Hirdetés:

Paks városa összesen tíz darab nulla helyi károsanyag-kibocsátású, elektromos hajtású Solaris Urbino buszt rendelt, amelyek még idén üzembe állnak.

Még ebben az évben megkezdi szolgálatát Pakson az egyik legnagyobb, elektromos autóbuszokból álló magyarországi flotta. A Tolna megyei város és a lengyel Solaris közötti megállapodás szerint a gyártó tíz darab Solaris Urbino városi elektromos buszt szállít. A flottát hat nagyobb Solaris Urbino 12 és négy kisebb, 8,9 méter hosszú Solaris Urbino 8,9 LE változat alkotja. A járművek beszerzése mellett a város öt elektromos töltőállomás kiépítését is kérte, így összesen 4,7 millió euró értékben kötöttek szerződést. A buszokkal az új atomerőművi blokkok építésben résztvevőket szállítják majd a városból a munkahelyükre.

A kisebbik Solaris Urbinón negyvenen férnek el

A nagyobbik, tizenkét méter hosszú, városi forgalomra tervezett elektromos hajtású autóbusz, a Solaris Urbino 12 utasterében huszonnyolc ülőhelyet alakítottak ki, összesen pedig mintegy hetven személy szállítására alkalmas. A kisebbik, mintegy kilenc méter hosszú buszon összesen negyven ember utazhat, ennél a változatnál huszonnégy ülőhelyet alakítottak ki. Az elektromos buszokat egy százhatvan kilowatt teljesítményű motor hajtja, az energiát hálózatról tölthető 250, illetve 200 kilowattóra kapacitású akkumulátorokban tárolják. A járművek mindkét változatában található légkondicionáló, digitális utastájékoztató, zárt láncú kamerarendszer és az utasok számára telefontöltéshez használható USB-csatlakozó is.

Hamarosan láthatjuk Pakson az elektromos hajtású Solarisokat

A Solaris cég járműveivel a paksiak tehát hamarosan találkozhatnak, a lengyel gyártó termékei azonban eddig sem voltak ismeretlenek Magyarországon. Mintegy százötven buszt és trolit szállítottak az elmúlt években hazánkba. Az eddigi megvásárolt buszok között azonban elektromos hajtásúak még nem voltak, így ebben a kategóriában a paksi Solaris-flotta lesz az országban az első. Ugyanakkor, mivel a kormány néhány hónapja bejelentette, hogy háromezer elektromos hajtású busz beszerzését támogatja a következő években, valószínűleg hamarosan más városokba is érkeznek károsanyagkibocsátás-mentes járművek.