Hirdetés:

Szívátültetésen átesett helyközi emeletessel és teljesen új felépítésű városlakóval gazdagítja az elektromos autóbuszok piacát a BYD. Kitartó munkával szépen felhúzták a világ egyik legnagyobb járműgyártó vállalatát, s elindultak hódítani.

Úgy került föl tavaly a globális autógyártás tízes toplistájára a BYD Auto, hogy mi csak egy aprócska szeletét látjuk az értékesítéseiknek! Tavaly hárommillió hibrid és elektromos járművet értékesítettek, ebből kevesebb mint 245 ezer került ki a nemzetközi piacra. A bolygó tőlünk igencsak távoli, aprócskának közel sem nevezhető országában szép csöndben hatalmas lendületbe jöttek – két éve még „csupán” 600 ezernél jártak az összesített eladásaik. Mára az elektromos városi buszok európai piacán is domináns szereplő a BYD, a kooperációs partnereinek is köszönhetően. A tavalyi év első felében a lengyel Solaris sikereit néhány darabbal felülmúlták a kínai cég akkumulátoraival felszerelt járművek. Ne ijedjünk meg, nyilvánvalóan nem ezek alkották a negyedmilliós szám gerincét. Ám a 426 villanybusz jó tíz százalékkal több annál, mint amit három nagynevű európai buszgyártó konkurensük összesen produkált – pedig a német, a francia és a svéd vállalat összesen bő 300 év előnnyel rendelkeznek a járműgyártásban.

BYD-UNVI DD13

Hatótávolsága alapján nem interkontinentális utakra szánják, hanem nagy kapacitású helyközi járatokra. Erre utal az is, hogy akár belső kerékpártartóval is specifikálható

Az említett együttműködések egyik újabb példájaként kidobták a spanyol UNVI buszgyártó SIL Intercity buszából a belső égésű erőforrást. A nagyszilárdságú acél karosszériájú, 13 méter hosszú emeleteshez a kínai partner adja az új hajtásláncot. A BYD akkumulátorainak katódja lítium-vas-foszfát (LFP). Azaz ez kobaltmentes, nincs benne mérgező nikkel vagy mangán, és az ilyen kémiájú tárolóknál jobb a ciklusállósága, ami tartósabb üzemelést ígér. A szélsőséges külső hőmérsékletek sem okoznak gyulladás- vagy robbanásveszélyt benne. Az új hajtáslánc másik fontos fegyvere a szilícium-karbidot alkalmazó többfunkciós vezérlő, amely 15 százalékkal könnyebb egy korábbi egységnél, hatásfoka pedig meghaladja a 98 százalékot! A hat az egyben szabályzó két motorvezérlőt, a kormányrendszer és a légsűrítő vezérlését, valamint az egyenáramú feszültségátalakítót és a teljesítményelektronikát fogja össze egy egységbe. Az egyetlen berendezés könnyen és gyorsan cserélhető egy esetleges meghibásodás esetén, ami csökkenti az esetleges állásidőt. Ugyanez a szerkezet dolgozik a másik új termékben is.

BYD eBus B12

Egy teljesen új, integrált felépítésű alacsonypadlós városi autóbuszról is lerántották leplet, amelyben a cég egyedi Blade Battery akkumulátora szerves része a jármű alumíniumszerkezetének. A rendkívül lapos kialakítású pengeakkumulátor a hatékony csomagolásnak köszönhetően a hagyományos akkumulátorokénál felével kisebb beépítési teret igényel. A padlóban elhelyezett akkumulátorok 40 százalékkal alacsonyabbra süllyesztik a tömegközéppontot, miközben kiemelkedő torziós merevséget eredményez integrált beépítésük. A jármű tömege tíz százalékkal csökkent ennek köszönhetően, ami jótékonyan hat a fogyasztásra és a hatótávra is. A gyártó 10 éven át garantálja az LFP-akku legalább 80 százalékos kapacitását.

A padlóba rejtett akkumulátorok jelentette előnyöket azzal fejelik meg, hogy a légrugózást dinamikus lengéscsillapítás-szabályozás egészíti ki az igazán zökkenőmentes utazási élmény érdekében

A hajtott tengely itt is a BYD saját hídja, amely két hajtű-tekercselésű kerékagymotorral gondoskodik a vonóerőről. Ezek rövid időre akár 600 newtonméterrel szolgálhatják a jármű gyorsulását, az egységeket kis zajszint és tömeg, valamint közel 96 százalékos hatékonyság jellemzi. Az integrált hőmenedzsment jegyében a villanymotorok és az akkumulátorok hűtése a hőszivattyúval egy körre került, így biztosított a hulladékhő hasznosítása – ez 10–50 százalékkal csökkenti a fogyasztást. Négy pozícióból választhatunk a 200 kilowatt legnagyobb teljesítményű CCS-töltőcsatlakozó specifikálásakor. Pantográffal pedig 500 kilowattot is ráereszthetünk, így mindössze egy óra alatt teljesen feltölthető a busz!

Főbb műszaki adatok
BYD eBus B12BYD-UNVI DD13
Hosszúság/szélesség/magasság (mm):12 130/2550/320013 700/2550/3999
Tengelytávolság (mm):59506565/1500
Megengedett össztömeg (t):2027
Villanymotor teljesítménye (kW):2×1502×150
Akkumulátorok maximális kapacitása (kWh):500484
Hatótávolság (km):600 (SORT II)350 (gyártói becslés)
Maximális utaskapacitás (fő):10577

Volvo FH16: A világ tetején
Teszt

Volvo FH16: A világ tetején

Elektromos hajtás, üzemanyagcella, bioüzemanyag, a nagy kavalkádban a Volvo Trucks szakembereinek még arra is jutott figyelme, hogy visszahódítsák a legerősebb dízelmotor címét. Az új király a D17 erőforrás 780 lóerővel.

Toyota kishaszonjárművek újdonságai: Ütőképes csapat
Bemutató

Toyota kishaszonjárművek újdonságai: Ütőképes csapat

Alaposan megújult és egyben kiteljesedett a Toyota kishaszonjárművek európai kínálata. A ráncfelvarrást kapott Proace City és Proace, valamint a hibridesített Hilux mellett ugyanis új típusként megjelent a legnagyobb kategóriát képviselő Proace Max.

Jeep Gladiator Rubicon High Top Concept: Húsvéti gladiátor
Pihenőidő

Jeep Gladiator Rubicon High Top Concept: Húsvéti gladiátor

Bele kell törődnünk, hogy mai rohanó világunkban minden változik körülöttünk. Csupán az elmúlást és az immár 58. alkalommal életre hívott húsvéti Jeep-szafarit nevezhetjük állandó eseménynek az életünkben. Lássuk, mit hozott idén Moab nyuszija!

Viharfelhők az autóipar egén
Háttér

Viharfelhők az autóipar egén

Ha valaki csak úgy autószerető érdeklődőként belecsöppent volna az első Budapest Automotive Summit előadás folyamába, valószínűleg gyorsan pánikba is esik. Abból ugyanis a laikus számára is gyorsan egyértelművé vált: most épp minden átalakul.

Fogmaker automatikus tűzoltórendszer: Automatikus életmentő
Technika

Fogmaker automatikus tűzoltórendszer: Automatikus életmentő

Évente 10-15 autóbuszt megment itthon a pusztító lángoktól a Fogmaker tűzoltórendszere. Döntő részben a belső égésű motor környékén kap valami lángra, ez ellen hatékonyan véd több mint 2500 hazai buszt a svéd megoldás.

Itt elmondhatod a véleményedet!