Hirdetés:

Mifelénk szinte bármelyik építkezésre benézhetünk, amennyiben látni szeretnénk egy négytengelyes, két kormányzott első tengellyel felvértezett billencset vagy betonkeverőt. Azonban a tengerentúlon ez nem így van!

Odaát nem tudtak széles körben elterjedni az ilyen felépítésű haszonjárművek. Ezért is nyújt annyira izgalmas látványt a 8×4 hajtásképletű, négytengelyes Western Star 47X Twinsteer. A 47X gyárilag két első tengelyelrendezéssel kérhető. A fordulékonyságot elősegítő, azonban nagyobb tengelyterhelést eredményező „hátrahelyezett” (set-back) változatnál a kormányzott tengely 183 centiméterre helyezkedik el a lökhárítótól. A Twinsteer változathoz azonban az előzőnél bő harminc centiméterrel „előrehelyezett” (set-forward) tengely szükséges, hiszen ez elegendő teret enged a második tengely számára. Összességében vékony jégen korcsolyáztak az amerikaiak, hiszen a tartósság és robusztusság csorbítása nélkül próbálták csökkenteni a Western Star 47X saját tömegét. Az egyrétegű alváz hossztartójának anyagvastagsága a várható terhelés függvényben 8–15 milliméter lehet. Ez feleslegessé teszi a kétrétegű alvázakat, ami önmagában 45 kilogrammos tömegmegtakarítást tesz lehetővé. Nagyságrendileg ugyanennyit „spóroltak” a kompozit műanyagból készült motorháztetővel is.

Építkezések villamosítása
Hírek

Építkezések villamosítása

Együttműködési megállapodást kötött a General Motors és az Autocar. Ennek értelmében a GM szállítja majd az Autocar nehézkategóriás haszonjárműveihez a Hydrotec üzemanyagcellákat.

DAF XDC 450 FAD: A mókuskerék ellenszere
Teszt

DAF XDC 450 FAD: A mókuskerék ellenszere

Semmi nem számít, csak a fordulók és a köbméterek, ezért a DAF XDC az üzemeltetőnek egy megbízható, erős munkaeszközt jelent. A járművezető számára pedig az építőipar hektikus világában a biztonság, a kényelem és a praktikum biztos szigete lehet.

Mercedes-Benz Arocs: Felemás testvérek
Technika

Mercedes-Benz Arocs: Felemás testvérek

Ezer tonnát kell megmozdítani, esetleg olajfinomítót oltani vagy villámgyorsan járhatóvá varázsolni egy lápvidéket? Természetesen nem egy járművel, de mindháromra pompás választás a Mercedes-Benz Arocs. Jöjjenek a különleges csillagrombolók!

Ford Trucks F-Line: Családbővülés
Teszt

Ford Trucks F-Line: Családbővülés

Megszoktuk már az utóbbi években a Ford Trucks teherautóit a hazai utakon. Hamar sikeresek lettek, köszönhetően bevált szerkezeteiknek, jó minőségüknek, kis szervizigényüknek és relatíve alacsony áruknak. Külső-belső megújulást élt meg a „kisebb” típuscsalád.

Fliegl ultrakönnyű félpótkocsik: Könnyen hatékonyak
Bemutató

Fliegl ultrakönnyű félpótkocsik: Könnyen hatékonyak

Több szempontból is előnyös, ha egy pótkocsi tömege a lehető legkisebb. Teljes terhelésnél több árut vihet a jármű, egyébként pedig kisebb a tüzelőanyag-fogyasztás. A Fliegl nagy mestere a tömegcsökkentésnek, íme három példa, egyéb innovációkkal.

Renault kishaszonjárművek felépítményei: Átalakulóművészek
Technika

Renault kishaszonjárművek felépítményei: Átalakulóművészek

Több mint 12 millió embert kiszolgáló piacon jártunk, izgalmas felépítményeket láttunk. A húsok és sajtok tengerében, a soha nem látott zöldségek, gyümölcsök okozta döbbenet mellett is megakadt a szemünk a Renault kishaszonjárművek leleményes megoldásain.

Itt elmondhatod a véleményedet!