Hirdetés:

Korábban már ismertettük, hogy a frissített GSR-rendeletnek megfelelően jövő júliustól milyen biztonsági rendszerekkel kell ellátni az új haszongépjárműveket. Ezzel összhangban a Volvo Trucks máris bemutatott egy szép csokorra való újítást.

Kezdetektől fogva a Volvo Trucks vállalati alapértékei közé tartozik a biztonság. Ennek mentén a termékei mindig is élen jártak az ­aktív, illetve passzív biztonság terén, nem ritkán a törvényi előírásokat is túlteljesítve. A svéd gyártó már régen elkötelezte magát a Vision Zero koncepció iránt, amelynek célja nullára csökkenteni a közúti közlekedési balesetek számát. Ennek az útnak egy fontos lépése a mostani újdonság­csomag bemutatása is, amely elsősorban a gyalogosok és kerékpárosok védelmét helyezi a középpontba.
A Volvo Trucks egyik legfontosabb ­biztonsági újítása radar és kamera segítségével figyeli a közvetlenül a jármű előtti területet, majd fény- és hangjelzéssel figyelmezteti a vezetőt, ha gyalogost vagy kerékpárost észlel az ütközésveszéllyel járó zónában. Az intelligens sebességasszisztens az út mentén elhelyezett táblákat felismerve a műszerpanelen mutatja a járművezetőnek az éppen érvényes sebességhatárt, ennek túllépésére pedig hang- és fényjelzéssel figyelmezteti. Nem újdonság a svéd márka ­kínálatában az abroncsnyomás-figyelő, mostantól azonban a járművezető beállíthatja, hogy akár már a törvényileg előírt húszszázalékos nyomáscsökkenésnél korábban is jelzést kapjon erről a műszerpanelen keresztül.

Ne feledjük, a helyes guminyomás fenntartása nemcsak a biztonság, hanem a tüzelőanyag-­fogyasztás szempontjából is különösen fontos! A Volvo Trucks további újdonsága akkor figyelmeztet, ha kinyitják a fülke valamelyik ajtaját, miközben hátulról mozgó objektum, például gyalogos, kerékpáros vagy személyautó közelít az adott oldalon. A rendszer a motor ­leállítása után még két percig aktív marad. Végül, de nem utolsósorban a fékmegtartás funkció időbeli korlátozás nélkül fenntartja a féknyomást ­egészen a gázpedálra lépésig, így nem szükséges folyamatosan taposni a pedált álló helyzetben.

A fenti újdonságok idén szeptembertől már ­elérhetők a dízel-, gáz- vagy villanyhajtású FH, FM és FMX teherautókhoz, míg az FL és az FE az év végén kapja meg ezeket. Hamarosan tehát a Volvo Trucks tehergépkocsik még jelentősebben hozzájárulnak ahhoz, hogy az Európai Unió várakozásai szerint az általános ­járműbiztonsági rendelet (General Safety Regulation – GSR) rendelkezései 2038-ig több mint 25 ezer életet mentsenek meg és 140 ezer személyi sérülést előzzenek meg kontinensünk útjain.

A Volvo Trucks egyik új biztonsági rendszere figyelmeztetést ad a fülke valamelyik ajtajának kinyitásakor, ha az adott oldalon hátulról mozgó objektum közeledik

Fogmaker automatikus tűzoltórendszer: Automatikus életmentő
Technika

Fogmaker automatikus tűzoltórendszer: Automatikus életmentő

Évente 10-15 autóbuszt megment itthon a pusztító lángoktól a Fogmaker tűzoltórendszere. Döntő részben a belső égésű motor környékén kap valami lángra, ez ellen hatékonyan véd több mint 2500 hazai buszt a svéd megoldás.

Új ZF vezetéstámogató rendszerek: Éber segítők
Technika

Új ZF vezetéstámogató rendszerek: Éber segítők

OnGuardMAX automatikus vészfékrendszerével és OnSideALERT radaralapú holttérfigyelő berendezésével segíti a ZF a jövőben a Nikola nehézkategóriájú üzemanyagcellás teherautójának biztonságos közlekedését.

Megvilágosodás
Hírek

Megvilágosodás

Engedélyezték az Osram legelső, kifejezetten haszonjárművek számára tervezett LED-technikájú, 24 voltos, hatezer kelvin színhőmérsékletű fényforrását.

Százéves a Kienzle és VDO tachográf: Menetelő írnok
Történelem

Százéves a Kienzle és VDO tachográf: Menetelő írnok

Természetesen nem az egy négyzetméterre eső faragatlan tuskók feljegyzésére szolgál a tachográf, hiszen az a haszonjárművek menetíró készüléke. Hogyan vált ez az egykor papírkorongra körmölő, mechanikus mérőműszer digitálisan intelligenssé?

Biztonságra játszanak
Hírek

Biztonságra játszanak

Összefogott az Audi és Navistar, hogy az iskolai év elejére időzítve bemutathassanak egy olyan technológiát, ami biztonságosabbá teheti a gyermekek közlekedését.

Egymillió ABA
Hírek

Egymillió ABA

Mindenkit ki kell ábrándítanunk, aki a cím felületes értelmezését követően az újra aktív ABBA együttes platinalemezére asszociált. Valójában a Daimler Truck 2006-ban bemutatott Active Brake Assist (ABA) aktív vészfékrendszeréről szólunk.