Nagy-Britanniában készítettek egy felmérést arról, hogy az első műszaki vizsgához érve melyik kishaszonjárművek szerepelnek a legjobban. Nézzük az eredménylistát!
Hirdetés:

„Őszinte János”, avagy a HonestJohn autós hírportál milliónyi adatot ellenőrzött a brit közlekedési hatóság, a DVSA (Driver and Vehicle Standards Agency) adatbázisában, mielőtt megjelentette az elemzést a kishaszonjárművek műszaki vizsgán nyújtott teljesítményéről. Ráadásul kemény harcot vívott a helyi hatósággal, hogy nyilvánosságra hozhassa ezeket az érdekes adatokat, úgyhogy ezúton is köszönjük az oldal szerkesztőinek az áldozatos munkát.
Megdöbbentő, ám az adatok alapján a kisteherautók 30 százaléka megbukik az első műszaki vizsgán az Egyesült Királyságban! A leggyakrabban a fényszórók, a fékek vagy a gumiabroncsok állapota nem megfelelő ahhoz, hogy átengedjék az autókat. Ez a szám egyébként azért is ad okot az aggodalomra a helyieknek, mert a brit kormány szeretné a harmadik évről a negyedikre tenni az első műszaki vizsga időpontját. A személyautóknál ez még nem is jelentene gondot, ám a haszonjárművek ugyanennyi idő alatt jelentősen többet futnak, tehát a hibajelenségek is hamarabb jelentkezhetnek.
Na, de akkor nézzük a neveket! Nos, a Törökországban gyártott Fiat Doblò érte el a legjobb eredményt, ugyanis a 2013-ban forgalomba helyezett furgonok 84 százaléka simán átment a 2016-os vizsgán. A második helyen egy pickup áll, méghozzá a Ford Ranger 81 százalékos mutatóval, míg a dobogó alsó fokára a Toyota Hilux gördülhet a maga 80 százalékával.

 -

Érdekes lenne a magyarországi adatokat is átnyálazni

Ugyanakkor a szigetország legkelendőbb furgonjaként ismert Ford Transit érte el a legrosszabb eredményt 64 százalékkal. Szintén kiábrándítók a Citroën Dispatch (Jumpy), a Vauxhall Movano és a Citroën Relay (Jumper) eredményei.

Az öt legfőbb regisztrált hibaforrás:
1. Fényszóró: 39 000 meghibásodás
2. Kilátást akadályozó hiba: 14 000 meghibásodás
3. Fékek: 12 000 meghibásodás
4. Gumiabroncsok: 9000 meghibásodás
5. Felfüggesztés: 7000 meghibásodás
 
A legjobb eredményt elért kishaszonjárművek:
1. Fiat Doblò 84%
2. Ford Ranger 81%
3. Toyota Hilux 80%
4. Isuzu D-Max 80%
5. Nissan Navara 79%

A legrosszabb eredményt produkáló kishaszonjárművek:
1. Ford Transit 65%
2. Citroën Dispatch 66%