De jó értelemben: sűrített metángázzal működő, környezetkímélő tehergépkocsit hoztak forgalomba, elsősorban városi használatra.
Hirdetés:

Bővíti európai modellválasztékát a Volvo Trucks, mégpedig a Volvo FE kizárólag metángázüzemű változatával. A Volvo FE CNG (Compressed Natural Gas – sűrített földgáz) elsődlegesen olyan használatra való, amelyre rövid menetek jellemzők, ismétlődő megállásokkal és elindulásokkal, mint például a hulladékgyűjtés. Új, soros, hathengeres, kilencliteres, szikragyújtású motorja Euro 6 besorolású, és automatikus sebességváltóval működik együtt.
Világszerte sok város keres alternatívát a dízel tehergépkocsik helyett, sőt, ami a hulladékgyűjtő teherautókat illeti, a megújuló üzemanyag nem egyszer előfeltétele a beszerzésnek.” – mondta Christina Eriksson, a márka alternatív hajtásláncokért illetékes vezetője.
A metángáz szagtalanul és nagyon kevés ártalmas részecskét keltve ég el. Ha biogázként nyerik, tehát szerves anyagokból, a szén-dioxid-kibocsátás akár 70 százalékkal is kisebb lehet a dízelmotoréhoz képest.

Kép:Volvo Trucks -

A hajtáslánc, a kétoldali gáztartályokkal és a katalizátoros kipufogóval

A Volvo FE CNG modell motorjának teljesítménye 320 lóerő, legnagyobb forgatónyomatéka 1356 newtonméter. Többek között azért választották hozzá a szikragyújtásos, tehát a benzinmotorokéhoz hasonló működési módot, mert a gyakori megállásokhoz és újraindításokhoz ez a legelőnyösebb. A teljesen automatikus váltómű jóvoltából pedig ugyanolyan könnyen vezethető és termelékeny a jármű, mint egy közönséges Volvo FE. Sebességváltója ráadásul nagyon gyorsan reagál.

Kép:Volvo Trucks -

A teljesen automatikus, gyorsan reagáló Allison váltómű

Hosszú távon a Volvo Trucks szerint is a metángáz számít a gázolaj egyik megújuló helyettesítőjének. A jelen feladata az, hogy hatóságokkal és vállalatokkal együttműködve kidolgozzák a rendszer kifejlesztésének és elterjesztésének követelményeit, illetve előfeltételeit.
Az új Volvo FE CNG modell európai értékesítése már idén augusztusban elkezdődött, a sorozatgyártás pedig 2015 elején indul.

 -

 

Tények a metángázról

A műszaki gyakorlatban metángáz gyűjtőnéven említik a nagyrészt metánból álló biogázt és földgázt. Az utóbbi fosszilis tüzelőanyag: 40 – 500 millió éve keletkezett, és a földkéreg mélyéről termelik ki. A biogáz összetétele hasonló, de ez megújuló energiaforrás, mivel oxigénmentes környezetben komposztált szerves anyagból képződik. Például szemétből, istállótrágyából és egyéb szerves hulladékból nyerhető. Nagy mennyiségben fordul elő az örökké fagyott (permafrost) sarkvidéki mocsaras talajban – ha ez a klímaváltozás miatt kiszabadul, a szén-dioxidnál is súlyosabb felmelegedést okozhat, hasznosítására viszont nincs elképzelés.

Előző cikkSzép új világ
Következő cikkSlágergyanús
Gyerekkorom óta autórajongónak tartom magam. Járműgépész mérnökként diplomáztam, 13 évig dolgoztam a Közlekedéstudományi Intézetben. Jogosítványom 1963 óta van, sok országban rengeteg élményt szereztem autós újságíróként, mindenféle furgon és kamion kipróbálásával. Ötven éve publikálok.