Új vezetéstámogató rendszerrel teszi még biztonságosabbá a közlekedést a Volvo Trucks, a berendezés figyelmezteti a járművezetőt a megfelelő követési távolság betartására.
Hirdetés:

Ha túl közel került az előtte haladó járműhöz, akkor a követésitáv-figyelmeztetés (Distance Alert) nevű rendszer a szélvédőre vetített vörös fénnyel jelzi ezt a vezető számára. A követési időköz 1,5 és 3,5 másodperc között választható meg. Amennyiben a gépkocsivezető nem gondoskodik a követési távolság megnöveléséről, akkor a rendszer villogó fényjelzéssel és hangriasztással figyelmeztet. Ha a sofőr erre sem reagál, akkor végső esetben működésbe lép az automatikus vészfékrendszer. Mindez akár néhány másodpercen belül is megtörténhet.

 

 

Az új rendszer akkor aktiválódik, ha a jármű hatvan kilométer/óránál nagyobb sebességgel halad, ám a járművezető nem használja az adaptív sebességszabályozót. Ugyanis ez a vezetői segédrendszer magától is biztosítaná a kellő követési távolságot. A követésitáv-figyelmeztetés a Volvo FH, a Volvo FH16, a Volvo FM és a Volvo FMX típusokhoz rendelhető. A ráfutásos ütközések a teherautó-balesetek körülbelül húsz százalékát teszik ki, így ez az új biztonsági funkció jelentősen csökkentheti az ilyen jellegű balesetek és vészhelyzetek számát.

 -