Hirdetés:

Biztosan sokakban felmerült már nem egy kérdés az autómegosztó szolgáltatások kapcsán. Például mi történik, ha bérlés közben lemerül az okostelefonunk? Ennek és hasonló kérdéseknek jártunk utána.

Egyre népszerűbbek az autó- járműmegosztók az utóbbi években a fővárosban. Folyamatosan bővítik a területi lefedettséget és a flottát a szolgáltatók, hogy egyre szélesebb kört érhessenek el. Viszont előfordulhat, hogy néhány embernek még idegen ezeknek a szolgáltatásoknak a mibenléte, illetve helyes használata. A GreenGo és a GreenGo Cargo működése és tapasztalatai alapján vizsgáltuk meg kicsit részletesebben a kérdést.

A birtoklási vágy hatásos ellenszere

A saját tulajdonú autó az idő 96-98 százalékában kihasználatlanul áll az otthonunk előtt vagy a munkahelyünkön. Ehhez képest a GreenGo járműveinek kihasználtsága kiemelkedő, hiszen nem kell tétlenül várakozniuk a gazdira. Ha a népszerű ingyenes csomagot választjuk, akkor a percdíjakon kívül semmilyen olyan költséggel nem kell számolni, ami egy saját autó birtoklásakor és használatakor felmerül! Nincs tüzelőanyag-számla, parkolási díj, biztosítás vagy akár szervizköltség. Az elérhető havidíjas csomagokkal pedig a rendszeres felhasználók kedvezőbb percdíjjal autózhatnak.

Az autók Budapest belső, frekventált kerületeiben a legnépszerűbbek, itt található meg belőlük a legtöbb. Mivel a GreenGo esetében tisztán elektromos autókról beszélünk, városi közlekedésre a legideálisabb a használatuk. Az igényeinknek megfelelően akár egészen rövid utakra vagy akár több napra is kibérelhetjük a szabadon mozgó járműpark eszközeit. Bevásárlásainkat is könnyen intézhetjük a megosztott flotta járműveivel, hiszen a Budapesten kívüli kedvezményes külső zónákba a legnépszerűbb bevásárlóközpontok beletartoznak. Így amíg mi vásárolunk, addig kedvezőbb percdíjjal parkoltathatjuk az autót.

E szolgáltatások elterjedésének egyik kellemes mellékhatása, hogy a turizmust is fellendíthetik. A nyaralási szezonban jellemzően magasabb a reptérre vezető utak száma. Hiszen az év jó részében jellemzően a budapesti lakosok veszik igénybe a szolgáltatást, ám a városba érkező turisták is előszeretettel bérlik a GreenGo autóit.

Hasznos tippek

A GreenGo Cargo szolgáltatás 2021 novembere óta elérhető, jelenleg négy darab kishaszonjármű dolgozik a flottában. Frekventált, könnyen elérhető közlekedési csomópontok környékén tanyáznak ezek. Bérlést indítani és zárni csak ebben a négy Cargo-zónában lehet, ám a tágas rakterű csöppségekkel bárhova elmehetünk. A haszonjárművek kihasználtsága is magas, hiszen ideálisak költözéshez vagy bútorvásárláshoz, ezért az egész napos kölcsönzések a jellemzőbbek. A kumulált átlagfogyasztásuk átlagosan 17 kilowattóra/100 kilométer körül alakul. Nyilván függ a vezetési stílustól és a szállított tehertől is a hatótávolság, de ügyesen közlekedve egy teljesen feltöltött Cargoval akár hosszabb távokat is megtehetünk.

Mint elég sok más szolgáltatás, a GreenGo is csak okostelefonról elérhető. Mi történik, ha használat közben lemerül az okostelefonunk, hogyan lehet a bérlést zárni? Ebben az esetben a bérlés tovább fut. Kölcsönzést zárni csakis az applikáción keresztül lehet, amelynek kötelező záró lépése a zárásakor készítendő négy fotó. Ezekkel tudjuk bizonyítani, hogy a használtunk közben nem keletkezett sérülés a járművön. A telefon lemerülése esetén, ha lehetséges érdemes valamilyen formában felvenni a kapcsolatot az ügyfélszolgálattal, és minél hamarabb töltőre tenni a telefont. Az autókban USB-csatlakozó és szivargyújtó is található, így megfelelő töltőkábellel az autóban is megoldható a telefon töltése. Vagyis akkor sincs baj, ha lemerül a telefonunk, a villanyautó nagy akkumulátora kisegíti a kisebb rokonát.