Még az sem kizárt, hogy végül IVECO emblémával érkezik a Nikola vontatója Európába. Ám az már szinte biztos, hogy a közeli jövőben az IVECO technikája bújik majd a Nikola járműveibe.
Hirdetés:

Azt már tudjuk, hogy a Tengerentúl nemcsak távoli, hanem egy számunkra különleges, nagyon más világ. Ráadásul most úgy tűnik, annak egy szelete bizony hozzánk is eljön. Ugyanis exkluzív stratégiai együttműködést jelentett be a Nikola Motor Company és a CNH Industrial a hét elején. Az IVECO anyavállalata 250 millió dollárt fektet az amerikai startupcégbe, amely a legújabb finanszírozási körben egymilliárd dollárt kíván összeszedni.

Ezzel úgy tűnik, hogy a Tesla vontatójának legnagyobb ellenfele jó úton halad a megvalósulás felé. Azt már tudjuk, hogy a Nikola teherautóit a Bosch elektromos hajtótengelyei segítik majd a mozgásban, és a beszállító számtalan további komponenssel is hozzájárul a remélt sikerhez. A Bosch biztosítja például a központi vezérlőegységet és a digitális visszapillantó tükröket is.

 -

A hálófülkés Nikola One hatótávolsága az 1200 kilométert is meghaladja, a Nikola Two (képünkön) akár 800 kilométert, míg a Nikola Tre akár 480 kilométert is megtehet egy szuszra

A CNH Industrial két vállalata – az IVECO haszonjárműgyártó és az FPT Industrial erőforrásgyártó – a Nikola fejlesztési partnereként működik majd közre az üzemanyagcellás járművek sorozatgyártásra előkészítésén. A felek egy európai vegyesvállalatot is terveznek, amelybe a Nikola is igen sokrétű szakértelemet hoz: üzemanyagcellák, e-tengelyek, inverterek, független felfüggesztés, hidrogéntárolás, távoli szoftverfrissítés, infotainment rendszerek, járművezérlés, jármű-állomás kommunikáció, teljesítményelektronika.

Az együttműködés első mérföldköve a Nikola Two üzemanyagcellás változatának sorozatgyártásra előkészítése az észak-amerikai piac számára. Ezenkívül az idén nyáron debütált IVECO S-Way technológiáját integrálják majd az európai piacra is szánt, szemrevaló Nikola Tre akkumulátoros változatába.

 

 

A Nikola az IVECO értékesítési és szervizhálózatát tervezi használni a terjeszkedés meggyorsítására. Ezenkívül az általa kiépítendő hidrogéntöltő állomásokhoz is hozzáférést kínál a Nikola, ugyanis a hidrogént a cseppfolyósított földgázzal üzemelő járművek utáni következő logikus lépcsőként tekintik. A hidrogén ugyanis a már kiépített infrastruktúra kiegészítéseként akár helyben is előállítható. Hosszú távon a vegyesvállalatuk üzemanyagcellás és tisztán elektromos nehéz-haszonjárműveket mutat majd be 2022 vége előtt itt az öreg kontinensen. Hoppá!

 -

A képen is látható nappali fülkés Nikola Two és az európai piacra szánt Tre a tervezett felhasználásnak megfelelően üzemanyagcellás vagy akkumulátoros kivitelben rendelhető majd