatónyereg.
Kétkörös, elektronikus vezérlésű légfékrendszer, elektronikus menetstabilizálóval blokkolásgátlóval, elektronikus fékerő-elosztóval, vészfékrásegítővel és visszagurulás-gátlóval; elöl és hátul belső szellőzésű tárcsafék, kipufogófék, dekompressziós motorfék.
Kormánymű:golyósoros, rásegítéssel
Futómű elöl:merevtengely, laprugó, hidraulikus lengéscsillapító, keresztstabilizátor
Futómű hátul:merevhíd, légrugó, hidraulikus lengéscsillapító, keresztstabilizátor
Gumiabroncsok gyártmánya és mérete:Michelin XLINE ENERGY F (ANTISPLASH) 385/55 R 22,5 és Michelin XLINE ENERGY D2 315/70 R 22,5
Méretek, tömegek
Hosszúság/szélesség (tükrökkel)/magasság (mm):6149/2534 (2980)/3959
Tengelytáv (mm):3800
Alváz magassága elöl/hátul (mm):963/953
Kapcsolási magasság (mm):1122
Szabadmagasság elöl/hátul (mm):223/211
Fordulókör átmérője padkák/falak között (m):6,9/7,6
Saját tömeg (kg):8331
Hasznos teherbírás (kg):11169
Megengedett össztömeg (kg):19500
Megengedett tengelyterhelés elöl/hátul (kg):8000/11 500
Tüzelőanyag-tartály(ok) térfogata (l):405+650
AdBlue-tartály térfogata (l):100

Fülke szélessége könyökmagasságban (mm):2350
Fülke hosszúsága (mm):2060
Fülke belső magassága a padlótól/motorsátortól (mm):2080
Motorsátor magassága (mm):
Lépcsőfokok magassága (mm):400/340/295/295/330
Fülkepadló magassága a talajtól (mm):1650
Vezetőülés magassága a talajtól/padlótól (mm):2020–2150/370–500
Vezetőülés lapjának hosszúsága/szélessége (mm):480–530/490
Vezetőülés támlájának magassága/szélessége (mm):720/520
Vezetőülés állítási úthossza (mm):170
Utasülés lapjának hosszúsága/szélessége (mm):480–500/490
Utasülés támlájának magassága/szélessége (mm):710/490
Alsó ágy hosszúsága/szelessége/vastagsága (mm):2000/650–770/130
Felső ágy hosszúsága/szelessége/vastagsága (mm):1900/650–700/70
Kormánykerék átmérője (mm):455
Kormánykerék állíthatósága tengelyirányban/arra merőlegesen (mm):60/160
Kormányfordulatok száma végállástól végállásig:4,5
Menetteljesítmények, költségek
Legnagyobb sebesség (km/h):90
Tesztfogyasztás (l/100 km):28,2
A megengedett sebességhatárokat betartva autópályán és országúton, teljes terheléssel végzett tesztkör. Mérési körülmények: 2 személy, 10 Celsius-fok, száraz úttest, enyhe szél, enyhe, majd erős forgalom, bekapcsolt légkondicionáló.