Hamarosan elfelejthetjük a járművekhez használt kulcsokat és indítókártyákat. A Bosch alkalmazása ugyanis feleslegessé teszi az okostelefonunkon kívül bármilyen más eszköz használatát.
Hirdetés:

A tökéletesen kulcs nélkül (Perfectly keyless) névre keresztelt rendszer jóval többet tud, mint egy egyszerű kulcs vagy akár indítókártya, előnyei a flottát üzemeltető vállalkozások esetében a legegyértelműbbek. Persze már egyetlen jármű esetében is praktikus a használata, mert például nem kell magunknál tartani semmilyen külön eszközt a nyitásához és indításához. Ehhez elég a mobiltelefonunk – ami ma már többé-kevésbé elválaszthatatlan a testünktől –, illetve a készülékre letöltött alkalmazás. Emellett persze kényelmes akkor is, ha családtagjainknak, barátainknak vagy éppen a szerelőnek is tudunk jogosultságot adni, akár csak egy meghatározott időre.

 -

Könnyen szabályozható, hogy ki, mikor és melyik járműhöz kapjon hozzáférést

Ezek a lehetőségek egy nagyobb flotta esetében sokkal jobban kiaknázhatók. Többek között azért, mert nem kell a fuvar végén leadni, majd munkakezdéskor felvenni a jármű kulcsát. Nem felejthetjük otthon és persze elveszíteni sem tudjuk, legfeljebb a mobiltelefonunkkal együtt. Amennyiben ez előfordulna, másik eszközről is letilthatjuk az elveszett, ellopott készüléken a gépjármű-indítási engedélyt. Az alkalmazás fontos funkciója ugyanis, hogy a tulajdonos, illetve egy nagyobb fuvarvállalat esetében a flottamenedzser vagy a diszpécser módosíthatja a jogosultságokat. Így illetéktelenek biztosan nem tudják használni a járműveket.

 

 -

Flottát üzemeltető cégeknek lehet igazán praktikus a Bosch rendszere

Ráadásul a Bosch által kifejlesztett megoldás azt is lehetővé teszi a logisztikai cégek számára, hogy a digitális kulcskezelést teljes mértékben integrálják más munkafolyamatokba. Például amint kijelölték a vezetőt és a járművet egy adott útvonalra, a rendszer automatikusan legenerálja a digitális kulcsot, majd elküldi azt a járművezető okostelefonjára. Ha pedig időközben új megrendelés érkezik, és emiatt változtatnak az útvonalon, a szoftver ennek megfelelően elvégzi a szükséges módosításokat a járművezető okostelefonján is.

 -

A digitális kulcskezelő adatfelhőkön keresztül köti össze a járműveket és az okostelefont

Ez azért lehetséges, mert a Bosch digitális kulcskezelő alkalmazása adatfelhőkön keresztül köti össze a járműveket és az okostelefont. Személyre szóló, biztonságos digitális kulcsot generál, amelyet elküld a járműnek és a sofőr okostelefonjára is. Amint a vezető megközelíti a kijelölt járművet, a beépített szenzorok érzékelik az okostelefont. A jármű ajtaja csak akkor nyílik ki, ha a telefon kulcsa „illeszkedik” a digitális zárba. Amikor a sofőr az utazás végén kiszáll, a rendszer ezt észleli, és automatikusan bezárja az ajtókat.

A megoldás lelke a passzív NFC-technológia – ezt rövid hatótávú kommunikációt használjuk az érintésmentes bankkártyákban is. Nevéből következően nem igényel energiát, így akár lemerült mobiltelefon esetén is nyitható marad a jármű. Az azonosításhoz a készülék egyedi azonosítóit használja a rendszer, ám minden eddiginél több részletet figyelembe véve. A fejlesztők elmondása szerint képes akár az egy adott típus azonos készülékei közötti apró hardveres eltéréseket is észlelni, így a készülék klónozásával sem lehet átverni. Ez igen komoly védelmi szintet jelent, ha nem ismernénk a tolvajok és a biztonsági rendszerek örök harcát, akkor ellophatatlanságot és feltörhetetlenséget emlegetnénk. A mobiltelefon ellopása ugyan okozhat problémákat – de ez ugyanúgy igaz a kulcs esetében is. Fontos különbség azonban, hogy a készülékek engedélyei bármikor megvonhatók a megfelelő jogosultsággal. Ennek köszönhetően, a rossz kézbe került „kulcs” azonnal letiltható.