Megújult motorok, frissített hajtáslánc és áramvonalasabb külső jellemzi az új DAF XF és CF típust, amelynek eredményeként hétszázalékos csökkenés várható a tüzelőanyag-fogyasztásban a gyártó ígérete szerint. Nézzük részletesen is az újdonságokat!
Hirdetés:

Megadta a DAF a módját az új XF és CF típus bemutatójának, hiszen az április végén megrendezett eseményt a helyszínre meghívott vendégeken kívül az interneten élő közvetítés során bárki nyomon követhette. Nem csoda, hogy ekkora felhajtással készült a leleplezésre a holland gyártó, hiszen az Euro VI minősítésű típusok beveztése óta ez a termékek legjelentősebb megújulása, ami ráadásul a vállalat zászlóshajóját, az XF-et is érinti.

 -

A külső megújulása annyira nem szembetűnő, inkább a légellenállás további csökkentésére összpontosítottak a tervezők. Ez a jelentős műszaki változásokkal együtt mintegy hét százalékkal mérsékelte a tüzelőanyag-fogyasztást

A változások a járművek külsejére, műszaki tartalmára és belső terére egyaránt kiterjedtek. A két típus megújításakor a legfontosabb szempontok között szerepelt a tüzelőanyag-fogyasztás csökkentése, ezzel párhuzamosan az ügyfelek nyereségességének növelése, a rendelkezésre állási idő fokozása, valamint a járművezetők kényelmének növelése és a munkavégzés nagyobb biztonságának megteremtése. Mindezek jegyében hét százalékkal kedvezőbb tüzelőanyag-felhasználást ígér a gyártó, ugyanis a PACCAR MX motorcsalád hatékonyabb turbófeltöltőt és új kipufogógáz-visszavezető (EGR) rendszert kapott. Az MX-13 motor legnagyobb teljesítménye immár 530 lóerő. A ZF új TraXon automatizált sebességváltójának 12 fokozatú változata mind a CF, mind az XF esetében alapfelszereltség immár, míg opcióként akár 16 fokozatú verzió is választható. Teljesen áttervezte a kipufogógáz-utánkezelő rendszert a DAF. Az új változat egyrészt kisebb helyet foglal, így az alvázon az egyéb berendezéseknek több hely jut, másrészt könnyebb, mint elődje. A kipufogógáz-utánkezelő rendszernek és az egyéb tömegcsökkentő megoldásoknak köszönhetően a jármű hasznos terhelhetősége 100 kilogrammal nőtt. Az áttervezett napellenzőnek köszönhetően az XF és CF típusok légellenállási együtthatója is javult.
Természetesen a járművezetőkről sem feledkezett meg a gyártó. A megújult belső díszítések, az új légkondicionáló berendezés, a barátságosabb színvilág, a frissített központi kijelző és műszerfal nemcsak a pilóta kényelmét szolgálja, hanem biztonságosabbá is teszi a munkavégzést.
Az új típusok gyártását a nyár folyamán kezdi meg a vállalat. 

 -

Bőrkárpitozású ülések, bőrbevonatú kormány és egyedi színvilág jellemzi a CF fülke Exclusive Line kivitelét