Mini Clubvan R55: Területi képviselők álma

Hirdetés:

Elérhetetlen vágyként díszíthette az utazó értékesítők és vándorárusok irodájának falát a Mini furgonjának posztere. Felénk is csak marginális sikereket ért el, azonban a Tengerentúlon igazi egzotikus ritkaságnak számít.

Egy Mini legendás vezetési élménye a legkisebb kishaszongépjárművek előnyeivel? Bizony, lehetséges ez – erre a legjobb bizonyíték az Austin Mini Van. Bár az 1960 és 1986 között gyártott sorozat kevésbé a kirívó menettulajdonságairól ismert, a hosszú gyártási ciklusa mégis igazolta létjogosultságát – a kis- és nagyvárosi terítőfuvarozást végző cégek népes tábora köszönhette az apró furgonoknak a betevőt.

Apa és fia egy képen

Ezt a koncepciót próbálta feltámasztani a BMW fennhatósága alá tartozó Mini néhány évvel ezelőtt, amikor leporolta a jól manőverezhető, személyautóból kialakított kisáruszállító terveit. A nyújtott tengelytávú Mini Clubman típuson alapuló Clubvan változatot sikerrel fogadta a 2012-es Genfi Autószalon közönsége, ám borsos ára miatt mégis csupán néhány jól prosperáló vállalkozás engedhette meg magának. Eredetileg az igazi sikert talán az óceán túloldaláról remélték, de a kishaszonjárműveket évtizedek óta sújtó csirkeadó és az azzal járó jelentős ártöbblet miatt összesen mindössze ötven példány talált gazdára az Egyesült Államokban. A különleges stílusáról ismert dél-kaliforniai amatőr járműszakértő, Doug DeMuro lelkesen elmagyarázza, micsoda kuriózumnak számít manapság arrafelé a ritka Mini furgon.

Előző cikkBoldogságfelelős
Következő cikkTérből sohasem elég
Már korán kiemelt érdeklődést mutattam a járművek felé – az anyatej után egyből az utcánkban közlekedő kétütemű csodák jellegzetes illatú benzingőzét szívtam magamba. Ezt követően csak egy hosszú lépés választott el attól, hogy autókkal és haszonjárművekkel kapcsolatos gondolataimat papírra és képernyőre vessem.