Hirdetés:

Egy negyven tonnás monstrum volánja mögött ülsz és magabiztosan szeled a kilométereket. Kedvenc zenekarodat hallgatod, szereted a munkád. Évtizedek óta ezt csinálod, balesetmentesen, eddig megúsztad, ám most szörnyű dilemma elé kerülsz.

Tudod jól, hogy a világ egyik legveszélyesebb munkája a tiéd. De talán már arra is gondolsz, hogy veled olyan már nem történhet, amely szituációban ne találnád fel magad. Annyi mindent láttál már, meglepetés nem érhet. Majd jön valaki szemből, váratlanul a semmiből, egyenesen feléd tart… Nem hiszed el, de hamar rájössz, veszélyben vagy. Ha nem csinálsz semmit, akkor biztosan neked ütközik a vészjóslóan közelítő gépkocsi. Nem kell nagy fantázia elképzelni a végeredményt. Láttál már ilyet. Kevés az idő, de arra elég, hogy mérlegeld a lehetőségeket. Egy precíz jobbra kormányzással talán még van esély elkerülni a frontális ütközést. A padka szűk és bizonytalan a teherbírása, közel az árok, de megpróbálhatod.

https://www.twitch.tv/videos/1697356120?t=00h02m45s

Ezek a gondolatok futhattak végig annak az amerikai sofőrnek a fejében is, akinek fedélzeti videóját sorra osztják meg az interneten. Az látszik, hogy a közepes forgalomban, szemből változatos sűrűségben érkeznek a járművek. Nem látszik stresszesnek a közlekedési környezet. Majd egy szemből érkező pickup mindenféle értelmezhető előzmény nélkül fokozatosan áthalad a képzeletbeli felezővonalon. A sofőr cselekszik, óvatos kormánymozdulattal jobbra kitérve igyekszik elkerülni az ütközést. Az ütközés elmarad, de a jármű letér az útpályáról, az árok olyan mély, hogy onnan már nincs visszaút. A járművezető nyugodt marad, fékezés érződik, majd már csak azt látjuk, hogy a vontató jobbra dől és minden elcsendesül. A járművezető használta a biztonsági övet, így a helyén maradt, azt feltételezem, nem történt különösebb baja. Ugyan nem látjuk a következményeket, a keletkezett károkat és azt sem tudjuk mi lett a rakománnyal, de a biztosítónak biztosan lesz miért helytállnia. Ha persze sikerül majd azonosítani a másik járművet. Egyértelmű előnnyel szolgált a teherautó vezetőjének cselekedeteit rögzítő fedélzeti kamera! Így bizonyítani tudja, nem ő aludt el és azért hagyta el a szilárd burkolatot, hanem jó oka volt rá.

Az eset, amikor a személygépkocsi teljes terjedelmével áthalad a kamion elé…

Ez nem is annyira ritka eset, mint gondolnánk. Szakértői gyakorlatomban is találkozom rendszeresen hasonló esetekkel, például itt van egy, amelynek kimenetele azért másképp alakult. Ebben az esetben a kamion sofőrjének esélye sem volt a kitérésre, pedig megpróbálta. Egyébként meg így néz ki az, amikor egy 62 kilométer/óra sebességre lefékezett vontatónak ütközik teljes átfedésben egy 70 kilométer/óra tempóval a szemközti sávba áttérő személyautó.

Sok mindent láttam már, amelyek alapján nehéz általánosan követhető szabályt rögzíteni, hatásos vezetéstechnikát tanácsolni az ilyen esetekben. Különösen annak fényében, hogy ezer oka lehet a szemközti jármű balra áttérésének. Figyelmetlenség, rosszullét, műszaki hiba, akaratlan kormányzás, hosszú a lista. Az biztos, hogy „békeidőben” érdemes előre elgondolkodni, hogy egy ilyen helyzetben mi legyen a preferencia. Mindenáron elkerülni az ütközést, vagy hideg fejjel jöjjön, aminek jönnie kell. Igazán persze nem lehet felkészülni, nincs begyakorolt vezetéstechnika, minden szituáció más. Talán a tapasztalat, a saját jármű lehetséges viselkedésének az ismerete ad valódi kapaszkodót. És valahol középen van az igazság, a stabilitási határhelyzetig elmozdulásban. A környezet veszélyeztetése nélkül azért mindent meg kell tenni a legrosszabb forgatókönyv elkerülése érdekében. Biztonságos mértékben húzódjunk le, addig, amíg a szerelvény kontrolláltan és biztonságosan irányítható talajon marad. Sokszor láttam már, hogy még egy mini személygépkocsi frontális ütközése is elég ahhoz, hogy a vontató alá fúródva valamelyik kormányzott kerékszerkezetet kiszakítsa és akkor a kamion irányítás nélkül halad tovább. Akkor már tényleg nincs mit tenni!

Vigyázzunk egymásra!

Írásunk az ORFK-OBB együttműködésével készült: Országos Balesetmegelőzési Bizottság

Előző cikkMicsoda korban élünk!
Következő cikkEnergiatakarékos innovációk
Már az óvodában is törött kisautó lehetett volna a jelem. De oda nem jártam, viszont apám ZISZ teherautójában gyakran imitáltam a vezetést. Közlekedésmérnökként érkeztem a szakmába, a Hungarocamionhoz. Az itt megismert balesetelemzés mitikus világa elcsábított, szakmérnöki diplomával 30 éve igazságügyi műszaki szakértő vagyok. Az utóbbi két évtizedben európai zsűrik tagjaként részt vehetek az év autóbusza, teherautója és kishaszonjárműve kiválasztásában.

Itt elmondhatod a véleményedet!