Hirdetés:

Szinte tökéletesen buborékmentesre csiszolta villanykristályát a Škoda. Az Enyaq iV a legelső, eredendően elektromosnak tervezett típusuk. Pedig bölcs olvasóink bizonyára emlékeznek még a csehek farmotoros korszakára, ami nem a csillogásról szólt.

Több mint harminc esztendő távlatából bátran kijelenthetjük, hogy a legjobb, ami az idén 99 esztendős Škoda márkával történhetett, hogy a Volkswagen Csoporthoz került. Elég csupán arra gondolni, hogy a „keleti” kortársai közül egyáltalán életben maradt Lada és UAZ meddig jutott jelentős nyugati segítség nélkül. Természetesen a Dacia üdítő kivétel, habár a minősége mai napig nem hasonlítható össze a Škoda járműveivel. De ne legyünk szőrösszívűek, inkább csodáljuk meg a cseh ipar remekét!

Nálunk a sportos kombikat idéző tetővonalú Enyaq iV 80 járt. Egy szerény, hét számjegyű felárért cserébe kupékarosszériával is hazaguríthatjuk a garázsba. Tudom, a változatosság gyönyörködtet, de szerintem teljesen felesleges a meredeken lejtő tetővel választani. Hiszen amellett, hogy jelentősen csökken a csomagtérfogat, továbbra sem lehet nem észrevenni, hogy az Enyaq bizony egy hatalmas gépezet. A hatalmasról jut eszembe! A nyolcvanas jelzésű modellt 2023 októberében leváltotta a 85-ös. Senkit se tévesszen meg az új típusjelzés, ugyanakkora kapacitású az akkumulátorcsomagjuk, azonban az utód teljesítménye jelentősen növekedett.

Nagy és ezt nem is akarja titkolni. Viszont ez a tekintélyes méret a tágas beltérben is visszaköszön!

Az élet forrása

Nem vettem fel az ezoterikus gúnyámat, csupán a Škoda legnagyobb elektromos járművének elnevezésére utaltam. Ugyanis pontosan ezt jelenti az ír Enya női név. A végére biggyesztett Q pedig a márka összes szabadidő-autójának öröksége. Enya készségesen fogadott, az ajtó nyitásakor hátrahúzta a vezetőülést, hogy agg csontjaimat könnyebben bepakolhassam. Ez a keleti kényelem kiszálláskor, valamint anyósunknak is jár. A masszázsfunkcióval felvértezett vezetőülés két pozíciót memorizál. Az utasoldalon rögtön hármat, cserébe ott nincs potya masszőr. Természetesen mindkét fotel három fokozatban fűthető, ahogy a kormánykerék is. Az első könyöklőbe rejtett rekeszt kivilágították, úgyhogy nincs szükségünk fejlámpára. Enyhe nyöszörgés hallható a kapacitív gombbal nyitható tetőablak, illetve a szövetszerű sötétítőroló felől, de nem vészes. Apropó, nekem nem jött be ez a sterilitás, valódi kapcsolási érzettel jobban szeretném ezt a kezelőszervet. A kényelem főúri, de nem ám csak elöl! A hátsó sorban konkrétan táncolni lehetne, akkora a lábtér. Még akkor is bőséges hely marad a térdünk előtt, ha az első sorban terpeszkedők teljesen hátratolják üléseiket. A szélső hátsó üléseket háromfokozatú fűtéssel vértezték fel, a 60:40 arányban osztott háttámlák a csomagtér felől is kényelmesen ledönthetők. Hosszabb tárgyak szállítása esetén jól használható az átrakónyílás is. A hátul utazók között lábmagasságban található egy műanyag tálca, ezt a tárolót egy mozdulattal kivehetjük onnan. Ilyenkor azonban csak a csomagtérben tudjuk elhelyezni, ahol praktikus akasztófüleket találunk a bevásárlószatyrok számára. A padló alatt kivehető polisztirol rekeszeket alakítottak ki, itt keresett szállást a pótkereket helyettesítő tömítőanyag és kompresszor is.

Ez itt egy 585 literes barlang, ami az ülések lehajtásával 1,7 köbméteresre bővíthető

Kiforrott platform

Az Enyaq palettáján csupán közepes teljesítményszintet képviselő 150 kilowattos változatnak is mindenre elég az ereje. Valójában sokkal fürgébb, mint amire a hétköznapokban szükség lehet. Ezt a százra 8,5 másodperces gyorsulás is érzékelteti. A féktelen száguldásnak, továbbá esztelen energiapazarlásnak kereken 160 kilométer/órás sebességnél véget vet az elektronika. A tekintélyes saját tömeg, a gumiabroncsok példaértékű tapadása, valamint az ezekhez viszonyítva csekély teljesítmény okán egyszer sem sikerült megcsikorgatni a gumiabroncsokat. Akkor sem, amikor csúszós útfelületre értünk, hiszen a kipörgésgátló rendszer nagyon hatékonyan, mégis szinte észrevétlenül teszi a dolgát. Semmiképp sem nevezném a száz kilométerre vetítve 16,6 kilowattórás energiafogyasztását rekordértéknek, azonban a bő kéttonnás saját tömeg, valamint a jelentős méretű homlokfal fényében kifejezetten takarékosnak mondható. Ehhez hozzájárult, hogy a karosszéria, kivitel függvényében 0,255–0,280 cd légellenállási együtthatóval büszkélkedhet. Valamint az sem mellékes szempont, hogy az évszakhoz képest hűvös, kilenc Celsius-fokos hőmérsékletben teszteltem a Škoda étvágyát. Habár a hatékony hőszivattyús légkondicionáló berendezés alig csipeget az akkumulátorok energiájából, ezúttal csupán a párásodás ellen kellett küzdenie. Az intelligens rekuperáció elég hasznos és gyakran alkalmazza a vitorlázás technikáját. Annyira odaadóan végzi a munkáját, hogy csak néha éreztem szükségét a manuális beavatkozásnak. Ugyanis az automatikus mellett három fokozatban állítható a kormány mögötti váltófülekkel a rekuperáció erőssége. A bruttó 82, nettó 77 kilowattóra kapacitású akkumulátorcsomag megközelítőleg ötszáz kilométerre elegendő energia tárolására képes. Váltakozó árammal 11, egyenáramú gyorstöltés esetén pedig legfeljebb 125 kilowattal tölthető. A MOL Plugee ötvenes töltőjétől még csak meg sem izzadt, csupán az utolsó öt százaléktól kezdte finoman lelassítani a beáramló elektronok sebességét.

A villanyos Škoda belül is letisztult, kellemes és minőségi benyomást kelt

Az ultramerev karosszériának köszönhetően, a már említett tetőablakot leszámítva, még durva úthibákon átgördülve sincs semmilyen nyikorgás. Az utak simára vasalásában az alapvetően feszesre hangolt elöl MacPherson-rendszerű, hátul többlengőkaros felfüggesztés is kiváló partner, azonban sosem a pompás útfekvés rovására. Dőreség lenne lebecsülni az elöl tárcsával, hátul csupán dobbal operáló fékrendszer hatékonyságát. Hiszen hétköznapi körülmények között mindig, minden helyzetben bőséges erőtartalékokkal rendelkezik. Sokat puffogtatott, mégsem üres közhely, hogy nem szabad első látásra ítélkezni. Hibáztam! Miután megláttam a húszcolos keréktárcsákon terpesztő, dundi Švejket, rögtön ércszállító vasúti szerelvényt idéző fordulókört prognosztizáltam. Tévedtem, ugyanis a hátsókerék-hajtás miatt kiemelkedő az első tengely kikormányzási szöge, hiszen nem korlátozza homokinetikus csukló.

Éber némber

Zavarba ejtően nehéz zavarba ejteni az Enyaq vezetéstámogató rendszereit. A sávtartó rendszer nemcsak a megkopott felezővonalat, hanem legtöbbször az út jobb odalát jelentő árokpartot is érzékeli. Miközben a szélvédőre vetített kijelző (HUD) kiterjesztett valóság funkciója pompás borostyánsárga hullámvonalat varázsol a felezővonal, valamint az út széle fölé, ha ezekhez túlságosan közel merészkedtünk. Az adaptív sebességszabályozó rendszer csodálatosan követi az előttünk haladókat. Stabilan tartja a távolságot, amint megállnak és erre ösztökéli a termetes szabadidő-autónkat is. Mindezt magabiztosan és határozottan műveli, ráadásul elinduláskor sem késlekedik feleslegesen, inkább tempós indulásra buzdítja a csehet. Rövidebb várakozásoknál önszorgalomból követi a sort. Ha hosszabb ideig ácsorgunk, például egy lámpánál, elég egy pöccintés a gázpedálra, és újra nekilendül az Enyaq. Az adaptív sebességszabályzó rendszer eminens nebulóként ismeri a még előttünk álló „akadályokat”, például a körforgalmakat és idejében csökkenti a sebességet. Persze nem csupán a holdnak van sötét oldala! Ugyanis lassú manővereknél, például parkoláskor, eléggé kellemetlen, amikor a növényzet zavarba ejti a szenzorokat és a Škoda úgy érzékeli, hogy vészfékezést kell foganatosítania. Ezzel nem csendes szívritmusváltást idéz elő a jármű vezetőjének. A tolatókamera képe torz és túl hamar jelzi az akadályokat, az érzékelők jóval hamarabb megálljt parancsolnak, mint kellene. Ez a MÜPA mélygarázsában kifejezetten bosszantott, ahol eleve kihívás egy ekkora knédlivel beférni a szűkre szabott parkolóhelyekre.

Azonban nézzük inkább az élet napos, illetve verőfényes oldalát! A LED-mátrix fényszóró egyszerűen zseniális! Bámulatosan bűvészkedik az automatikus távfénnyel az előttünk haladók és szembejövők retinájának megóvása érdekében. Akkor sem jön zavarba, amikor utolérünk valakit és tartósan mögötte haladunk, mivel a rendszer pompásan kikockázza, sőt, szó szerint árnyékra veti az előttünk haladót. Ahogy beérünk egy településre, bölcsen kikapcsolja magát. Az Enyaq azonnal érzékeli, ha kiszállok a kulccsal együtt és leállítja a vasat, valamint aktiválja a rögzítőféket is. Természetesen mindez visszafelé is működik, amint beszállok felébred a cseh ólomkristály és az elinduláshoz elég csupán rálépni a fékpedálra, valamint D fokozatba húzni az irányváltó kart. Pompás! Ehhez a jóhoz annyira könnyű hozzászokni, hogy csak a hiányát vettem észre, miután újra visszaültem az angol libakergetőmbe. Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, mára a Škoda valóban megérdemelten hasonlítja magát a bohém kristályművesek alkotásaihoz.

Technikai adatok
Hajtáslánc, felépítés
Legnagyobb teljesítmény (kW):150
Legnagyobb nyomaték (Nm):310
Akkumulátorok névleges kapacitása (kWh):77
Fedélzeti töltő teljesítménye/maximális gyorstöltés (kW):11/125
Töltési idő fali dobozról, 0–100%/gyorstöltővel, 5–80% (h):7,5/0,5
Villanymotor, hátul, hátsókerék-hajtás, egyfokozatú lassítóáttétel. Önhordó acélkarosszéria, ötajtós, ötszemélyes utastér.
Regeneratív fékrendszer. Kétkörös, hidraulikus fékrendszer, rásegítéssel, elektronikus menetstabilizáló blokkolásgátlóval, elektronikus fékerő-elosztóval, vészfékrásegítővel; elöl belső szellőzésű tárcsafék, hátul dobfék.
Kormánymű:fogasléces, rásegítéssel
Futómű elöl:MacPherson, csavarrugó, hidraulikus lengéscsillapító, keresztstabilizátor
Futómű hátul:többlengőkaros, csavarrugó, hidraulikus lengéscsillapító, keresztstabilizátor
Gumiabroncsok gyártmánya és mérete elöl/hátul:Continental WinterContact TS 870 P 235/50 R 20 / 255/45 R 20
Méretek, tömegek
Hosszúság/szélesség (tükrökkel)/magasság (mm):4649/1879 (2148)/1620
Tengelytáv (mm):2764
Nyomtáv elöl/hátul (mm):1587/1565
Szabadmagasság (mm):188
Fordulókör átmérője (m):10,9
Saját tömeg (kg):2074
Hasznos teherbírás (kg):574
Megengedett össztömeg (kg):2648
Megengedett tetőterhelés (kg):75
Vontatható pótkocsi tömege fékkel/fék nélkül (kg):1000/750

Csomagtér térfogata alaphelyzetben/ledöntött üléstámlával (l):585/1710
Csomagtér szélessége (mm):990–1320
Csomagtér magassága kalaptartóig/mennyezetig (mm):495/830
Csomagtér hosszúsága alul/felül (mm):930/690
Hossza előredöntött hátsó üléstámlával (mm):1740
Rakodóperem magassága (mm):655
Rakodónyílás szélessége/magassága (mm):1000–1070/815
Nyitott csomagtérajtó alsó szélének magassága a talajtól (mm):1895

Szélesség fejmagasságban elöl/hátul (mm):1070/1040
Szélesség könyökmagasságban elöl/hátul (mm):1495/1485
Utastér hosszúsága (mm):1720
Padlómagasság a talajtól (mm):400
Ülésmagasság elöl a talajtól/padlótól (mm):655–755/255–335
Ülőlap hosszúsága/szélessége elöl (mm):480/480
Háttámla magassága/szélessége elöl (mm):660/490
Vezetőülés állítási úthossza (mm):240
Ülésmagasság hátul a padlótól (mm):365
Ülőlap hosszúsága/szélessége hátul (mm):480/1270
Háttámla magassága/szélessége hátul (mm):660/1120
Lábtér elöl/hátul (mm):825–1085/700–940
Fejtér elöl/hátul (mm):970–1070/985
Kormánykerék átmérője (mm):370
Kormánykerék állíthatósága tengelyirányban/arra merőlegesen (mm):55/50
Kormányfordulatok száma végállástól végállásig:2,75
Kormánykerék távolsága a váltógombtól (mm):220–250
Menetteljesítmények, költségek
Legnagyobb sebesség (km/h):160
Fogyasztás WLTP-szabvány szerint kombinált (kWh/100 km):15,6-17
Ciklusfogyasztás (kWh/100 km):16,6
A megengedett sebességhatárokat betartva fele részben lakott területen és fele részben lakott területen kívül, terhelés nélkül.
Mérési körülmények: 1 személy, 9 Celsius-fok, száraz úttest, enyhe szél, enyhe forgalom, kikapcsolt légkondicionáló, aktivált takarékos menetmód.

A 85 modell bruttó alapára (Ft, áfával):23 996 763
Garancia:2 év általános km-korlátozás nélkül + 2 év vagy 200 000 km, 12 év az átrozsdásodás ellen
Országos szervizhálózat tagjainak száma:66

Renault Master menetpróba: Remek példa
Teszt

Renault Master menetpróba: Remek példa

Fél emberöltőnyit élt velünk a Renault Master előző nemzedéke, ez alatt a világ rengeteget változott. Alapjaiban megújulva viszi tovább elődei praktikumát, és a jól ismert, bevált dízelmotorok mellett végre valós villanymotoros alternatívát kínál.

MAN Lion's City 12 E LE: Különösen fontos személyeknek
Teszt

MAN Lion's City 12 E LE: Különösen fontos személyeknek

Legutóbbi bajnokunk most alacsonybelépésű elővárosiként próbált szerencsét. Bár hátul elférne egy „rendes” híd is, megőrizte a belvárosiak portáltengelyét, és a normál padlószint alá sem zsúfoltak be több akkut. Tud akkor bármi újat mutatni?

Téli tűzkő
Hírek

Téli tűzkő

Egész évben optimális tapadást biztosítanak az enyhe téli időjárásra optimalizált Firestone Roadhawk Winter Steer kormányzott, valamint hajtott tengelyekre szánt Roadhawk Winter Drive gumiabroncsok.

Volkswagen ID.5 GTX: Népsportoló
Teszt

Volkswagen ID.5 GTX: Népsportoló

Zwickauból, a Trabant szülővárosából származik. Mégsem kell bele negyvenes keveréket kotyvasztanunk, hiszen nem kétütemű, hanem elektromos. Sőt, a kékes füstöt eregető, harsány hengerpár helyett két villanymotor lesi hangtalanul talpunk rezdüléseit.

B-ON Pelkan: Futurisztikus varázsdoboz négy keréken
Zöld jövő

B-ON Pelkan: Futurisztikus varázsdoboz négy keréken

Íme, a német postások egyedi elektromos kishaszonjárművének szellemi utódja, a B-ON Pelkan. Raktérkialakítása igazi úttörőnek számít, ugyanis a gyártó saját fejlesztésű, intelligens csomagadagolója hihetetlen időmegtakarítást eredményez használójának.

Haszonjárművek baleseti statisztikái: Egy pillanat műve
Háttér

Haszonjárművek baleseti statisztikái: Egy pillanat műve

Visszafordíthatatlan károkat okoznak a halálos közúti balesetek világszerte. A legfrissebb uniós statisztikák szerint a többségük kedvező látási viszonyok közepette, országúton és még csak nem is kereszteződések sűrűjében következik be.

Itt elmondhatod a véleményedet!