Hirdetés:

Bár már évek óta távozott az európai piacról, a Chevrolet haszonjárművei között mégis találunk nálunk is kínált típust. Természetesen V8-as benzinmotorral, ahogy azt illik!

Semmivel sem helyettesíthető a lökettérfogat – tartja az ősi detroiti bennszülött közmondás. Pontosan ezen alaptézis jegyében a 2021-es modellévű Chevrolet Express és Low Cab Forward (LCF) haszonjárművek egy új motort kapnak. Az eredetileg a Silverado 2500 HD és 3500 HD változatokkal debütált erőforrás egy 6,6 literes V8-as, ami kereken tíz százalékkal öblösebb a két típus kifutó egységnél.

Az Express alapmotorja egy V6-os benzines, opcionálisan pedig egy 2,8 literes, négyhengeres dízelmotor is elérhető. Ez mind szép és jó, ám a vásárlók körülbelül 70 százaléka már eddig is a V8-ast választotta

Azt már saját tapasztalatból is tudjuk, hogy Amerika más világ. Ez nagyon jól tetten érhető az eltérő haszonjárművekben is, például a pickupok széles körű uralmában. Ám a vérre menő küzdelmet szülő – és ezért folyamatosan frissülő – platósok mellett igazi matuzsálemeket is találunk a tengerentúli kínálatban. A Chevrolet Express például már két és fél évtizede kapható, és ezzel az igazi korelnök a kategóriában. Legnagyobb vetélytársa, a Ford E-sorozat aktuális generációja három évvel korábban debütált, ám az öt éve már csak hátulról nyitott, elvágott fülkével elérhető felépítményezésre. A kék ovál a nálunk is kapható Transit típusra cserélte a termékét, így most azzal uralja tovább a piacot. A Nissan megpróbálta teljesen újszerű alapokra építeni saját típusát, hogy a két történelmi típustól valami merőben eltérőt alkosson. Dicséretes a próbálkozás, kár, hogy az értékesítési eredmények nem igazolják a koncepció sikerét. Úgy látszik, a klasszikus amerikai furgonokra továbbra is akad igény, hiszen a Chevrolet és GMC Savanna ikertestvére még tavaly is több mint hatvanezer példányban talált gazdára.


Az új motorral az Express és a Low Cab Forward (képünkön) mintegy 17-18 százalékkal izmosodott

Bár nálunk a General Motors utolsó hídfőállása is eltűnt az Opel francia kézbe kerülésével, ettől még találunk ismerőst a csokornyakkendős munkaeszközök között. A 2016-ban debütált Chevrolet Low Cab Forward (alacsony, előretolt fülke) valójában egy Isuzu Elf, amelyet nálunk N-sorozatnak hívnak. A nagyobb terhelhetőségű modelleket mifelénk és odaát is egy 5,2 literes, négyhengeres dízelmotor mozgatja, ám a kisebb változatoknak itt be kell érnie egy háromliteres dízellel. Ezzel szemben odaát, ahol az igazság van, az említett új alapmotor váltja fel az eddigi aprócska hatliterest. A közvetlen befecskendezéses benzinmotor maximális teljesítménye az Express esetében 299 kilowatt (401 lóerő) és 629 newtonméter a legnagyobb forgatónyomatéka. Az LCF fülkéje alá bevarázsolt változatban pedig 261 kilowatt (350 lóerő) és 576 newtonméter a két érték.


Az LCF új V8-as motort kapott, a középkategóriás Silverado modellek legnagyobb újdonsága pedig az immár akár 16,8 tonna (!) vontatható tömeg

A Silverado 4500 HD, 5500 HD és 6500 HD középkategóriás (helyi rendszerezés szerint rendre 4-es, 5-ös és 6-os méretosztályú, 6,3–11,8 tonna megengedett össztömegű) fülke-alvázak esetében főként a kihasználhatóságot és a felépítményezhetőséget javító fejlesztéseket eszközöltek az eredeti tervek szerint idén nyáron érkező új modellév kapcsán. A vontatható tömeg megnövelése egyértelműen a közvetlen rivális Ford F-650 ellen szól, amelyet ebben a méretkategóriában így lepipál a Chevrolet. Mechanikus önzáró hátsó differenciálmű javítja a tapadást csúszós körülmények között. A típus rugalmasságának fokozására a mellékhajtás immár akár bal oldalra is kivezethető, valamint hosszabb opcionális hátsó túlnyúlás választható a két legrövidebb tengelytávolsághoz. A fülke tetőkonzoljába épített hat kapcsolóval kényelmesen vezérelhetők a különféle utólagos funkciók. A nagyobb, szélesebb felépítményekkel is biztonságos manőverezés érdekében hosszabb szárú tükröket kapnak majd a 2021-es variánsok. A Silverado folyamatos megújulása és az új Isuzu-termék is hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt hét évben kétharmadával növelték a Chevrolet haszonjárművek eladásait. Nem kell hozzá nagy szakértelem, hogy megtippeljük, nagy valószínűséggel ezt a tendenciát kívánják folytatni az idei újdonságokkal is.

Immár a Silverado család is a Ford F-sorozatéhoz hasonlóan széles palettát kínál