Hirdetés:

Már most gyarapodik az új DAF XD széria motorkínálata, a kisebb PACCAR PX-7 erőforrás több verziója is megjelenik. Nem pihen az ausztrál piac sem, bemutatták a DAF XG+ 660 modell prototípusát. Igen, a szám a lóerőben mért teljesítményre utal itt is!

Tovább bővült a népszerű DAF XD széria választéka, egy különösen takarékos hajtásláncot kínálnak a 6,7 literes PACCAR PX-7 ­motorral. Bár a típusjelölés ismerős, ez egy teljesen új motor! Ezt remekül ­bizonyítja, hogy immár kipufogógáz-visszavezetés, azaz EGR-szelep nélküli a kipufogógáz-utánkezelő rendszere. A hengertömb vermikuláris grafitos öntöttvasból (CGI, Compacted Graphite Iron) ­készül, arra öntöttvas hengerfejet szerelnek fel. Új, kis súrlódású ­dugattyúk dolgoznak a motorban, ­valamint új a légsűrítő és a turbófeltöltő is. A PX-7 motor 167, 189, 212 vagy 227 kilowattos (230–310 ­lóerő) teljesítménnyel választható. A kedvező fogyasztás és a kényelmes vezethetőség érdekében egészen kis fordulaton is rendelkezésre áll már a maximális forgatónyomatéka.

Az új PX-7 erőforrás hatszáz kilogrammal könnyebb, mint az XD szériához szintén elérhető MX-11


Tovább tökéletesített nyolcfokozatú automatikus sebességváltó dolgozik együtt a motorral. A ZF PowerLine váltó araszolófunkcióval segíti
a ­manőverezést. A nyomatékmegszakítás nélküli Powershift funkció sima váltásokat és gyors gázreakciót tesz lehetővé. Választható extraként, a PX-7 motor mellé megvásárolható a szintén PX jelű, növelt ­hatású motorfék, amelynek csúcsteljesítménye 200 kilowatt.
Az ­International Truck of the Year 2023 díjjal kitüntetett DAF XD ­egyelőre csupán 4×2-es fülke-alvázas, nappali fülkés kivitelben ­érhető el az új motorral kombinálva, ám a gyártó ígérete szerint hamarosan érkeznek további változatok is.

Az új csúcsmotor a tervek szerint mifelénk sajnos nem kerül fel a palettára


A Brisbane Truck Show ­keretei között ­bepillantást engedett a 2024-es évre tervezett, ­Cummins-technikával megfűszerezett DAF XG+ 660 részleteibe is a gyártó. A tizenöt literes motor és a modellnévből is adódó 660 lóerő izgalmas ígéret az ausztrál piacra szánt kivitelhez. Az új motor az első tesztek alapján nyolc és tizenöt százalék közötti hatékonyságnövekedést biztosít az új generáció kínálta előnyökön felül. A végleges termék Airglide felfüggesztése és Meritor tengelyei akár 97 tonnás szerelvény­össztömeget biztosítanak, így remek választást jelent majd a három félpótkocsiból álló, akár 35 méter hosszú országúti vonatokhoz. Ebből látható, hogy az ausztrál piac a világ más piacaihoz képest egyedülálló a méret- és tömegszabályozás tekintetében, így nem volt könnyű dolga a gyártónak az európai elvárásokhoz szabott alapmodell átalakításával. Ám a DAF Trucks Australia mérnökei és fejlesztőrészlege nagyon is teljesíthetőnek ítélték a feltételeket. Izgatottan várjuk a jövő évi hivatalos bemutató részleteit és az első menetpróbák beszámolóit!

Egy elfeledett gyöngyszem új élete
Történelem

Egy elfeledett gyöngyszem új élete

Négyéves restaurálás után újra teljes pompájában ragyog a „Csipkerózsika” névre keresztelt DAF Torpedo, méltó a mögé kapcsolt buszfélpótkocsihoz. Íme, a DAF-múzeum legújabb büszkesége!

DAF Efficiency Champions: Kiélezett hatékonyság
Bemutató

DAF Efficiency Champions: Kiélezett hatékonyság

Számos szakmai díj és tesztgyőzelem igazolja az új generációs DAF tehergépkocsik kiváló tüzelőanyag-fogyasztását. A holland gyártó Efficiency Champion néven bevezetett egy specifikációs csomagot, amely még inkább csúcsra járatja a hatékonyságot.

Nem fogyott, gyarapodott!
Háttér

Nem fogyott, gyarapodott!

Míg 2022-ben a legtöbb szegmens zsugorodott, tavaly mindegyik méret- és jármű-kategória gyarapodott, ami összességében 16 százalékos növekedést eredményezett! Ez igen szép eredmény úgy, hogy a 2023-as évet kemény infláció, egyre fokozódó nemzetközi helyzet és az ebből fakadó gazdasági bizonytalanság jellemezte.

DAF XG+ 480 FT: Fényevő tulipán
Teszt

DAF XG+ 480 FT: Fényevő tulipán

Hubert és Willem, a van Doorne’s Aanhangwagen Fabriek alapítói büszkék lehetnének a DAF legfényesebb csillagára! Minket azonban nem vakít el a dekoratív XG+ csillogása, kizárólag a kiemelkedő képességektől és műszaki csemegéktől szoktunk elérzékenyülni.

VDL Futura előzetes: Varázsgömb
Bemutató

VDL Futura előzetes: Varázsgömb

Egy évvel a bemutató előtt megnézhettük a VDL Futura következő generációját. Képeket nem készíthettünk, de mesélni szabad a benyomásokról.