Hatvanadik születésnapját ünnepli a hárompontos biztonsági öv. A Volvo találmánya a legfontosabb közlekedésbiztonsági innováció, ami eddig több mint egymillió életet mentett meg. Egyetlen hibája: csak akkor működik, ha becsatolják.
Hirdetés:

Különösen szoros a svéd márka és a biztonság kapcsolata, hosszú hagyományokra tekint vissza. A hárompontos biztonsági övet is a Volvo vezette be a piacra 1959-ben, a találmány ugyanis a cég egyik mérnöke, Nils Bohlin nevéhez fűződik. Annak ellenére, hogy a Volvo levédette a szabadalmat, minden gépjárműgyártó rendelkezésére bocsátotta, méghozzá ingyenesen. Ezt a meglehetősen szokatlan és nagyvonalú döntést a közjó érdekében tették. Ezzel mindenki számára nagyobb biztonságot nyújthattak – függetlenül attól, hogy az illető milyen járművet használ.

A találmány ma már kötelező alapfelszerelés minden járműkategóriában, ennek ellenére nem minden vezető használja. A nehéz-teherautók vezetői körében például többen tévesen úgy gondolják, hogy a jármű mérete miatt felesleges bekötniük magukat, nem eshet bajuk így sem. Pedig ez egyáltalán nem igaz!

 -

Milyen büszkén feszített Nils Bohlin (balra) a hárompontos biztonsági öv első nyilvános fotózásán! Sajnos még ma sem mindenkinek természetes, hogy használja életmentő találmányát, szerencsére a jobb oldalon a fiatalember jó példát mutat

A Volvo Trucks 2017. évi közlekedésbiztonsági jelentése szerint a tehergépjármű-vezetőket érintő, halálos kimenetelű közlekedési balesetek felében életmentő lett volna a biztonsági öv, mégsem voltak bekötve a vezetők az ütközéskor. Ugyanebben a jelentésben olvashatjuk azt is, hogy 2005 és 2009 között Svédországban húsz olyan tehergépjármű vezető szenvedett halálos balesetet, aki nem volt bekötve. Közülük tizenkilencen túlélték volna a karambolt, ha használják az övet.

 -

Az öv a haszonjárművekben is az első és legfontosabb biztonsági eszköz: ha nincs bekötve az ember, még a légzsák is csak súlyosbítja a sérüléseket

A fenti adatokhoz hozzátehetjük: csak az Európai Unióban évente hétezer életet lehetett volna megmenteni az öv használatával, a találmány pedig hatvanéves karrierje során legalább egymillió ember életét mentette meg. Azt pedig csak becsülni lehet, hány ember köszönheti a biztonsági övnek, hogy nem, vagy csak kevésbé súlyosan sérült meg, de a Volvo szakértői szerint több millió emberről van szó. Ők minden egyes alkalommal rászánták a két másodpercet a saját életük védelmére.