Hirdetés:

Nemcsak okosnak lenni könnyebb utólag, hanem egy flottát villamosítani is. Legalábbis ezt ígéri a Voith és az Orten Electric-Trucks új közös megoldása, amellyel költséghatékonyan alakítanak át buszokat és teherautókat teljesen elektromos hajtásúvá.

Stratégiai partnerkapcsolatba lépett egymással a többek között az automatikus sebességváltóiról, retardereiről és egyéb erőátviteli berendezéseiről híres Voith-csoport, valamint a legkülönfélébb össztömeg-kategóriájú dízelüzemű tehergépkocsikat teljesen elektromos hajtásúvá átalakító Orten Electric-Trucks GmbH. Az együttműködés célja olyan lehetőséget kínálni a flottaüzemeltetőknek, amellyel a lehető legkönnyebben tehetik meg a kezdeti lépéseket az elektromos mobilitás felé. Új megoldásukkal dízel-, hibrid- és gázhajtású szóló, csuklós, illetve emeletes autóbuszokba, valamint könnyű- és középsúlyú tehergépjárművekbe építhető be utólagosan a neves beszállító legkorszerűbb színvonalat képviselő elektromos hajtásrendszere, a Voith Electrical Drive System (VEDS). Méghozzá a Voith ígérete szerint ez sokkal gyorsabb, egyszerűbb és költséghatékonyabb, mint új elektromos buszok, illetve teherautók beszerzése.

A kifejezetten a közösségi közlekedés igényeire kifejlesztett Voith Electrical Drive System lelke egy igen energiahatékony, 340 kilowatt legnagyobb teljesítményű, állandómágneses szinkronmotor, amely a legnehezebb csuklós buszok hajtásával is könnyen megbirkózik. Ehhez a rendszer folyadékhűtésű invertere is hozzájárul, míg az intelligens hajtásirányító egység optimálisan vezérli a hajtáslánc összes részegységét, illetve a rekuperációs folyamatot. Továbbá a Voith Electrical Drive System segédberendezéseket működtető invertereket és egy nagyfeszültségű áramelosztót is magában foglal, amelyeket tökéletesen összehangoltak a lehető leghatékonyabb működés érdekében.

A Voith elektromos hajtási rendszere egy 340 kilowattos villanymotort kínál szóló, csuklós és emeletes buszok számára

A hajtásrendszert tehát a Voith szállítja, míg az Orten adja hozzá az akkumulátort és a segédberendezéseket a saját kínálatából. Továbbá az évente mintegy száz haszonjárművet villamosító Orten feladata a beépítés, amennyiben az ügyfél nem a saját műhelyében szeretné elvégezni ezt a kellő szakmai felkészültséget igénylő műveletet. A stratégiai együttműködés keretében pedig a Voith világméretű értékesítési és szervizhálózata, valamint az Orten többéves szakmai tapasztalata a haszonjárművek villamosításában teljes körű és magas színvonalú kiszolgálást biztosít azoknak az üzemeltetőknek, akik utólag szeretnék haszonjárműveiket teljesen elektromos hajtásúvá alakítani.