Benzin, mint alternatív üzemanyag? Igen-igen! Ez nem holmi tudományos-fantasztikus kitaláció, hanem maga a valóság. Londonban egy közösségi autózással foglalkozó vállalkozás így hirdeti flottája legújabb darabjait.
Hirdetés:

Egyre sűrűbben röppenek fel hírek arról, hogy egyes nyugat-európai városok vezetősége a környezetet és ezzel párhuzamosan a városlakók egészségét legnagyobb mértékben terhelő és rongáló dízelüzemű autókat egész egyszerűen kitiltja a területéről. Persze a kép azért ennél árnyaltabb, hiszen néhány helyszínen a károsanyag-kibocsátási szint szerint határozzák meg a tiltólistára kerülő járművek körét, illetve bizonyos határidőhöz kötik a teljes tiltást. Négy nagyváros, Athén, Párizs, Madrid és Mexikóváros például már tavaly decemberben bejelentette, hogy 2025-től nem lehet dízelautót használni a területükön. Idén tizenkét város döntött úgy, hogy szintén 2025-től a közösségi közlekedésében csak nulla helyi károsanyag-kibocsátással üzemelő járművek dolgozhatnak.  A tendencia egyértelmű: a városvezetők egyre szigorúbbak, és ehhez a szigorhoz mind a járművek üzembentartóinak, mind a gyártóknak igazodniuk kell.

 -

A tíz Volkswagen Transporter egyedi dizájnja több helyen is jelzi, hogy benzinnel üzemelő járművekről van szó

London sem jelent kivételt. Sőt! Az angol fővárosban már most is csak pénzfizetés ellenében lehet behajtani a központi területekre és a városvezetés tervei szerint 2020-tól még fizetés ellenében sem mehetnének a centrumba belső égésű motorral rendelkező járművek. A szigorodó szabályozásoknak mind a járművek gyártói, mind a bármilyen formában közlekedési szolgáltatást nyújtó vállalkozások igyekeznek megfelelni, és ennek megfelelően keresik az alternatívákat. A Ford például már megkezdte az angol fővárosban a hálózatról is tölthető hibrid Ford Transit Custom modellek egy évig tartó tesztjét. Ám a Zipcar égisze alá tartozó Zipvan már most szeretett volna lépni és környezettudatos ügyfelei kedvében járni. Ezért a kimondottan kisáruszállítókra specializálódott, közösségi autózást, vagy angol néven car sharing szolgáltatást nyújtó vállalkozás visszatért a benzinnel üzemelő járművekhez. A jelenleg már több mint 400 dízelüzemű kisteherautót rövidtávra és használatarányos díjért bérbe adó Zipvan legújabb beszerzése során ugyanis összesen tíz darab, kétliteres benzinmotorral működő Volkswagen Transporter furgont állított forgalomba idén ősszel, amelyeket Londonban és környékén használhatnak a közösségi autózási szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek. Egyelőre egy évig tartó időszakban kísérleti jelleggel, a gyártóval együttműködve üzemelteti a Transportereket a Zipvan.

 -

A tanksapkafedélen is feltűnő felirat hirdeti, hogy az autó benzinnel üzemel