Tovább bővült 2016-ban hazánkban az új haszongépjárművek piaca, méghozzá közel 15 százalékkal, így már több mint 27 ezer új kisáruszállítót, tehergépkocsit és autóbuszt helyeztek forgalomba. Nézzük az egyes kategóriák eredményeit!
Hirdetés:

Legnagyobb részben a kishaszonjárművek eladásai járultak hozzá a növekedéshez, a szűk középkategória összességében szinte változatlan méretű maradt, a nehézkategóriás teherautók piaca enyhén visszaesett, míg új autóbuszból jelentősen kevesebb állt forgalomba, mint 2015-ben.

Legjobban a legkisebb szegmens, azaz a 2,5 tonna alatti össztömegű kisáruszállítók eladásai pörögtek fel, több mint 31 százalékkal, így több mint 6,5 ezer kisfurgon került forgalomba. Továbbra is a Dacia áll az élen, ám a típusok bontásában a Volkswagen Caddy visszaszerezte elsőségét. A 2,5-3,5 tonnás kishaszonjárművek piaca 18 százalékkal bővült, ami közel 15 ezer új gépkocsi munkába állását eredményezte. Ezek közül minden harmadik Ford emblémát viselt, azaz egyre nagyobb a kék ovál fölénye, köszönhetően elsősorban a Transitnak. Míg a pickupok körében a Ford Ranger vitte a pálmát.

A 3,5-5,0 tonna össztömegű nagyfurgonok piaca közel húsz százalékkal erősödött 2016-ban, élén a Mercedes-Benz Sprinterrel. Az 5-10 tonnások kategóriája 12 százalékkal produkált nagyobb eladási darabszámot, az IVECO Daily és Eurocargo vezetésével. A 10-15 tonnásokból viszont tíz százalékkal kevesebb került forgalomba, mint 2015-ben, de az IVECO Eurocargo továbbra is toronymagasan az élen áll.

A nehézkategóriás tehergépkocsik piaca közel négy százalékkal gyengült 2016-ban, de azért így is több mint ötezer járművet helyeztek forgalomba, ami néhány évvel ezelőtt még elérhetetlen mennyiségnek tűnt. A DAF immár nyolcadik éve tartja piacvezető pozícióját, ezúttal több mint 25 százalékos részesedéssel. Második helyre viszont felkapaszkodott az MAN, több mint 17 százalékos piacrésszel, harmadik és negyedik helyen pedig a két svéd márka végzett szinte fej-fej mellett. Ezeket követi a Mercedes-Benz, a Renault Trucks, majd az IVECO kevesebb mint három százalékos részesedéssel.

Új autóbuszból negyedével kevesebbet helyeztek forgalomba, mint 2015-ben, alig több mint négyszáz járművet. A Transitokkal élenjáró Ford márkát a Mercedes-Benz követte, ám a nagybuszok szegmensében az MAN győzött a 75 miskolci Lion’s City CNG modellel.

A 2016-os adatok itt érhetőek el.