Hirdetés:

Tehénlepényből lóerőt készítenek: egy kísérleti projekt keretében marhatrágyából előállított biometánnal üzemelteti két IVECO Stralis NP tejszállító tartányos szerelvényét a brit Arla Foods tejipari vállalat.

Meglehetősen utópisztikusnak vagy sokak számára inkább csak komikusnak tűnt, amikor az 1980-as évek derekán megjelent Mad Max 3 posztapokaliptikus kalandfilmben a sertéstelepen keletkező ürülékből előállított metánból biztosították egy egész város energiaigényét, beleértve a járművek tüzelőanyagát is. Mára valós technológiává vált mindez, kiváló példája ennek az Arla Foods nagyszabású kísérleti projektje.
Az eljárás keretében a gazdák a keletkező tehéntrágyájukat leadják egy közeli anaerobikus erjesztőüzemben, ahol ezt lebontják különböző alkotóelemeire, köztük tiszta biometánra. Majd ezt gázüzemű gépjárművek hajtására alkalmas tüzelőanyagként hasznosítják. Így az Arla Foods úttörőnek számít az Egyesült Királyságban azáltal, hogy a saját gazdaságaiból származó szerves hulladékanyagból állít elő hajtóanyagot a járművei üzemeltetéséhez. Ráadásul a folyamat melléktermékeként keletkező, tápanyagokban igen gazdag természetes eredetű trágyát az Arla gazdái a földművelésben hasznosíthatják. Ez azért fontos szempont, mert így a tüzelőanyag-előállítás nem veszélyezteti az ürülék eddigi hasznosítását, hanem kiegészíti azt.

Az Arla ezzel az infografikával igyekszik érzékeltetni a marhatrágyában rejlő lehetőségeket. Például egy vödör trágyából egy családi ház egy heti áramszükséglete fedezhető, és egy tejipari marha évente 1800 vödör trágyát ad

A három hónapos tesztidőszak során az Arla Foods két biometánnal hajtott, tartányos nyerges szerelvénye tejet szállít a vállalat telephelyei, a gazdaságok és a tejüzemek között. Ezalatt összesen körülbelül kilencvenezer kilométert tesznek meg, ami a számítások szerint akár nyolcvan tonnával is csökkentheti a szén-dioxid-terhelést. Az ehhez szükséges 27 tonnányi bioüzemanyagot pedig ötszáz szarvasmarha heti 190 tonna trágyájából állítják elő. A projekt keretében az Egyesült Királyság első olyan töltőállomását is megnyitották Winslow városában az egyik gazdaságnál, ahol tehéntrágyából készített biometán tankolható.
Az Arla Foods célja a teszttel megvizsgálni a marhatrágya-alapú fuvarozás ipari mértékű alkalmazásának a lehetőségeit. Ha pedig kedvező eredmények születnek, akkor ennek alapján az Egyesült Királyság tejipara a kormánnyal és más partnerekkel összefogva egy új megoldást vezethet be a környezetet lényegesen kevésbé terhelő fuvarozás megteremtéséhez.