Papírforma szerint alakult a német versenyhétvége is, a kék IVECO megint magabiztosan uralta a mezőnyt. Két korábbi bajnok is győzni tudott idén először, valamint a szakma nagy öregje is megmutatta a fiataloknak, hogy mi az a kamionversenyzés.
Hirdetés:

Rendkívüli fordulattal indult a nürburgringi hétvége, hiszen szombat helyett pénteken került sor az első időmérőre. Természetesen így is a tabella éllovasa, Jochen Hahn futotta a legjobb időt, ezen már meg sem lepődünk. Az viszont érdekes, hogy abroncskímélés címén a legtöbben csupán egyetlen gyors kört futottak, az első hat mégis mindössze néhány tizedmásodperc különbséggel kvalifikálta magát.

Fotó - Buggyra Racing

Az elmosódott folt a kép előterében pontosan az, amit Jochen Hahn mutat magából a többieknek: az idei nyolc pole pozícióból hetet ő zsebelt be

Kiss Norbi a negyedik helyről indult, előtte Antionio Albacete, mellette Sascha Lenz rajtolt. A korábbi versenyekkel ellentétben Norbi nagyon jól elkapta a rajtot, a második kanyarban meg is előzte a fiatal németet. Ha akad valaki, aki még Jochen Hahnnál is nagyobb tapasztalattal bír, akkor az a háromszoros Európa-bajnok Gerd Körber. A Mr. Truckracing becenevű pilóta 1987 óta (!) űzi ezt a sportágat, ült már MAN, DAF, Freighliner, Mercedes-Benz és IVECO versenygép fülkéjében. A tizedik helyről az ötödikig küzdötte előre magát, és kemény csatában tartotta maga mögött Adam Lackót.

Fotó - Buggyra Racing

Az első négyes a rajtnál kialakult sorrendben futott be, mögöttük kíméletlen harc dúlt, több kamion is egymásnak ütközött, illetve kicsúszott, és így a versenyt feladni kényszerült

A cseh kihasználta ezt a második, fordított rajtrácsos futamon, ugyanis az első körben átvette a vezetést, mögötte Sascha Lenz, majd Hahn futottak be. Anthony Janiec és Norbi komolyabb összetűzésbe keveredett, így előbb a francia, majd a magyar versenyző is feladni készült a szombati második versenyt.

Fotó - Buggyra Racing

Fél évszázaddal ezelőtt ennek a számítókapacitásnak a töredékével szálltak le a Holdon, most Lackót a szezon első győzelméhez segítette

 

A kamion-Európa-bajnokság 2019-es versenynaptára
HelyszínDátum
Misano, OlaszországMájus 25–26.
Hungaroring, MagyarországJúnius 22–23.
Slovakia Ring, SzlovákiaJúlius 6–7.
Nürburgring, NémetországJúlius 20–21.
Most, CsehországAugusztus 31–szeptember 1.
Zolder, BelgiumSzeptember 14–15.
Le Mans, FranciaországSzeptember 27–29.
Jarama, SpanyolországOktóber 5–6.

 

 -

 -

Bácsi, kérem! Tessék egy picit odébbállni, mert kitakarja a szép veterán teherautót!

Vasárnap a változatosság kedvéért Hahn futotta a legjobb időt. Norbi a második legjobb időt érte el, őket szorosan követte Albacete, Lenz és Lacko. Az első körben minden eddiginél keményebb adok-kapok következett, többen megpördültek, sérültek a fényezések, repültek a műanyagdarabok. Kiss Norbi több mint egy tucat helyet veszített.

Fotó - Buggyra Racing

A hétvége kicsit erőszakosabbra sikerült a szokásosnál

Norbi mögött Stephanie Halm keményen hárította Albacete támadásait, ám a rosszul beállított sebességkorlátozó miatt háromszor is túllépte a 160 kilométer/óra megengedett legnagyobb sebességet. Az utolsó körben teljesítette a bokszáthajtásos büntetését, amivel a 15. helyre esett vissza. Lacko folyamatosan visszaverte a leggyorsabb kört autózó Lenz próbálkozásait, így a Buggyra futott be harmadikként.

Fotó - Buggyra Racing

Többen feladni kényszerültek egy-egy keményebb ütközet után

Norbi egyértelmű céllal tört előre hátulról, a nyolcadik helyet akarta megszerezni, ami sikerült is. Ám hiába előzte meg egykori csapattársát, a mezőny hölgytagjának gyorshajtása miatt végül André Kursim került a nyolcadik helyre, Norbi pedig hetedikként végzett.

 -

Aki tud, az tud: a 27-es rajtszámú Gerd Körber egyetlen hétvégén annyi pontot gyűjtött, hogy bekerült az összesítésben a legjobb tízbe

Az utolsó futamon Kursim fordult el elsőnek, őt bajnokok egész sora követte szorosan: Kiss, Albacete és Körber. Norbi a verseny felénél el tudott menni az IVECO mellett, ám ezt követően a német nem hagyta magát, és a második helyet végig megtartotta. Steffi Halm egész hétvégén tartó pechsorozata nem ért véget, miután öt helyet előreküzdötte magát, műszaki hiba miatt fel kellett adnia a versenyt. Le a kalappal Gerd Körber előtt, aki a nyugdíjazása ellenére is mutatott egy-két tanulságos leckét a mezőny fiatalabb versenyzőinek!

 

Ranglista a negyedik versenyhétvége után, 2019
PozícióNévMárkaNemzetiségPontszám
1.Jochen HahnIVECOnémet197
2.Antonio AlbaceteMANspanyol130
3.Adam LackoFreightlinercseh122
4.Kiss NorbertMercedes-Benzmagyar121
5.Steffi HalmIVECOnémet109
6.Sascha LenzMANnémet105
7.René ReinertIVECOnémet95
8.André KursimIVECOnémet60
9.José RodriguesMANportugál37
10.Gerd KörberIVECOnémet28

 

Fotó - Buggyra Racing

Nehéz helyzetben voltak az idegenben játszók: a hazai közönség előnye szépen látszik a Reinert-szerelvények sorfalán

 

Fotók: Buggyra Racing