Vadonatúj automatikus sebességváltót fejlesztett az Allison haszonjárművekhez. Alkalmazásával tisztább, gazdaságosabb üzemet ígér a gyártó.
Hirdetés:

Világszerte piacra dobja új automatikus sebességváltóját az Allison, de várhatóan csak 2020-tól. A közepes és nehéz-teherautókhoz kifejlesztett egységet az atlantai Észak-amerikai Haszonjármű-kiállításon mutatta be az Allison. Ez a gyártó első kilencfokozatú automatikus váltója, amellyel jelentős csökkenés érhető majd el a tüzelőanyag-fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás terén. Ezt részben a fejlett stop-start rendszernek köszönheti, amely például nem engedi elgurulni a járművet, amíg nem jár a motor. A kategóriájában páratlanul széles áttételtartomány rövid egyes fokozattal indul, és összességében változatlan teljesítmény mellett is jobb gyorsulást biztosít a járműnek az új váltó. Az egymást kisebb ugrásokkal követő fokozatok éppúgy jobb komfortérzetet biztosítanak, mint a simább elindulás.

 -

Buszokhoz is ajánlja új automatikus váltóját az Allison

Az Allison FuelSense elektronikus vezérlőcsomagjával, valamint egyéb gazdaságosságot célzó rendszerekkel kombinálva derül fény igazán az új egység előnyeire. Ezekkel együtt példaértékűen kis tüzelőanyag-fogyasztás érhető majd el – mondja Randy Kirk, az Allison termékfejlesztésért felelős alelnöke. Az újdonság kifejlesztésénél szem előtt tartották, hogy kompatibilis legyen a márka többi termékével. Így például gond nélkül beépíthető az Allison 2000 sorozatú hatfokozatú váltók helyére. Az ígéretek szerint az újdonság tartósság szempontjából is hozza a bevált elődök szintjét, amelyek már világszerte több mint 160 milliárd kilométert teljesítettek.