Eltérően a korábbi évektől, idén már június közepén Magyarországra látogattak a kamion-Európa-bajnokság versenygépei. A hungaroringi hétvége után az összesített pontversenyben továbbra is Jochen Hahn áll az élen, míg Kiss Norbi feljött a második helyre.
Hirdetés:

Pénteken befejeződött a tanév az iskolákban, majd szombat-vasárnap már az ezer lóerős versenygépek okoztak élményeket a családoknak. Mert ugyan a kamion-Európa-bajnokság versenyzői és csapatai majdhogynem vérre menő harcokat vívnak a pályán, ez a két nap a nézők szempontjából a felhőtlen kikapcsolódásról és családi programokról szól. Ugyanez jellemezte a hungaroringi futamok június 16–17-i hétvégéjét is. Első ránézésre, majd másodikra is egy picivel szerényebbnek látszottak a versenyt kísérő egyéb programok. Betétfutamként idén például csak a Swift Cup Europe versenyei szerepeltek – ez elég komoly visszalépés a tavaly látható V8-as, V10-es és V12-es sportautók után. A szakmai kiállítói területen szintén kevesebb cég képviseltette magát, például az egyes kanyar által közrefogott alsó parkoló idén jóformán üresen állt. Nyilván akik kipróbálták az itt felállított hatalmas sátorban a lézerharcot, nem így vélekednek. Hasonlóképpen, aki a korzón résztvevő teherautók parkolója mellett belenézett a European Street Freestyle Cup látványos motorosbemutatóiba, az biztos, hogy nem panaszkodott. Vagyis a kísérőprogramok színesedtek, ám a szakmai érdeklődőknek kevesebb minden szólt. Valószínűleg nem véletlen, hogy színesedett a gyermekeknek szóló attrakciók kínálata is, szélesebb közönséget változatos kínálattal könnyebb megszólítani. Szerencsére azonban a pályán, a versenyek során is akadt elegendő izgalom.

 -

Versenyen kívüli magánszám: Kiss Norbi így köszönte meg az utolsó futam végén a népes magyar nézőközönségnek a szurkolást

A szombati első futam előtt nagyon úgy tűnt, hogy a gépek maximális teljesítményüket nyújtják, a versenyzők pedig nagyon érzik a pályát, ugyanis az első négy rajtkockába mindössze 0,158 másodperc különbséggel kvalifikálták magukat a pilóták. Az első helyről indult a tavalyi Euópar-bajnok Adam Lacko, ám őt már a második körben megelőzte Jochen Hahn. A mezőny legtapasztaltabb versenyzője innentől kezdve nagyjából megközelíthetetlen előnyt épített ki, és a futam végén elsőként haladt át kockás zászló alatt. A többi helyen azonban kemény csaták folytak. Amikor négy kamion akart elfordulni a célegyenes végén, akkor Antonio Albacete gépébe belefutott Ryan Smith, és mindketten kipördültek. A cseh Lackót nem kísérte szerencse szombaton, ugyanis koccant a magát keményen előreküzdő Ryan Smith-szel, aminek során megsérült az egyik hátsó gumiabroncsa. Folyamatosan veszített pozíciójából, így csak a kilencedik helyen ért be végül. Hasonlóképpen nem kísérte szerencse az OXXO Hungary Truck Racing Team brit versenyzőjét, sem, aki a két ütközés ellenére a hetedik helyre harcolta előre magát. Ám nem sokáig örülhetett pontszerző helyének, ugyanis a versenybírók Antonio Albacetével és Adam Lackóval bekövetkezett ütközése miatt 30-30 másodperc büntetést ítéltek meg neki, így elvesztette pontjait. A magyar szurkolóknak viszont még ennek ellenére is adódott okuk az ünneplésre: Kiss Norbi a dobogó második fokára állhatott fel. A harmadik helyen az IVECO versenygépet vezető Steffi Halm végzett.

 -

A hungaroringi nézők számára szívet melengető pillanat: a két magyar érdekeltségű kamion egymás mellett a pályán. Jázmin, vagyis az OXXO Hungary Truck Racing Team MAN kamionja és a brit versenyző, Ryan Smith, valamint Kiss Norbi a tankpool24 Racing Team Mercedes-Benz kamionjával

A szombati második futam fordított rajtsorrendjéből Adam Lacko profitált a legtöbbet, aki első helyről indulva elsőként haladt át a kockás zászló alatt. A győzelem azonban ennél a könnyed mondatnál lényegesen bonyolultabb feladatnak bizonyult. A mellőle induló brit Brereton nem sokáig tartotta fel a mögötte érkező gyorsabb versenyzőket, az így a második helyre kerülő német Rene Reinert folyamatos támadásával izgalmas pillanatokat okozott a címvédő cseh pilótának. A verseny második felében látszólag lassuló Freightliner versenygépet szó szerint az utolsó pillanatig próbálta megelőzni a kék MAN. A futam bronz dobogóját már a negyedik körben bebiztosította magának a céltudatos német hölgy, Steffi Halm. Őket Sascha Lenz (SL Trucksport MAN) és Kiss Norbi (Tankpool24 Racing Mercedes-Benz) követte. A magyar versenyző így ismét értékes pontokat szerzett.

 -

Steffi Halm rémálma valóra vált: az utolsó futam ötödik körében Ryan Smith-szel történt koccanása után IVECO versenygépe annyira megsérült, hogy ki kellett állnia egy kisebb javításra. Majd tíz másodperces büntetést kapott, ugyanis a bokszutcában megsértette a sebességkorlátozást

Vasárnap az első futamot Jochen Hahn egy kényelmes rajt-cél győzelemmel zárta. Hiába próbálta az OXXO Truck Hungary Racing Team pilótája, Ryan Smith utolérni, ám a brit versenyző így is a nagyon előkelő második helyet szerezte meg. Harmadikként a címvédő cseh Adam Lacko futott be. Kiss Norbi a negyedik helyről indulva negyedikként ért célba. Kétségkívül a futam leglátványosabb elemét Sascha Lenz és MAN gépe produkálta, amikor is 360 fokban megfordult a pályán, ám még így is folytatta tovább a versenyzést. Sőt, a piruett után a nyolcadik helyen ért célba, és habár tíz másodperces időbüntetést kapott, ennek ellenére is biztosította magának az első rajtkockát az utolsó futamra. Lenz teljesítménye látványosan fejlődik, az ifjú német tehetség kezd beérni, érdemes lesz odafigyelni rá a jövőben, mert még okozhat meglepetéseket!
Nem sokáig örülhetett azonban Sascha Lenz az utolsó futamra megszerzett első rajthelynek, ugyanis rögtön az első körben a német Rene Reinert és MAN kamionja megelőzte. Reinert számára ez az előzés egyben a futamgyőzelmet is jelentette. Számára ez azért különleges, mert tavaly egy év szabadságot vett ki a versenyzésből. Így ő 2016 júniusa óta most először élte meg újra, milyen a kilátás a dobogó legfelső fokáról. Kiss Norbi az utolsó futamban örömet okozott a magyar szurkolóknak, amikor korábbi csapattársát, Andre Kursimot maga mögött hagyva a harmadik helyre jött fel. Ezzel az eredménnyel még egy dobogós helyet szerzett Mercedes-Benz versenygépével.

 -

Az utolsó futam eredményhirdetése: a két német zászló mellett helyet kapott a magyar is. Kiss Norbi harmadik helyen fejezte be ezt a futamot, de szombaton állt a dobogó második fokán is

Jochan Hahn ezen a hétvégén megmutatta, hogy milyen az, amikor egy négyszeres Európa-bajnok komolyan veszi a futamokat és egy tökéletesen felkészített géppel vág neki a hétvégének. A Hungaroringen két alkalommal állhatott a dobogó tetejére és ezzel messze a többiek előtt vezeti az összesített pontversenyt. Második helyen holtverseny alakult ki, Steffi Halm és Kiss Norbi ugyanannyi pontszámmal osztoznak jelenleg az ezüst serlegen. Steffi Halm idén ült át az IVECO versenygépbe, miután tavaly negyedik helyett szerzett MAN kamionjával. A mezőny egyetlen hölgy tagja igazi német precizitással építi fel a versenyeket, és ez a tudatosság eddig meghozta az eredményt, a mogyoródi pályán következetesen jól szerepelt. Ugyanakkor a bajnokságban jó pár helyet előre lépő Kiss Norbi esetében a Hungaroringen az látszott, hogy a Mercedes-Benz nincs ereje teljében. Többször akadt olyan helyzet a futamok során, ahol teljesen üres pályán sem tudott Norbi közelebb kerülni az előtte versenyzőkhöz. A tavalyi címvédő, Adam Lacko a harmadik helyen várja a folytatást. Egyelőre nagyon a szezon elején tartunk, nem érdemes és még nem is lehet a medve bőrére inni. Sok munka vár még idén a csapatokra. És ha már a folytatásnál tartunk. A 2018-as szezon következő versenyhétvégéjét a legendás nürburgringi pályán rendezik meg június végén.

Ranglista a második versenyhétvége után, 2018
PozícióNévKamionNemzetiségPontszám
1Jochen HahnIVECOnémet95
2Kiss NorbertMercedes-Benzmagyar64
2Stephanie HalmIVECOnémet64
4Adam LackoFreightlinercseh58
5Sascha LenzMANnémet54
6Rene ReinertMANnémet47
7Antonio AlbaceteMANspanyol39
8André KursimIVECOnémet37
9Ryan SmithMANangol33
10Anthony JaniecMANfrancia14

 

Az idei versenynaptár mindössze 8 versenyhétvégéből áll.

Kamion-Európa-bajnokság, 2018., versenynaptár
HelyszínDátum
Misano, OlaszországMájus 26-27.
Hungaroring, MagyarországJúnius 16-17.
Nürburgring, NémetországJúnius 29 – július 1.
Slovakia Ring, SzlovákiaJúlius 14-15.
Most, CsehországSzeptember 1-2.
Zolder, BelgiumSzeptember 15-16.
Le Mans, FranciaországSzeptember 29-30.
Jarama, SpanyolországOktóber 6-7.