Hirdetés:

Korábban már ismertettük, hogy a frissített GSR-rendeletnek megfelelően jövő júliustól milyen biztonsági rendszerekkel kell ellátni az új haszongépjárműveket. Ezzel összhangban a Volvo Trucks máris bemutatott egy szép csokorra való újítást.

Kezdetektől fogva a Volvo Trucks vállalati alapértékei közé tartozik a biztonság. Ennek mentén a termékei mindig is élen jártak az ­aktív, illetve passzív biztonság terén, nem ritkán a törvényi előírásokat is túlteljesítve. A svéd gyártó már régen elkötelezte magát a Vision Zero koncepció iránt, amelynek célja nullára csökkenteni a közúti közlekedési balesetek számát. Ennek az útnak egy fontos lépése a mostani újdonság­csomag bemutatása is, amely elsősorban a gyalogosok és kerékpárosok védelmét helyezi a középpontba.
A Volvo Trucks egyik legfontosabb ­biztonsági újítása radar és kamera segítségével figyeli a közvetlenül a jármű előtti területet, majd fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha gyalogost vagy kerékpárost észlel az ütközésveszéllyel járó zónában. Az intelligens sebességasszisztens az út mentén elhelyezett táblákat felismerve a műszerpanelen mutatja a járművezetőnek az éppen érvényes sebességhatárt, ennek túllépésére pedig hang- és fényjelzéssel figyelmezteti. Nem újdonság a svéd márka ­kínálatában az abroncsnyomás-figyelő, mostantól azonban a járművezető beállíthatja, hogy akár már a törvényileg előírt húszszázalékos nyomáscsökkenésnél korábban is jelzést kapjon erről a műszerpanelen keresztül.

Ne feledjük, a helyes guminyomás fenntartása nemcsak a biztonság, hanem a tüzelőanyag-­fogyasztás szempontjából is különösen fontos! A Volvo Trucks további újdonsága akkor figyelmeztet, ha kinyitják a fülke valamelyik ajtaját, miközben hátulról mozgó objektum, például gyalogos, kerékpáros vagy személyautó közelít az adott oldalon. A rendszer a motor ­leállítása után még két percig aktív marad. Végül, de nem utolsósorban a fékmegtartás funkció időbeli korlátozás nélkül fenntartja a féknyomást ­egészen a gázpedálra lépésig, így nem szükséges folyamatosan taposni a pedált álló helyzetben.

A fenti újdonságok idén szeptembertől már ­elérhetők a dízel-, gáz- vagy villanyhajtású FH, FM és FMX teherautókhoz, míg az FL és az FE az év végén kapja meg ezeket. Hamarosan tehát a Volvo Trucks tehergépkocsik még jelentősebben hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai Unió várakozásai szerint az általános ­járműbiztonsági rendelet (General Safety Regulation – GSR) rendelkezései 2038-ig több mint 25 ezer életet mentsenek meg és 140 ezer személyi sérülést előzzenek meg kontinensünk útjain.

A Volvo Trucks egyik új biztonsági rendszere figyelmeztetést ad a fülke valamelyik ajtajának kinyitásakor, ha az adott oldalon hátulról mozgó objektum közeledik

Teherautók a városi forgalomban: Javuló kilátások
Háttér

Teherautók a városi forgalomban: Javuló kilátások

Habár a segédrendszerek egyre éberebbek és az előírások is szigorodnak, baleset-megelőzés szempontjából még mindig a járművezetőre hárul a legnagyobb felelősség. Legyünk figyelmesek, óvatosak és előzékenyek!

Buszban biztonságban
Háttér

Buszban biztonságban

Amikor a sítáborba induló busz ablakaiból boldogan kitekintő gyermekeiknek búcsút intettek a szülők, biztosan azzal a jó érzéssel engedték el őket, hogy az utazás során nem érheti baj őket. A kiváló állapotban lévő járműben és a felkészült, kipihent pilóták kezeiben jó helyen vannak.

Indulás előtti digitális ellenőrzés: Nincs helye mulasztásnak
Háttér

Indulás előtti digitális ellenőrzés: Nincs helye mulasztásnak

Bár a KRESZ mindenki számára előírja a napi ellenőrzéseket, ezt sokan csak ajánlásnak tartják. Azonban a haszonjárművek esetében emberéletek múlhatnak egy időben fel nem ismert műszaki hibán. Segítség vagy újabb nyűg, ha digitalizálják a reggeli rutint?

Szilikonnal a tisztánlátásért
Hírek

Szilikonnal a tisztánlátásért

Innovációs díjjal jutalmazta a Sécurité Routière, a francia közlekedésbiztonsági hatóság a Valeo Everguard ablaktörlő lapátját.

Szigorodó biztonsági követelmények: Mindannyiunkért!
Technika

Szigorodó biztonsági követelmények: Mindannyiunkért!

Legkésőbb jövő nyártól kicsit nyugodtabban alhatunk. De nem vezetés közben! Ugyanis 2024 júliusától minden újonnan forgalomba helyezett haszonjárműnek teljesítenie kell a szigorúbb általános járműbiztonsági rendelet előírásait.

Itt elmondhatod a véleményedet!