Hirdetés:

Főként a biztonság terén erősödnek a Mercedes-Benz és a Setra buszok az általános járműbiztonsági rendelet évében. Néhány hasznos termékújdonság mellett a legnagyobb durranás a jóformán minden típushoz elérhető digitális visszapillantó tükör.

Immár szólóként is debütált az eCitaro fuel cell, amely hatótávnövelőként használja az üzemanyagcellát, és akár 400 kilométeres napi hatótávot kínál! Az üzemanyagcella további előnye, hogy hulladékhőjét felhasználhatják az akkumulátorok temperálására, valamint a hőszivattyús utastéri légkondicionáló működtetéséhez is. Az eladások nagy részét alkotó dízelmotorosok sem akarnak lemaradni az újdonságokkal! A Citaro esetében immár a ZF Ecolife 2 váltó az alapfelszereltség, opcionálisan pedig a hétfokozatú Voith Diwa NXT is kérhető. Másik városközeli újdonság az új alacsonybelépésű MultiClass legnagyobb, háromtengelyes változata. A helyközi és távolsági buszok körében immár az Intouro is rendelhető LED-technikájú fényszórókkal, a Tourismo pedig ezentúl elöl és hátul egyaránt LED-fényekkel érkezik. Alapáron jár majd a turistabuszba az autópályás karosszériasüllyesztés, és egyetlen gombnyomásra kinyílik vagy bezárul a csomagtér mindegyik fedele. A modern szelek befújták a kínálatába a ZF Ecolife 2 Coachline automatikus váltót, valamint az új Bosch Coach Infotainment series fedélzeti információs és szórakoztató rendszert.

A GSR legnagyobb hullámának éve 2024, így idén mindenki a biztosági rendszereit csiszolgatja. Ezért a városi buszokba második generációs ütközéselkerülő rendszert kínálnak, amely tudatosan nem vészfékez az álló utasok miatt. A turistabuszokba pedig már a hatodik generációs vészfék megy, amely már a mozgó, illetve álló gyalogosokat és kerékpárosokat is felismeri. A mindenhol remek szolgálatot tevő radaros holttérfigyelő immár a bal oldalra is rendelhető. Teljesen új extra a kis hatótávú frontradar, amely 15 kilométer/óra tempóig figyelmeztet a közvetlenül a busz előtti akadályokra vagy személyekre.

Új a digitális tükörrendszer, amely közel sem csupán a Mercedes-Benz Tourismo és a Setra ComfortClass, illetve TopClass távolsági buszok esetében rendelhető! A Mercedes-Benz Citaro, Conecto, CapaCity, Intouro és a Setra MultiClass 500 LE típusok kelléktárába bekerült egyetlen varázsütésre. Sarokkamerákkal, segédvonalakkal és nagy látószögű nézettel, valamint éjszaka a látható fény felerősítésével segíti az észlelést. Várhatóan hamarosan a személyes tapasztalatokról is beszámolhatunk majd.

Az igazán nagy durranás a digitális tükörrendszer, amely immár minden „teljes méretű” gyári komplettbuszba rendelhető

Szikrázó szépség
Hírek

Szikrázó szépség

Bemutatta legújabb elővárosi és helyközi villanybuszát a Volvo Buses.

Öntudatos alagutas
Hírek

Öntudatos alagutas

Kontinensünkön első alkalommal szorgoskodik alagutat is érintő fordában egy önvezető városi autóbusz.

Fellélegeznek
Hírek

Fellélegeznek

Szolgálatba állt az ezredik elektromos autóbusz Londonban, egy Wrightbus StreetDeck Electroliner.

Buszvezetők elleni erőszak: Veszélyes üzem
Háttér

Buszvezetők elleni erőszak: Veszélyes üzem

Jól jellemzi zaklatott világunkat és feszült mindennapjainkat, hogy határozottan megemelkedett az autóbusz-vezetők ellen irányuló erőszakos cselekmények száma az elmúlt évek során. A Volánbusz felméréssel igyekezett az okokat feltárni.

Gyalogos- és kerékpáros-balesetek: Figyeljünk a védtelenekre!
Háttér

Gyalogos- és kerékpáros-balesetek: Figyeljünk a védtelenekre!

Berzai Zsolt rendőr alezredes, az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) főtitkára a gyalogos- és kerékpáros-közlekedés biztonságának alakulásáról számol be. Haszonjárművel lakott területen közlekedve bizony egy pillanatra sem lankadhat figyelmünk!

Itt elmondhatod a véleményedet!