Akárcsak tavaly, idén is már az utolsó előtti versenyhétvégén eldőlt a bajnoki cím sorsa. Nem sokaknak jelent meglepetést, ha eláruljuk, a kék IVECO tehet erről.
Hirdetés:

Bár még hatvan pont vár gazdára az idei szezonban, a francia versenyhétvége idén is döntőnek bizonyult. Jochen Hahn (#1, IVECO) a szombatot kőkemény csatával kezdte, Antonio Albacete (#23, MAN) keményen megdolgoztatta a pole pozícióért. Ám a tehetségét egyre inkább kibontakoztató Sascha Lenz (#30, MAN) a SuperPole végén még villantott egyet, és szépen borsot tört a spanyol orra alá. A fiatal német 28 ezredmásodpercre megközelítette Hahn idejét, így elvette Albacete elől a második helyet. Kiss Norbi (#5, Mercedes-Benz) franciaországi kálváriája ekkor vette kezdetét, bár a SuperPole időmérőbe még a második legjobb idővel került be, ám a tíz legjobb csatájából többször ki kellett állnia a bokszba műszaki probléma miatt.

 -

Hahn a szokásos rajt-cél győzelmet hozta, nagyjából egy másodperccel mögötte loholt végig Lenz. A harmadik helyen futott be Albacete, őt Adam Lacko (#55, Freightliner) követte. Norbi kamionja füstölt, aminek nem találták az okát, és emiatt a fekete alapon narancssárga körös zászlóval bokszkiállásra szólította fel a verseny vezetősége Norbit két körrel a verseny vége előtt. Ahelyett, hogy a műszaki hibát jelző zászló utasításainak eleget tett volna, folytatta tovább a versenyt, aminek – nem meglepő módon – súlyos büntetés, kizárás lett az eredménye.

 -

A szombati második versenyen már a legelején összeakaszkodott a legutolsó sorból induló Kiss és René Reinert (#77, MAN). Olyan szerencsétlen helyen ragadtak ott, hogy rögtön meg is állították a versenyt. Az újraindítás után az első helyért szó szerint ádáz csatát vívott az André Kursim (#11, IVECO) mögött „autózó” Steffi Halm (#44, IVECO) és Adam Lacko – az utolsó körben a célegyenesre jóformán egymás mellett fordultak rá, ám a sorrendjük nem változott. Az ötödik helyen befutó Albacete mögött kényelmesen tartotta a tempót Hahn, ugyanis ez is bőven elég volt ahhoz, hogy a matematikai esélyét is kizárja annak, hogy valaki másé legyen a bajnokság.

 -

A bajnoki ezüstért küzd Albacete és Lacko, a cseh lemaradása mindössze egyetlen pont az utolsó versenyhétvége előtt

A vasárnap leszakadó eső az időmérő adatai alapján körönként legalább 18 másodperccel lassította a járműveket. Megtört Jochen Hahn pole-szériája is, hiszen még a szezon legelején Olaszországban Kiss Norbi „hódította el egyszer tőle” az első helyet, most Le Mans-ban a vasárnapi időmérőn Adam Lacko futotta a leggyorsabb kört. Az első kör sárga zászló alatt ment, és a cseh azonnal kilőtt, amint elengedték a mezőnyt. Mögötte Kursim keményen védekezett, ám Albacete csak átfurakodott mellette. Kiss Norbi már nem volt ilyen szerencsés, összeütközött Kursim versenygépével és a kormányrendszer sérülése miatt a versenyt feladni kényszerült. Kursim nem veszítette el pozícióját, ám Hahn rákapcsolt, és előbb Lenz, majd Kursim is mögé került.

 -

Vasárnap az első futamon magabiztos rajt-cél győzelmet aratott Adam Lacko

A vasárnapi első versenyen negyedikként befutó Lenz a nap második rajtját követően viszonylag gyorsan átvette a vezetést, és végül tíz másodperc előnnyel intette le a fekte-fehér „kockás” zászló. Hahn megelőzte csapattársát, így Halm tette teljessé a német dobogót. A negyedikként befutó Kursim mögött szoros egymásutánban érkezett Albacete és Lacko – igaz, ők végül egy időbüntetés miatt helyet cseréltek. Kiss Norbi és Mercedes-Benz kamionja mellől a hétvégére végleg elpártolt a szerencse, ugyanis a turbófeltöltő a célegyenes közepén megadta magát, így ezt a versenyt is feladni kényszerült. Ezzel Norbi reményei végleg elszálltak, hogy a szezon végére dobós helyezést érjen el. Jochen Hahn és az IVECO (a csapatversenyben az IVECO versenygépekkel induló két csapat áll az élen) toronymagasan uralták ezt a szezont. Hahn abszolút megérdemelten vitte haza hatodik Európa-bajnoki címét, gratulálunk neki! Az évad utolsó versenyére pedig az Albacete-Lacko párharc lezárása marad meg izgalomnak.

 

Ranglista a hetedik versenyhétvége után, 2019
PozícióNévMárkaNemzetiségPontszám
1.Jochen HahnIVECOnémet318
2.Antonio AlbaceteMANspanyol225
3.Adam LackoFreightlinercseh222
4.Steffi HalmIVECOnémet188
5.Sascha LenzMANnémet158
6.Kiss NorbertMercedes-Benzmagyar156
7.René ReinertIVECOnémet138
8.André KursimIVECOnémet129
9.José RodriguesMANportugál57
10.Jamie AndresonMANangol40

 

 -

 

A kamion-Európa-bajnokság 2019-es versenynaptára
HelyszínDátum
Misano, OlaszországMájus 25–26.
Hungaroring, MagyarországJúnius 22–23.
Slovakia Ring, SzlovákiaJúlius 6–7.
Nürburgring, NémetországJúlius 20–21.
Most, CsehországAugusztus 31–szeptember 1.
Zolder, BelgiumSzeptember 14–15.
Le Mans, FranciaországSzeptember 27–29.
Jarama, SpanyolországOktóber 5–6.

 

Fotók: Buggyra Racing