Milyen lehet egy időutazás, ami a múltba visz? Négy veterán tehergépkocsi-vezető lehetőséget kapott, hogy kipróbáljon egy rendhagyó időutazást, mégpedig Scania V8-as nyerges vontatók segítségével.
Hirdetés:

Kezdjünk rögtön egy rövid történelmi áttekintéssel és a számokkal! Ötven évvel ezelőtt, 1969. január elsején mutatkozott be a Scania első V8-as motorja, akkoriban kimagaslónak számító 350 lóerő teljesítménnyel. Ötven évvel később, napjainkban a svéd gyártó kínálatában 730 lóerő képviseli a csúcsteljesítményt, azaz több mint a duplájára nőtt a motor ereje. Azonban nemcsak az erejükben, hanem magukban a járművekben is hatalmas a különbség: elegendő ránézni a  Scania LBS 140-re és összehasonlítani a Scania S 730 modellel. Fél évszázad nem múlik el nyomtalanul.
De nézzük inkább magát az eseményt! A Scania meghívott négy olyan veterán gépkocsivezetőt Svédországba, akik az 1970-es években ismerték és dolgoztak a Scania akkori zászlóshajójával, a 140-es típussal. Mindegyikük számára ismerős volt a fülke és gond nélkül indították el, illetve vezették az autót a márka Södertäljében található tesztpályáján. Majd éles váltásként átültek az S 730 típusba. Érdemes meghallgatni a véleményüket. „Négy lépés a mennyországba.” „Nem szállok ki.” „A kinti világ túl szokványos, itt benn a fülkében futurisztikus érzésem van”. „Jó lenne egy ilyen az otthoni flottába is.” Az egyetlen dolog, amit a fülke hangszigetelése miatt hiányoltak, az a nyolchengeres motor dübörgése.