Hirdetés:

Minden eddiginél változatosabb évad áll a kamion-Európa-bajnokság előtt, amely idén végre visszatért a rendes kerékvágásba. A látványos akciókban gazdag első, hungaroringi hétvégén hazai versenyzőnk gyűjtötte be a legtöbb elsőséget.

Sokak örömére igazi versenygépekkel, valós aszfaltcsíkokon indulhatott útjára a Kamion-Európa-bajnokság 2021-es szezonja a vírushelyzet miatt több ízben elhalasztott, majd lefújt tavalyi sorozatot követően.

A kamion-Európa-bajnokság 2021-es versenynaptára
HelyszínDátum
Hungaroring, MagyarországJúnius 12-13.
Nürburgring, NémetországJúlius 16-17.
Nürburgring, NémetországJúlius 17-18.
Most, CsehországAugusztus 28-29.
Zolder, BelgiumSzeptember 11-12.
Le Mans, FranciaországSzeptember 25-26.
Jarama, SpanyolországOktóber 2-3.
Misano, OlaszországOktóber 16-17.
(fotó: Buggyra Racing)

A Révész Racing magyar pilótája, Kiss Norbi (#41, MAN) nem hivatalos bajnokként zárta az előző idényt, ráadásul a 16 szakaszból álló FIA ETRC digitális kihívást is fölényes győzelemmel teljesítette. Így a bajnoki cím egyik fő esélyeseként vághatott neki a számos újdonsággal kecsegtető évadnak, amelynek nyitó hétvégéjén a két időmérő megnyerése mellett két első helyezést is elkönyvelhetett magának.

A szombati első futamom Adam Lacko (#55, Freightliner) és a hivatalos címvédő, Jochen Hahn (#1, IVECO) előtt Sascha Lenz (#30, MAN) ért elsőnek célba hatalmas különbséggel. Egy meghibásodott alkatrész miatt Norbi kezdeti reményei sajnos gyorsan elszálltak. A magyar nagydíjon debütált a Tankpool24 Racing egység új, Scania S-szérián alapuló versenykamionja. A Steffen Faas (#24, Scania) vezette gép egy aprónak tűnő koccanást követően még a gumifalat is meglátogatta, amelynek következtében a szervezők a teljes második, fordított rajtrácsos futamot törölték.

A két vasárnapi futamon a hazai közönség előtt versenyző Kiss Norbi végül újra erőre kapott. Először Sascha Lenzet és Adam Lackót, majd pedig Steffi Halmot (#44, IVECO), és ismét a cseh Lackót utasította maga mögé a dobogón. A magyar versenyző a ranglista harmadik helyén várja a következő, nürburgringi megmérettetést.

Ranglista az első versenyhétvége után
PozícióNévMárkaNemzetiségPontszám
1.Sascha LenzMANnémet40
2.Adam LackoFreightlinercseh32
3.Kiss NorbertMANmagyar30
4.Jochen HahnIVECOnémet27
5.Antonio AlbaceteMANspanyol22
6.Steffi HalmIVECOnémet20
7.Shane BreretonMANbrit16
8.Teo CalvetFreightlinerfrancia10
9.Jamie AndersonMANbrit6
10.Steffen FaasSCANIAnémet6