Hirdetés:

Nem is annyira titkos favorit a középkategóriában a Daily. Nemcsak áruszállítóként hódít, egyedi előnyeit kihasználva takarékos, a legszűkebb utcákba is beküldhető apró személyszállító építhető belőle. Nemsokára igencsak vonzó elektromos változatban is.

Három darab 3,5 tonnás kishaszonjármű rakományát elviszi a hátán egyetlen héttonnás IVECO Daily. Megfordítva is működik a trükk: a kis forgalmú viszonylatokra elegendő utaskapacitást nyújt egy hagyományos midibusznál jóval kedvezőbb fogyasztás mellett a Daily-alapú minibusz. Nyáron Párizs egyik elővárosában az IVECO busz villamosított buszait foghattuk rövid próbára. Akkor a nagyok mellett szerényen, szemlesütve álldogált az új eDaily alváza és egy arra épített minibusz is. Sajnos ezekkel nem kerültünk mélyebb kapcsolatba egyelőre, azonban rendkívül ígéretesnek bizonyult az első ismerkedős fogdosás is.

Nagyobb testvéreihez hasonlóan ez is központi villanymotort kapott, ám az saját termék az FPT Industrial boszorkánykonyhájából! Az állandó mágneses szinkronmotor 140 kilowatt és 450 newtonméter csúcsértékekre képes, a tartós teljesítmény értéke 80, a folyamatos forgatónyomaték számszerűsítve 220. A vontatóakkumulátor itt is a házi hajtáslánckészítők terméke, és akár nyolc év garanciát adnak ezekre. A 37 kilowattórás csomagok tömege egyenként 260-270 kilogramm, a buszok esetében három ilyet építenek be az alváz hossztartói közé. A gyáriak ígérete szerint a közepesen kemény városi körülményeket szimuláló SORT 2 ciklus alapján így 200 kilométer az elérhető hatótáv.

A vonaljáratokra vagy munkásjáratnak tervezett kivitel fedélzetén legfeljebb 22 fő utazhat

Több vezetési programot kínál a hajtáslánc és a rekuperációt is módosíthatjuk az egypedálos vezetéstől a vitorlázó módig. Legfeljebb 2,5 kilowattot vehetünk fel a nagyfeszültségű akkuból a felépítmény egyszerűbb felszereléseihez, például a jegyértékesítő terminál táplálására. Felárért akár 15 kilowattot is kiszipkázhatunk a légkondicionáló és/vagy a kerekesszék-emelő meghajtására. Alapfelszereltségként laprugókat kínálnak, ám opcionálisan elektronikusan szabályozott légrugózással is kényeztethetjük utasainkat.

Az elsőként érkező, például munkásjáratokra szánt kivitelek már rendelhetők, az első példányaikat 2024 elejétől szállítják ki. A lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiájú akkumulátorcsomagokból jövőre nagyjából háromezer darabot kívánnak gyártani. Egy furgonba 1-3 ilyen pakk kerülhet, ebből mindenki gyorsan kiszámolhatja az eDaily első évére kitűzött reményeket. Komolyabb célszám, hogy 2026-ra már ennek tízszeresével terveznek. Sajnos külön adatunk nincs a középkategóriás Daily értékesítéseiről, ám az IVECO a könnyűkategóriásnak nevezett termékeiből százezret gyártott tavaly. Ebből megint nem nehéz kikövetkeztetni, milyen arányban és ütemben választják a villamosított járműveket az üzemeltetők.

Alacsonybelépésű városi busznak, agyonülésezett iskolabusznak, ám akár még elegáns, nagy befogadóképességű reptéri transzfernek is kiváló alap lehet majd az új eDaily

Műszaki adatok
Legnagyobb/folyamatos teljesítmény (kW):140/90
Legnagyobb/folyamatos forgatónyomaték (Nm):400/220
Akkumulátorok bruttó kapacitása (kWh):111
Hosszúság/szélesség/magasság (mm):7618/2174/2850
Tengelytávolság (mm):4100
Fordulókör átmérője falak között (m):14,8
Megengedett össztömeg (kg):7200
Utaskapacitás (fő):22+1
Csomagtér (m³):1,2
Tüzelőanyag-tartály térfogata (l):55

Toyota üzemanyagcellás újdonságok: Hidrogénhajtást mindenbe!
Zöld jövő

Toyota üzemanyagcellás újdonságok: Hidrogénhajtást mindenbe!

Eltökélten hisz a Toyota a hidrogénalapú társadalomban, amelynek motorja az üzemanyagcella. Íme, a világ legnagyobb autógyártójának legújabb eredményei az üzemanyagcellás járművek fejlesztése terén a pickuptól a nyerges vontatón át az autóbuszig.

Hidrogénevő
Hírek

Hidrogénevő

Brüsszelben, a Busworld Europe 2023 kiállításon mutatta be legújabb, helyileg nulla károsanyag-kibocsátású, üzemanyagcellás városi autóbuszát az IVECO Bus. A 12 méter hosszú, alacsonypadlós E-Way H2 a HTWO, vagyis a Hyundai technológiáját használja.

IVECO Bus E-Way: Lábjegyzet az ízelítőhöz
Teszt

IVECO Bus E-Way: Lábjegyzet az ízelítőhöz

Közel ezer dolgozik már ebből a villanybuszból tucatnyi európai országban, ami összemérhető a mifelénk is ismert eCitaro sikerével. Ám az IVECO Bus termékéről a hazai utazóközönség nagyobb része mégsem hallott. Megmutatták, mire számíthatunk a jövőben.

IVECO Bus villamosított autóbuszok menetpróbája: Van mááásik!
Teszt

IVECO Bus villamosított autóbuszok menetpróbája: Van mááásik!

Dízelmotoros vagy sűrített földgázzal üzemelő hibrid? Tisztán elektromos? Hagyományos gázolajos vagy akkumulátoros? Alacsonypadlós helyett alacsonybelépésű hibridet vagy villanymotorosat szeretne? Mindegyikre külön megoldással szolgál az IVECO Bus.

Az IVECO Bus újdonságai: Fehér e-hollók
Bemutató

Az IVECO Bus újdonságai: Fehér e-hollók

Részlegesen villamosított és teljesen elektromos városi, városközeli buszokkal bővíti kínálatát az IVECO Bus. A távolabbi jövő is szóba került már: úgy tűnik, ők is leszavazták a Nikola régóta ígérgetett üzemanyagcelláját.

Ésszerű fenntarthatóság
Hírek

Ésszerű fenntarthatóság

Hat korszerű, alacsonybelépésű, sűrített földgázzal (CNG) üzemelő IVECO Feniksbus városi autóbusszal frissült a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. flottája.