Bejelentették a 2018-as Év Haszonjárművei választások győzteseit, a DAF, az IVECO, az Irizar és a Volkswagen vihette haza a trófeákat.
Hirdetés:

Ismétlő győztesek, új szereplők és duplán látó zsűri: kiosztották immár az összes Év Haszonjárműve díjat. Kapásból egy trükkös kitüntetéssel indul a sor: vigyázni kell, bár a kishaszonjárműves döntnökök ítélik oda a pickupok elismerését is, ez valamiért más nevet kapott. A Nemzetközi Pickupdíj 2018 cím a Volkswagen Amarok típust illeti – 2010 után immár másodszor. A zsűri „első osztályú igáslónak” titulálta a típust, méltatta kidolgozási minőségét, tágas duplafülkéjét, a hátat kímélő üléseit, valamint V6-os dízelmotor és nyolcfokozatú automatikus váltó jellemezte hajtásláncát, illetve terepjáró képességeit.

 -

Nemzetközi Pickupdíj 2018: Volkswagen Amarok

A 2018-as Év Kishaszonjárműve is egy visszatérő versenyző, az IVECO DAILY legutóbb a jelenlegi generáció debütálásakor kapta meg a 2015-ös évre érvényes plecsnit. Előtte pedig 2000-ben már egyszer magáénak tudhatta a kitüntetést. Most ismét elhódította azt a „kékszakállú” – nem meglepő módon éppen a fenntartható üzemelést és szállítást biztosító széles hajtáslánckínálatának köszönhetően. A Daily egyébként tarolt az idén első alkalommal odaítélt 2017-es Év Minibusza  szavazáson is – amit érthetetlen módon májusban és az idei évre osztottak ki, nem a jövő évre most ősszel, ahogy minden más ilyen díjat. Ha már egyszer azt is a buszos döntnökök ítélik oda, miből állt volna összeegyeztetni a díjak időtervét?

 -

A 2018-as Év Kishaszonjárműve: IVECO Daily Blue Power

A furcsaságokból a nehézkategóriás zsűri sem akart kimaradni, ők idén kettőt is láttak a győztesből: a 2018-as Év Tehergépkocsijai a megújult DAF CF és DAF XF típuscsaládok. A díj idén kereken negyvenéves történelmében példátlan, hogy egyszerre két különböző jármű kapta volna meg az elismerést. A nagyobb típus is a többszörös visszaesők közé tartozik, hiszen 2007-ben az XF 105, 1998-ban a 95XF és 1988-ban a 95 is elnyerte a címet. A hollandok közepes típusa azonban most először kapta meg a babérokat! A zsűri véleménye szerint az újdonságok mércét állítanak a hajtáslánc hatékonysága és teljesítménye tekintetében.

 -

A 2018-as Év Tehergépkocsijai: DAF CF és XF

Ezzel szemben teljesen újonc bajnokot ünnepelhetünk a 2018-as Év Autóbusza cím esetében, amelyet a Busworld Kortrijk szakvásáron adtak át még ősszel. Történelme során első ízben kapta meg a díjat az Irizar, a kitüntetést az i8 típus zsebelte be. Különösen szép teljesítmény ez, pláne ha figyelembe vesszük, hogy a független gyártónak olyan nagyokkal kellett megmérkőznie, mint a Neoplan Tourliner vagy éppen a Mercedes-Benz Tourismo. A spanyol felépítményező győzelmében szerepet játszott, hogy az i8 gazdaságos, csendes és vibrációmentes utazást kínál, rendkívül fordulékony még háromtengelyesként is, valamint rendelkezik mindazon passzív és aktív biztonsági jellemzőkkel, mint a nagy gyártók.

 -

A 2018-as Év Autóbusza: Irizar i8

 

Gratulálunk a nyerteseknek!