Szintet lépett a Volkswagen, és a Crafterből is elkészítette a népszerű California változatot. Egyelőre azonban csak ízelítőként, hogy milyen lenne, ha…
Hirdetés:

Rendkívül népszerűvé váltak az évtizedek során a Volkswagen Transporter alapjaira épített California modellek. A kempingezők kedvenc járműve lényegében egy lakóautó, hiszen minden megtalálható a fedélzetén, amely a mindennapi élethez szükséges. Bár sok közös részlet felfedezhető a Crafter és a Multivan California változatában, a nagytestvér megoldásai egy új szintet képviselnek, köszönhetően többek között a nagyobb méretének. Fűthető ágyak, külön lakrész a gyerekeknek és egy fürdőfülke vár az utasokra a tágasabb térben.

 -

Fűthető ágyak, külön lakrész a gyerekeknek és egy fürdőfülke vár az utasokra a nagyobb térben

A California XXL a közepes tengelytávolságú (3640 milliméter) Crafterre épül. A jármű hosszúsága 5986 milliméter, ám ez csak az első lökhárítótól a hátsóig mérve igaz, ugyanis hátul, körülbelül az autó középvonala felett még egy kicsit beletoldottak a felépítménybe, hogy két felnőtt számára is kényelmes hálórészt alakíthassanak ki. Ezzel együtt mérve 6238 milliméter hosszú a lakóautó, a külső tükrökkel együtt 2424 milliméter széles, illetve 2,9 méter magas. Tehát 102 milliméterrel nőtt a magastetős Crafter fölé. Mindez pedig nem nehezíti meg a szűk helyeken manőverezést és a parkolást, hiszen két kamera is segíti a vezető dolgát a hátralátásban.

 -

Az egyik kamera a tető szélén, a másik a hátsó kilincs közelében található

Nézzük meg részletesen a Crafter California XXL utasterét! Kezdjük a panorámatetővel, hiszen ez egy olyan részlet, amely rendkívül fontos, ugyanis a természetes fény teszi élettel telivé és vidámmá az utasteret. Egy olyan helyszínné, ahol örömmel töltjük az időt. Az üvegtető 1,1 méter széles és 3,7 méter hosszú, ráadásul apró fénycsíkokat helyeztek el benne, amely rossz időben vagy sötétben is hangulatos háttérvilágítást biztosít. Sőt, igazából minden más részlet is a derűs hangulat megteremtéséről gondoskodik. A hosszanti csíkozású parafa padlóburkolat a jachtok fedélzetét idézi, illetve a fehér szekrények és burkolatok tökéletesen illenek az utastér jól átgondolt kialakításához.

 -

Természetesen az egész lakótéren félkörben körbefutó fénycsík is segít a világításban. Ráadásul kapacitív érzékelőkkel szerelték fel a világítótesteket

Meglepően jó helykihasználású a többfunkciós konyha, amely nagyobb, mint a más Crafter méretű lakóautókban látottak. A használhatóságában szerepet játszik a balra kihúzható asztallap. Ezzel egészen pontosan 1,1 méteresről 2,05 méteresre növelhető a konyhai munkafelület. A konyhában helyet kapott egy dupla főzőlapos gáztűzhely (használaton kívül visszahúzhatók a tűzhely alumínium fedelébe a főzőlapok), egy mosogató és két hűtőgép, egyenként 50 literes kapacitással. Ráadásul az egyikben négyliteres mélyhűtő rekesz is található, illetve az ajtajából kihúzható egy vágódeszka. Természetesen több szekrényt és fiókot alakítottak ki a konyhai eszközök számára.
Az egyik legnagyobb kihívás a lakóautót tervező mérnökök és dizájnerek előtt a használható méretű WC, illetve fürdőhelyiség kialakítása. A Crafter esetében egy „széthúzható” zuhanyzóval oldották meg a feladatot. Használaton kívül egy sima szekrénynek tűnik, azonban ha valaki használni szeretné, egyszerűen csak kihúzza egy fogantyú segítségével a konyha felé a fülkét. A hálórész felől nézve egy tolóajtónak látszik, és természetesen a kihúzható részhez külön padló tartozik, amely zuhanytálcaként funkcionál. A „fürdőszoba” területe 600×600 milliméterről 1200×600 milliméterre nő a konyhafelszerelésig kihúzva. Bent egy teljes méretű fix WC kapott helyet, illetve egy lehajtható kézmosótálca, elfordítható csapteleppel. A csap ráadásul kihúzható zuhanyfej gyanánt. Amikor épp nincs rá szükség, eltűnik egy forgatható és megvilágított tükör mögött. Használaton kívül természetesen a lefolyók is elzáródnak, megelőzve a kellemetlen szagok terjedését. A kabin teteje akár teljesen kinyitható, rossz idő esetén pedig csak részlegesen, hogy a szellőzés a körülmények ellenére is biztosított maradjon. Mondanunk sem kell talán, hogy ez a terület is fénycsíkokkal megvilágított.

 -

A zuhanyzáshoz egy gáztüzelésű kazán biztosítja a meleg vizet

Más California modellekhez hasonlóan az XXL-ben is 180 fokos szögben elfordítható a lakrész felé a vezető és az utas ülése, illetve a zuhanykabin előtt is található két ülőhely, amelyek menet közben is használhatók (rendelkeznek biztonsági övekkel). Ezen a területen elhelyezhető egy nagyméretű asztal. Ez alaphelyzetben 91 centiméter hosszú, 60 centi széles és 70 centi magas, ám szükség esetén még 32,5 centiméterrel megtoldható. Ha nincs rá szükség, akkor a hátsó tároló helyen pihenhet. Az asztal felett pedig egy beépített kávéfőző szolgálja a kirándulók kényelmét. Minden ablakon redőnnyel biztosítható az árnyékolás, illetve szúnyogháló véd a hívatlan bogaraktól. A benti privát szférát viszont csak elhúzható függönyökkel lehet elkülöníteni. A zuhanykabin előtti két ülés felet elhelyezhető egy táblagép, amely a California XXL applikáció használatával digitális vezérlőközpontként működik. A jármű több funkciója is működtethető vele. Például a fényvezérlés menüpontban hét különböző világításmód között lehet válogatni. De ott van még a szórakozás menüpont is, ahol például a zenelejátszás állítható be, vagy épp filmvetítés. A „funkciók” menüponttal pedig vezérelhetjük többek között a zuhanykabin tetején található ablakot is.

 -

Tökéletes nappali

A fentebb már említett felépítménytoldat lehetővé teszi, hogy a zuhanykabin mögött két méter hosszú és 1,7 méter széles ágyban pihenhessenek a kalandorok. Ráadásul ez a fekvőalkalmatosság hideg időben fűthető, kánikulában pedig hűthető. A hátsó ablak is nyitható, a panorámatető pedig fantasztikus kilátást nyújt éjszaka a csillagos égre. A rugós matracban kényelmes az alvás, és felkászálódni sem nehéz rá, hiszen csak 80 centiméter magas. Nappal az ágy középső része eltüntethető egy tárolórekeszben, köszönhetően a könnyen hajtogatható szerkezetének. Így egy 450 milliméter széles „folyosó” nyílik a konyhában, illetve a hátsó tároló helyek is elérhetővé válnak. Ebben az állapotában inkább „kanapénak” nevezhető az ágy megmaradt része, ahonnan karnyújtásnyira elérhetőek a 220 voltos aljaztok vagy épp az AUX- és USB-portok. A mérnökök még egy digitális kivetítőt is beépítettek az ágy fejrésze feletti szekrénybe, amely a zuhanykabin fehér falára vetíti a képet. A helyiség világítása egyébként érintés-érzékeny kapcsolókkal működtethető.

 -

Minden részlet a kényelmes kikapcsolódást szolgálja

Kisgyermekes családok kifejezetten örülhetnek a gyerekágynak az elülső rész fenti szekciójában. Illetve valószínűleg kimondottan a kisgyerekek kedvenc helyeként tekinthetünk rá. Az 1720 milliméter hosszú és 1320 milliméter széles ágy a bal oldalán kereken kétméteresre növelhető, hogy a hirtelen növésű tizenévesek számára is kényelmessé váljon. Feljutni egy lépcsőn lehet, és fent az autó frontjára néző ablakon nagyszerű a kilátás is. Ha az ágy használaton kívül áll, akkor szintén tárolóhelyként használható.

 -

Nem csoda, hogy ez lehet az autó egyik kedvenc része

Az igazi kempingezés során azonban nem kizárólag az autóban töltjük ugyebár az időt, ezért a Crafter California XXL felnyíló hátsó ajtajáról két kempingszék szerelhető le. A már említett asztallap pedig az egyik konyhai eszköz külső oldalához csatolható, így szabadtéri terülj, terülj asztalkám alakítható ki. Persze a lakóautó használhatósága nem korlátozódik csak a nyári időszakra. Köszönhetően az erőteljes kiegészítő, illetve padlófűtésnek, amelyek pillanatok alatt kellemes hőmérsékletűre fűtik az utasteret a hideg téli napokon, vagy akár az évszak más napjain is, ha olyan helyre utazik a család, ahol szükséges.

 -

Nagyszerű élmény lehet a Crafter California XXL modellel nyaralni

Tél tábornok egyébként sem gördíthet akadályt a Crafter elé, hiszen a 4MOTION összkerékhajtás segítségével a csúszós utakon is magabiztosan mozog, illetve a sáros földutakon megközelíthető kempingek sem jelentenek számára elérhetetlen célt. A Haldex-rendszerű összkerékhajtás mellett természetesen számos segédrendszer könnyíti meg a vezető dolgát és teszi biztonságosabbá a családi utazást. A motorháztető alatt a 177 lóerős TDI erőforrás dolgozik, amely a 410 newtonméter nyomaték mellett kitűnő hatékonysági mutatókkal rendelkezik. Sőt, egy új megoldással is a kempingezők kedvében jár az autó. Ez pedig nem más, mint a pneumatikus felfüggesztés. Segítségével teljesen vízszintesre állítható az autó padlója a kempingben leparkolva.

 -

Minden tengelyen egyszerűen változtatható a lengéscsillapító magassága

Az autó külső dizájnján a kéttónusú fényezés a legfeltűnőbb („cukorfehér” és „Mojave-bézs”). A már említett hátsó ajtó mögött, amelybe a kempingszékeket is integrálták, egy elég nagy tárolóhelyet is kialakítottak. Az 1600 milliméter hosszú, 1850 milliméter széles és 720 milliméter magas csomagtér praktikus módon belülről is elérhető. Az autó hátuljában szorítottak helyet egyébként a 37 literes gázkazánnak, a 140 literes édesvíztartálynak és a 90 literes szennyvíztartálynak is. És egy utolsó nagy durranás még a végére, ami minden kirándulást képes feldobni: egy nagy grillsütő is az autó felszereltségéhez tartozik.

 -

Útra fel!

Remélhetőleg a Crafter California XXL a tanulmány pozícióból hamarosan előrelép a szériagyártású modellek sorába.