Minden eddiginél keményebb, strapabíróbb és még jobban a legkülönfélébb terepes alkalmazások követelményeire szabott termékeket kínál mostantól a Scania az építőipari ügyfeleknek. Így ezeket önálló modellnév is megkülönbözteti: XT, mint Extra Tough.
Hirdetés:

Amennyire előkelő helyet foglal el a közúti tehergépkocsik piacán a Scania, különösen a tavaly bemutatott új generációs teherautóival, annyira erős szereplővé szeretne válni az építőipari szegmensben is. Ennek szem előtt tartásával fejlesztették ki az XT-családot, amelyhez kifejezetten az építőipari üzemeltetők igényeire szabott szolgáltatások is társulnak.
Persze nem arról van szó, hogy a Scania egy teljesen új járműcsaládot alkotott meg nulláról az építőipari szegmens számára, hanem arról, hogy a nagymértékben moduláris termékkínálatának tagjait a terepes alkalmazásoknak megfelelő megoldásokkal, felszerelésekkel és opciókkal látta el. Lássuk hát az XT-k sajátosságait! 

 -

A Scania Demo Centre tesztpályáján ezt az óriásszerelvényt is kipróbálhattuk: 109 tonna, 28,5 méter hosszúság, 3,9 méter szélesség. Az S 730 8×4 nehézvontató vezetése ilyen paraméterek mellett is gyerekjáték volt, csupán a méretekre kellett ügyelni

 

Lényeges külsőségek
Legszembetűnőbb ismertetőjegyük a masszív acéllökhárító, amely 15 centiméterrel előrenyúlik a fülke orrának síkjától, hogy kellő védelmet nyújtson. Specifikációtól függően körülbelül 25 fokos első terepszöget eredményez, míg alul robusztus védőlemez társul hozzá, ezeket egészíti ki a fényszórók védőrácsa. A közúti minősítésű XT modellek lökhárítója alá egy különálló, masszív aláfutásgátló is kerül. A felhajtható rendszámtábla-tartó mögött negyven tonna teherbírású vonócsapszeg található, amelynél fogva még egy alaposan megpakolt négytengelyes billencs is nyugodtan kirángatható a dágványból.

 -

Az enyhébb terepen közlekedő közúti, tehát nem XT modellekhez is rendelhető masszívabb, a sarkokon könnyen cserélhető védőbetéttel ellátott lökhárító, felhajló alsó fellépő és jármű orrára lehajtható fellépő

Szintén praktikus a lökhárító közepén a lehajtható fellépő, amely a durvább mintázatú hűtőrácsban kialakított kapaszkodókkal együtt megkönnyíti a felmászást a szélvédő megtisztításához. Természetesen kétoldalt a legalsó fellépők rugalmas felfüggesztésűek, hogy a talajjal ütközve ne sérüljenek. A visszapillantó tükrök fényezetlen házát hangsúlyos bordák merevítik. Mindazonáltal az új generációs fülkék áramvonalas kialakítása az építőipari modelleken is érvényesül, akár egy százalékkal csökkentve a tüzelőanyag-fogyasztást. Az oldalfalakon kialakított kilépők megkönnyítik a rakomány ellenőrzését, ezek használatakor pedig nemcsak a külső tetőkapaszkodókban fogódzhat a személyzet, hanem az ajtók felett elhelyezett belső kapaszkodókban is.
További eltérés a közúti testvérekhez képest, hogy kétféle, a fülke mögött magasan elhelyezett levegőbeömlő is rendelkezésre áll. Az extrém (HD) kivitel két légszűrője közel negyven kilogramm port is megköthet, mielőtt cserélni kellene ezeket, így a korábbiaknál hosszabb üzemidőt biztosít. Szintén újdonság, hogy a fülke mögött magasan kivezetett kipufogócső immár kétféle pozícióban választható, megkönnyítve a felépítményezést.
Ugyancsak kétféle változatban készül a mechanikus rugózású, négypontos fülkefelfüggesztés is, az extrém (HD) kivitel nagyobb lengéseket enged a fülkének, hogy nehéz terepen kényelmesebb legyen. Próbáltunk ilyen modellt is göröngyös, murvás úton, és valóban nem rázott keményen, majdnem olyan kényelmes volt, mint a légrugós felfüggesztés. A fülkében pedig semmi sem zörrent meg vagy nyikorgott a rázós tereppályán, ami nagyon masszív benyomást keltett.
Hasonlóképpen a sárvédőívek is többféle kivitelben állnak rendelkezésre, és fontos újdonság az állítható magasságú sárvédő a négytengelyes modellek második tengelyéhez, amely könnyedén a felépítmény vagy a gumiabroncs szerinti ideális szintbe hozható.

 -

A gyárban a hossztartókat is pontosan méretre vágják a felépítményező igénye szerint

Express felépítményezés
Egy építőipari jármű esetében a könnyű felépítményezhetőség is kulcsfontosságú szempont, főként manapság, amikor a felépítményezők is kapacitáshiánnyal küzdenek, ami hosszú várakozási időket eredményez. A Scania számos európai felépítményezővel szoros partneri kapcsolatot ápol, rugalmas gyártási rendszerét kihasználva pedig annyira elő tudja készíteni a járműveket gyárilag, hogy akár egy nap alatt felszerelhető legyen ezekre egy komplett felépítmény hidraulikus, pneumatikus és elektromos, illetve elektronikus csatlakozásokkal együtt. Ahol csak lehet, a felépítményezők keze alá dolgozik.
Ezért az alvázon bevezettek egy új, felső furatsort, egyébként az összes furatot előre elkészíthetik a felépítményező igényei szerint, a hossztartók hátsó túlnyúlását centiméter pontossággal tudják a kívánt méretre vágni, a sárvédők magasságát előre beállítják és felszerelik a tartókonzolokat. A LED-es oldalsó helyzetjelzőket is ideiglenesen felszerelik a hossztartókra, a felépítményezőknek csak át kell csavarozni ezeket a végleges helyükre, míg az elektromos csatlakoztatást a fülke mögé, a bal első sárvédőre kivezetett kapcsolódoboz könnyíti meg. Ezenkívül a hátsó lengéscsillapítók tornyai, a kettős első tengely felfüggesztési elemei, illetve a vezetékek nem nyúlnak az alváz szintje fölé.

 

Egy híján húsz
Ennél is jóval nagyobb változatosságot nyújt a moduláris fülkekínálat. Az egészen kompakt, könnyű és alacsony P14-től a síkpadlós, magastetős, kétfekhelyes S20 Highline modellig összesen 19 különféle fülke közül választhatják ki az ügyfelek a számukra legmegfelelőbbet. A G17N, azaz normál tetőmagasságú nappali G-fülke lehet a legnépszerűbb az építőipari alkalmazásokhoz, hiszen arany középutat képvisel a belső térkínálat, a tömeg, a felépítményhossz és a padlómagasság terén. Az ötféle változatban rendelkezésre álló új G-fülkékben a motorsátor 16 centiméterrel magasabb, mint az R-fülkékben, a normáltető pedig tíz centiméterrel magasabb, mint a korábbi G-fülkékben. Az új P-fülkék ennél is sokoldalúbbak, hiszen nyolcféle kivitelben készülnek.
A be- és kiszállást extrafelszerelésként a fellépők körüli területre irányuló talajvilágítás könnyíti meg, amit azzal a poénnal fejeltek meg a tervezők, hogy az ajtóba épített LED az XT-logót is rávetíti a talajra. A belsőtérben egyébként ugyanaz a berendezés fogadja a vezetőt és kísérőjét, mint a közúti modellek esetében, ugyanazzal az igényes, kifinomult, korszerű, ergonomikus és praktikus műszerfallal, illetve kezelőelemekkel. Ugyanakkor az XT-logó és az ehhez tartozó narancssárga szín több helyen is visszaköszön, például a strapabíró üléshuzatokon.   

 -

Egyedülálló megoldás a hátfalra szerelt két masszív sínre erősíthető különféle tárolók kínálata

 

Változatos tárolórendszerek
A tárolóhelyeket illetően pedig szinte minden tesztjárműben más és más megoldással találkoztunk. Valamelyikben a motorsátorra egy hatalmas, fedeles tárolót szereltek, kétoldalt az üléstámlák mögött is fedeles tárolókkal, és ami a nappali fülkék esetében különlegesnek számít, kívülről is hozzáférhető rekeszekkel. Normál tetőmagasságú nappali fülkében fedeles hátfali felső tárolórendszert is láttunk, ami szintén kuriózum. A hátfalra pedig két vaskos sín rendelhető akár a rövidfülkékbe is, amelyekre különböző hátizsákhoz hasonló vagy hálós zsebekkel ellátott tárolók szíjazhatók fel a kisebb-nagyobb holmik számára. Ezek nagy előnye, hogy könnyedén leszerelhetők, így a gépkocsivezető magával viheti. Mindez egyértelműen azt mutatja, hogy a tervezők tüzetesen feltérképezték az építőipari gépkocsivezetők igényeit és munkakörülményeit, valamint még a tárolóhelyek terén is arra törekedtek, hogy az ügyfelek a lehető legnagyobb mértékben személyre szabhassák járműveiket.

 -

 

Teljes skála
Ahogyan az új generáció összes fülkéje, úgy mind a 13 motorváltozata is rendelkezésre áll az XT-családhoz a soros, öthengeres, kilencliteres, 280 lóerőstől a V8-as, 16 literes, 730 lóerős erőforrásig. Ezeket különleges műszaki megoldásaikkal együtt, mint például a Miller-ciklusos vezérműtengely, az EGR-rendszert nélkülöző, csak SCR-es kipufogógáz-utánkezelés, a megbízható, fix geometriájú turbófeltöltő, az áttervezett égéstér és a termosztátos olajhűtés, az elmúlt hónapokban részletesen bemutattuk. Az ezek által elért 3–10 százalékos tüzelőanyagfogyasztás-csökkenés természetesen az építőipari tehergépkocsiknál is ugyanúgy érvényesül.
Most viszont a nagyobb motorokat közúton, illetve a tesztpályán is kipróbálhattuk. Az új V8-asok több változatát is vezettük, amelyeket gyorsan megkedveltünk. Először is visszatért a régi V8-asok jellegzetes, erőt sugárzó, dörömbölő hangja, persze nem zavaróan hangosan, de gázadáskor kellően hallhatóan. Ezt sok gépkocsivezető hiányolta. Másrészt már 800–900-as percenkénti fordulatszámtól szépen, dinamikusan dolgoztak. Az R 520 6×4 nyerges szerelvény még ötven tonna összgördülőtömeggel is nagyon fürgén mozgott városi forgalomban, illetve dimbes-dombos országúton egyaránt. A tereppálya tíz százalékos emelkedőjén pedig az 580 lóerős V8-as úgy gyorsította felfelé a negyven tonna összgördülőtömegű, rönkszállító szerelvényt, hogy szabályosan belepréselődtünk az ülésbe. Lenyűgöző élmény volt, különösen az új V8-as szívet melengető hangaláfestésével. Egyébként 900–1000-es fordulatszámtól a 13 literes motorok is kiválóan dolgoztak, például a 410 lóerős változat a 6×6-os, horgos konténeremelős, Allison automatikus váltós P-szériában. Ebben a járműben azt is megismerhettük, hogy a differenciálzárak a középkonzol forgókapcsolójával csak a logikus sorrendben zárhatók, illetve oldhatók, ráadásul menet közben is. Állapotukról pedig a központi kijelzőn szép, nagy, grafikus ábra tájékoztatott.
Ezekből a példákból is jól látható, hogy számos tengely- és sebességváltó-konfiguráció csak most, az építőipari járművekkel együtt jelent meg az új generáció kínálatában például olyan erdészeti tehergépkocsik vagy nehézvontatók számára is, amelyek egyébként nem az XT-család tagjai.

 -

A nem terepjáró járműnek minősített XT modellek különálló alsó aláfutásgátlót kapnak

Az Opticruise automatizált sebességváltó már az XT modellekben is szériafelszerelés, persze „Off road” üzemmóddal kiegészítve. Ez mindvégig az 1500-as érték környékén tartotta a fordulatszámot, gyorsításkor pedig 1400–1900-as tartományt használt. Továbbá nagyon gyorsan, a hajtás szemvillanásnyi megszakításával kapcsolta a fokozatokat.
Szintén újdonság a két 33 milliméteres, parabolikus laprugóból álló felfüggesztés a kilenc tonna teherbírású első tengelyek számára, valamint a keresztstabilizátor a második első tengelyhez, amelyek javítják az úttartást, valamint a terepjáró tulajdonságokat. Nehéz terepen dolgozó járművek esetében pedig fontos újítás, hogy immár a dobfékekhez is társítható elektronikus vezérlés, illetve a 26 tonnás, agyáttételes tandemtengelyek is kaphatnak tárcsaféket. A tereppályán egy ilyen dobfékes modellt is elvittünk egy körre, de vezetési szempontból szinte nem is érződött különbség a tárcsafékesekhez képest. A fékrendszer jóformán késedelem nélkül reagált, a fékerőt finoman adagolhattuk a pedállal, míg a lassítás a 16 százalékos lejtőn is kellően hatékony volt a 32 tonna összgördülőtömegű, 8×4-es XT billencsben.
Az agyáttételek bolygóműveiben pedig mostantól ferde fogazású fogaskerekeket alkalmaz a Scania, ami csökkenti a zajszintet, ugyanakkor növeli az élettartamot.

 -

A központi kijelző jól látható visszajelzést ad a differenciálzárak állapotáról

 

Pedállal vagy pedál nélkül?
A hajtáslánchoz kapcsolódó fontos újítás, hogy visszakerülhet a tengelykapcsoló-pedál a fülkébe a teljesen automatizált Scania Opticruise sebességváltóhoz. Szó sincs visszafejlődésről, éppen ellenkezőleg! Ez a pedál már csak egy potmétert működtet, akárcsak az elektronikus gázpedálok esetében, és ennek megfelelően elektronikus felügyelet mellett egy működtető berendezés kezeli a tengelykapcsolót. Előnye, hogy a gépkocsivezető tetszés, azaz igény szerint használhatja bármikor. Ha elinduláskor a gázpedálra lépés előtt vagy megálláskor kinyomja a tengelykapcsoló-pedált, akkor annak felengedésével ő vezérelheti a tengelykapcsolót az induláshoz vagy lassú manőverezéshez. Ha nem használja a pedált, akkor a jármű ugyanúgy automatikusan elvégzi ezt a műveletet, mint a kétpedálos Opticruise váltók esetében. Ha pedig menet közben nyomja ki a pedált, akkor a váltó felkapcsol.
A menetpróbán egy 64 tonnás, 730 lóerős, rönkszállító szerelvényben nyolc százalékos emelkedőn megállva, majd elindulva próbáltuk ki az igény szerinti tengelykapcsolót. Gázadás helyett csak fel kellett engedni a tengelykapcsoló-pedált, és ennek ütemével összhangban mindent az automatika végzett. Visszagurulás, megugrás vagy rángatás nélkül, lágyan, a motort nem pörgetve, a tengelykapcsolót a szükségesnél jobban nem csúsztatva, nem túlterhelve indult el a szerelvény. Tehát a vezetési hibákat is kiszűri, az elektronika nem hagyja, hogy a sofőr leégesse vagy szükségtelenül koptassa a tengelykapcsolót. Gyorsítás közben kinyomva a pedált pedig ugyanúgy felváltott az Opticruise, mintha a bajuszkapcsolóval avatkoztunk volna be. Ezt az igény szerinti tengelykapcsoló-pedált (Clutch on demand) főként olyan alkalmazásokhoz kínálja a Scania, ahol nagyon lassan kell centizve haladni a járművel, például aszfaltozógép etetésekor vagy görgős konténeremelő használatakor. Továbbá hintáztatáshoz, meredek emelkedőn elinduláshoz vagy nehéz terep leküzdéséhez is nagy segítséget jelenthet.
Egyébként az Opticruise bajuszkarját két másodpercig lenyomva bekapcsolható a manőverező üzemmód, amelynél a gázpedállal a normálhoz képest sokkal érzékletesebben lehet szabályozni a fordulatszámot és a tengelykapcsoló oldását, zárását. A gyakorlatban tehát lassú manőverezéskor hasonló hatást érhettünk el ezzel, mint az igény szerinti tengelykapcsoló-pedállal.

 -

Ilyen egy felépítményezésre maximálisan előkészített alváz

A másik fontos műszaki újdonság az elektronikus vezérlésű rögzítőfék, amelynek nagy kapcsolója ugyanott simul a műszerfal síkjába, ahonnan a kézikar szokott kiállni, tehát a kormánykeréktől jobbra, könnyen elérhető helyen. Az elektronikus vezérlés újabb funkciók kialakítását is lehetővé tette. Egyik ilyen az automatikus működtetés, vagyis induláskor magától kiold a rögzítőfék, a biztonsági öv kikapcsolására, illetve az ajtó kinyitására pedig álló helyzetben vagy kis sebességnél magától reteszelődik. A másik pedig az Auto Hold nevű visszagurulás-gátló funkció, amely végtelen ideig megtartja a járművet, mivel hosszabb állás esetén az üzemi fékek helyett a rögzítőféket alkalmazza.
A 64 tonnás rönkszállító szerelvénnyel az emelkedőn elinduláskor az elektronikus rögzítőféket és az Auto Hold funkciót is kipróbáltuk, kiválóan ellátták a feladatukat, tovább könnyítve a munkánkat.
Az elektronikus rögzítőfék egyébként az összes új generációs modellben elérhető, a közútiakban is. Akárcsak az új fényszórómagasság-állítás, amelynek kapcsolóját és visszajelző LED-jeit az ajtópanelen helyezték el a többi világítással összefüggő kapcsoló mellett.
Sajnos igazán nehéz terepviszonyok között, azaz például nagy sárban, durván hepe-hupás vagy sziklás talajon, laza, süppedős murván vagy homokban, illetve nagyon meredek emelkedőkön vagy nagy oldaldőlésű helyeken nem volt lehetőségünk kipróbálni az XT modelleket, csak egy könnyedebb, száraz, murvás, göröngyös szakaszon, tíz százalékos emelkedővel és 16 százalékos lejtővel, valamint éles kanyarokkal. De ezen is érződött, illetve a műszaki megoldások, paraméterek alapján látható, hogy az XT-k valóban extra kemény tehergépkocsik, nagyon kemény technikával, ugyanakkor a gépkocsivezető felé lágyak, kíméletesek, hiszen könnyen kezelhetők, kényelmesek, igényesek és sok tekintetben segítik a munkát.

 

Speciális szolgáltatások
Ma már a piacon a tehergépkocsik elengedhetetlen kísérői a legkülönfélébb szolgáltatások. A Scaniánál pedig ahogyan a termékeket nagymértékben az építőipari üzemeltetés követelményeihez igazították az XT-család révén, úgy a szolgáltatásokat is. A Scania által nemrég bevezetett, a hálózatba kapcsolt járművek üzemelési adatain alapuló rugalmas ütemterv szerinti karbantartás az építőipari teherautókhoz is rendelkezésre áll. Akárcsak a teljes flottáról való professzionális gondoskodást biztosító Scania Fleet Care, amely sok gondot levesz az üzemeltetők válláról.
A Scania Járművezető-képzés pedig kifejezetten az építőipari alkalmazásokra szabott tréningeket is kínál már. Ennek új alapmoduljai a Termelékenység, a Biztonság és a Környezetvédelmi Teljesítmény. Ehhez kapcsolódik a Scania Fleet okostelefonos alkalmazás, amely hasznos tanácsokat nyújt a gépkocsivezetőknek vezetési stílusuk csiszolásához. Sőt, az idén bevezetett Scania One rendszer is elérhető az építőipari tehergépkocsikhoz, nyitott forráskódú platformként kaput nyitva más gyártók, illetve logisztikai szereplők digitális szolgáltatásaihoz és alkalmazásaihoz.
A Scania Finance gyári hátterű finanszírozása lehetőséget nyújt rugalmas, a szezonális bevételi ingadozásokat kisimító részletfizetési konstrukciókra.