Érdekes megoldással kísérletezik a Mercedes-Benz, a drónrendszereket fejlesztő amerikai Matternet és a svájci online kereskedés, a siroop. Drónokkal optimalizálnák a csomagkiszállító szolgáltatást közös projektjükben!
Hirdetés:

Szeptemberben kezdődtek az első tesztek, amelyek mérföldkőnek számítanak ezen a területen. Először szolgált ugyanis leszállóhelyként egy kishaszonjármű egy teljesen automatikusan működő drón számára. Ráadásul úgy, hogy a drón látótávolságon kívül kereste meg a célt és ereszkedett le rá. A háromhetes teszt során az online üzlet, a siroop ügyfeleinek még a rendelés napján kiszállították a csomagokat. Az egyetlen kitétel csupán annyi volt, hogy a kiszemelt termék nem nyomhatott két kilogrammnál többet a mérlegen. Az árut drónok szállították egy előre kijelölt találkozási pontra Zürich városában. Ott a futárok átvették, majd eljuttatták a pontos címre a Mercedes-Benz Vito furgonokkal, miközben a drón szépen visszarepült a kiskereskedőhöz. A teljes logisztikai lánc a rendelés rögzítésétől a termék célba jutásáig pontosan lekövethető és összehasonlítható a hagyományos szállítási módszerekkel, így betekintés nyerhető az új megoldás valódi hatékonyságába.

 -

A drónok akár 20 kilométeres távolságra is szállítanak. Az utóbbi hónapokban folyamatosan tesztelték és finomították a rendszert a városi környezetben

A projekt célja tehát, hogy gyorsabban elérjenek a csomagok a címzettekhez, illetve javuljon a szolgáltatás minősége és egyben egyszerűsítsék a kiskereskedők, illetve a vásárlók dolgát is. A teszthez használt Mercedes-Benz Vito modellek tetejét átalakították, hogy biztonságos leszállóhelyként szolgáljanak a drónok számára. Természetesen a svájci polgári légi közlekedési hivatal is engedélyezte a teszteket. Heti öt napon és napi hét órán keresztül, kizárólag kedvező időjárási körülmények között repülhettek a drónok. Összesen tíz napon dolgozhattak végül, és körülbelül 100 repülést teljesítettek.

 -

Vészhelyzet esetén automatikusan működésbe lép a drón ejtőernyő-rendszere, hogy ne okozhasson nagy kárt a lezuhanással

Elsőkén talán furcsának tűnhet, hogy a drónok nem közvetlenül a megrendelőhöz szállítják a terméket, pedig valójában rengeteg akadály nehezítené ezt a megoldást. Viszont a Mercedes-Benz Vito furgonok mobil leszállóhelyként alkalmazása számos előnyt kínál.
– A drón integrálása a szállítási láncba nem követel semmiféle változást az ügyfél részéről. Ők továbbra is egy futártól veszik át a csomagot, ahogy eddig is.
– A kiskereskedők és a logisztikai vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy valóban azonnali szállítást vállaljanak. A már jelenleg is nagy autóflottával rendelkező cégek tovább javíthatják szolgáltatásuk minőségét.
– Csökkenti a teljes kiszállítási ciklus idejét és költségeit a jelenlegi futárszolgálatokhoz képest. A drón például elkerülheti a város forgalmi dugókkal terhelt részeit.
– A drónok a Mercedes-Benz Vito tetejére leszállva nem veszélyeztetik a gyalogosok biztonságát.

 -

Körülbelül két méterrel a talaj felett szállhat le a drón a Mercedes-Benz Vito tetején

Ez a projekt egyébként az első lépés annak a rendszernek a kidolgozásában, amely lehetővé teszi majd több flotta és a drónok szinkronizálását. Így csökkenthető a flották károsanyag-kibocsátása is. Továbbá a teherautóknak nem szükséges majd folyton a kevés találkozási pontok egyikén bevárni a drónokat. Rugalmasan, az épp aktuális útvonaluk egy adott pontján találkozhatnak és átvehetik a terméket. Kíváncsian várjuk, hogy mikor terjed el ez a módszer!