Hirdetés:

Vadonatúj pótkocsicsaládot mutatott be a Schwarzmüller a hosszú távú fuvarozás számára. Az öt modellből álló Power Line sorozat járművei egyszerre könnyebbek és nagyobb szállítási kapacitásúak, így élenjáró termelékenységet nyújtanak.

Méltóképpen készül fennállása 150. évfordulójának ünneplésére a Schwarzmüller. Bevezet egy teljesen új fejlesztésű pótkocsicsaládot, amely minden eddiginél hatékonyabb fuvarozást tesz lehetővé kisebb saját tömege, ugyanakkor nagyobb raktérfogata, illetve terhelhetősége révén. Az RH 125 típusjelű, ám hangzatosabb nevén csak Power Line függönyponyvás járműcsalád öt modellből áll. A Cargo általános raklapos áruk, a Paper és a Coil nehéz papír-, illetve acéltekercsek, míg a Mega nagy térfogatú rakományok szállítására való, a Lang-Sattelanhänger pedig a többinél 1,3 méterrel hosszabb rakfelületet kínál. Mindezek összesen 25 modellváltozatban állnak majd az ügyfelek rendelkezésére egy moduláris rendszeren belül, amelynél az alvázkerettől a felépítményig minden teljesen új fejlesztésű. Így ezek a pótkocsik rendkívül jól az üzemeltetők egyéni igényeire szabhatók a lehető legnagyobb termelékenység elérésére.

„Számunkra nem elég csupán könnyebbnek lenni. Új mércét szeretnénk felállítani” – mondta Roland Hartwig, a Schwarzmüller elnök-vezérigazgatója

Az új modellek esetében a saját tömeg jelentős csökkenését elsősorban a hegesztési varratok és az alvázkeret geometriájának az optimalizálásával érték el. Ennek egyik legfontosabb elemeként az alváz nyakrészének magasságát 150-ről 125 milliméterre csökkentették, ezenkívül a kis tömegű, szendvicsszerkezetű homlokfal is hozzájárult a fogyókúrához. Így például a Cargo modell nyolcszáz kilogrammal könnyebb, mint általában a normál felépítésű piaci vetélytársai. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a Power Line pótkocsik gyengébbek lennének, sőt! Az eddigi 5460 helyett már 7200 kilogramm tengelyterhelésű targonca is behajthat rakterükbe, ami meggyorsítja az áruk be- és kirakodását. Ráadásul az alváz alacsonyabb nyakrészének köszönhetően valamelyest nőtt a hasznos belmagasság, vagyis a teljes raktérfogat is.

Az új Schwarzmüller Power Line függönyponyvás pótkocsik egyszerre könnyebbek és erősebbek elődjeiknél, továbbá számos új részletmegoldást is kínálnak

További újdonság a még több rakományrögzítő furat a külső vázkereten, a hátfalajtók műanyag fogantyúkkal készülő zárszerkezete, az emelőhurkok a ponyvatartó léceknél a könnyebb kezelhetőség érdekében, az erősebb oldalvédelem és a merevebb középrakoncák. A javítás megkönnyítésére pedig minden tengelyhez egyforma sárvédők tartoznak, azonos hosszúságúak a padlólapok és megegyező típusúak a gólyalábak is. A nagyobb szállítási kapacitás, az egyszerűbb és gyorsabb kezelhetőség, valamint a költséghatékonyabb szervizelhetőség tehát mind a Power Line modellekkel elérhető nyereséget növelik. Továbbá a kisebb saját tömeg hozzájárul a tüzelőanyag-fogyasztás, illetve a károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez, amikor nem teljes terheléssel vagy esetleg üresen fut a szerelvény. Ezek az előnyök pedig hamarosan a gyakorlatban is megjelennek, ugyanis a Schwarzmüller az első Power Line pótkocsikat a 2021-es, jubileumi év elejétől adja át az ügyfeleknek.

Előző cikkFordulékony óriás
Következő cikkSpanyol zöldáru
Kisgyermekkorom óta rajongok a tehergépkocsikért, ezért már a gépészmérnöki tanulmányaim alatt örömmel elkezdtem írni a Rolling Tons magazinba. Azóta nem szűnő lelkesedéssel tesztelem a legújabb haszonjárműveket, közel két évtizeden át főszerkesztőként vezettem a nyomtatott kiadványt.