Hirdetés:

Visszafordíthatatlan károkat okoznak a halálos közúti balesetek világszerte. A legfrissebb uniós statisztikák szerint a többségük kedvező látási viszonyok közepette, országúton és még csak nem is kereszteződések sűrűjében következik be.

Továbbra is a közúti baleset a vezető halálok az 5–29 éves fiatalok körében az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint. A közúti halálozások kétharmada dolgozó korú embertársunktól fosztja meg szeretteit, így a személyes veszteségek mellett a gazdasági és társadalmi hatásuk is jelentős. Ha azt nézzük, hogy világviszonylatban csupán öt százalékkal csökkentek az ilyen esetek 2010 és 2021 között, akkor elszomorodhatunk. Ám közben a globális járműflotta több mint duplájára nőtt és egymilliárddal többen rójuk már a bolygónk útjait. Szerencsére Európában ennél sokkal jobb a helyzet, mert 36 százalékos a csökkenés minden járműtípust figyelembe véve. Sőt, a 2012–2022 időszakra részletesen lebontott statisztikák is rendelkezésre állnak az Európai Bizottság legfrissebb jelentésében.

Ennek adatai alapján a 27 uniós tagállam útjain 2022-ben 2311 személy veszítette életét kishaszonjárművek balesetei nyomán, 2940 haláleset történt 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherautók kapcsán és 413 buszokkal összefüggésben. Ezek rendre az összes közúti elhalálozás 11, 14, illetve 2 százalékát adják. Bár a táblázatunkban látható relatív számok az átlagnál valamivel sötétebb képet festenek a hazai viszonyokról, szerencsére az esetek abszolút számát sikerült jelentősen csökkenteni. Ráadásul a pandémiás időszakban is szép eredményeket produkáltunk, míg az EU-szintjén 2019-hez képest 2022-ben a teherautók esetében nyolc százalékkal kevesebb halálos baleset történt, addig itthon 23 százalékkal javultak a mutatók. A kisteherautók esetében még látványosabb az eredmény, a 27 ország összesített öt százalékával szemben nálunk a 31 százalék áll. A buszoknál ugyanezek a számok 21, illetve 30 százalékos mérséklődésről tanúskodnak.

Mindhárom vizsgált haszonjármű-csoportra igaz, hogy döntően (52-62 százalékban) 25–64 éves, tehát aktív korú embert érint az Európai Unióban. A teherautókhoz köthető halálesetek több mint felében személyautó utasa veszítette az életét, a védtelen úthasználók pedig mindegyik kategóriával szemben különösen veszélyeztettek. A kisteherautók baleseteinek 31 százalékában buszok utasai veszítik életüket, 27 százalékban személyautósok és 39 százalékban védtelen közlekedők. A nehéz-teherautókkal összeköthető halálesetek 58 százalékban személyautók utasai, 34 százalékban védtelen úthasználók veszítik életüket. A buszok esetében 32 százalék a személyautósok, 19 a buszon utazó elhunytak aránya. A védtelen úthasználók itt összesen 43 százalékot alkotnak, a gyalogosok kategóriája önmagában is 25 százalék!

A 3,5 tonna alattiak esetében június és november között végig viszonylag magas a baleseti kockázat, és az utolsó említett hónap, az év végi hajrá a csúcstartó. Júliusban és augusztusban következik be messze a legtöbb nehéz-teherautós haláleset, és bár ez az időszak a buszok esetében is veszélyes, ott a december a legfájdalmasabb hónap.

Hétköznap nappal a teherautós halálesetek 76 százaléka, a buszosok 63 százaléka következett be. A buszos esetek 16 százaléka hétvégén napközben történt. Míg a teherautók viszonylag egyenletes elosztást mutatnak hétközben, addig a buszok esetében szerda egész nap viszonylag sok eset történik, és a grafikon szombat hajnalban tetőzik. A kishaszonjárművek a két nagy között helyezkednek el: 70 százalék hétköznap nappal és 16 százalék hétvégén nappal. Itt fontos adat, hogy a csúcs péntek délutánra és estére tehető.

A legkisebbek esetében 54, a nehéz-teherautóknál a balesetek 53 százaléka országúton következik be, a buszos esetek fele pedig városban. Érdekes módon mindhárom járműtípus esetében döntően nem a kereszteződések a ludasak – 83, 84 és 76 százalékban egyéb helyen történik a baj. A kishaszonjárművek esetében azt is tudjuk, hogy az összes eset 77 százaléka száraz útburkolaton következik be.

A Volvo Trucks balesetkutató csapatának legutóbbi összegzése is megerősíti ezeket a teherautók kapcsán: 90 százalékban emberi tényező okozza a baleseteket, és mindegyik jellemző balesettípus legalább háromnegyede fényes nappal, jó látási viszonyok esetén és száraz útburkolatnál következett be. Természetesen a statisztika önmagában nem tartalmazhat minden tényezőt. Például a fényes nap elvakíthatja az egyik közlekedő felet, aki emiatt nehezebben vagy később veszi észre a szürke autójával a szürke aszfalton kivilágítatlanul közeledő járművet. Ám a levonható tanulság mindebből az, hogy nem csupán sötétben vagy rossz idő esetén kell különösen odafigyelni. Észre kell vennünk magunkon a hétközepi hátság – a szerda – okozta kihívásokat vagy éppen a péntek délutáni fáradtságot. Azt, ha gondolataink már a hétvége körül forognak, és nem kellőképpen az útra figyelünk. Egyenes útszakaszon és jó látási viszonyok közepette is egyetlen szempillantás elég a bajhoz, ha például az ágy alól kihúzott hűtő mélyén kutakodunk. Ha ilyenkor érjük utol a tömegesen nyaralni indulókat, akik az útépítés miatti torlódásban vesztegelnek, akkor már csak az automatikus vészfékrendszer segíthet…

Halálos kimenetelű balesetek
Összesen 2022-benEgymillió lakosra vetítveVáltozás 2012-höz képest
EU27MagyarországEU27MagyarországEU27Magyarország
Kishaszonjármű2311665,26,8–17%–38%
Teherautó2940856,68,8–13%–28%
Autóbusz413160,91,7–41%–39%
Új Volkswagen ID. Buzz változatok: Csúcsra járatják
Bemutató

Új Volkswagen ID. Buzz változatok: Csúcsra járatják

Persze, persze lefelé is bővítették az ID. Buzz kínálatát, kisebb akkuval, olcsóbban is elérhető, de a legnagyobb feneket ők is az új zászlóshajónak kerítették. Izgalmas műszaki újdonságok várnak ránk, de azért még mindig erős korlátok között.

Knorr-Bremse fékalkatrészek: Biztonsági matekpélda
Technika

Knorr-Bremse fékalkatrészek: Biztonsági matekpélda

Nemhogy kiszámolni, megtippelni is nehéz, hogy a Knorr-Bremse által legyártott féktárcsák vajon hány haszonjárműben dolgoztak az évek során, és ezzel mekkora biztonsági pluszt eredményeztek. Ám a konkrét előnyöket szerencsére könnyebb számszerűsíteni.

Repülőkkel táncoló
Történelem

Repülőkkel táncoló

Főszereplőnk a hazai ipar egyik fénypontja, mégsem hallott róla szinte senki, és még kevesebben láthatták élőben munka közben.

MAN hTGX és önvezető teherautók: Hidrogénezett öntudatosság
Technika

MAN hTGX és önvezető teherautók: Hidrogénezett öntudatosság

Olajszőkítésről szó sincs! Csupán arról, hogy az MAN bemutatta hidrogénüzemű belső égésű erőforrással felvértezett hTGX teherautóját. Eközben önvezető prototípusaival is új mérföldkőhöz érkezett, amelyek végre felhajthattak az autópályára.

Új helyre költözik a Volvo
Háttér

Új helyre költözik a Volvo

Túlzás nélkül állíthatom, Magyarországon példa nélküli beruházást hozott tető alá Ecseren a Volvo Hungária Kft. Ez egyben azt is jelenti, hogy 25 évvel alapítása után költözik a XVII. kerületi Cinkotai úti bázisáról a svéd márka magyarországi importőre.

Itt elmondhatod a véleményedet!