Alumínium újrahasznosítására dolgozott ki egy rendszert a Ford egyik mérnöke.
Hirdetés:

Lehet, hogy elsőre meglepően hangzik, ám mégis igaz, hogy a számunkra pazarlónak tűnő amerikaiak a háztartási hulladékuk újrahasznosításában elég jók. Legyen szó az ólomakkumulátorokról, kartondobozokról, konzervdobozokról vagy az újságokról, minden ilyesmire odafigyelnek. Azonban a Ford kötelékében dolgozó sajtolómérnök, Chip Conrad jóval nehezebb anyagok újrahasznosítását tervezte meg, ugyanis hetente 2,2 millió kilogramm nagy szilárdságú alumíniumtörmeléket ment meg a kukától. A zárt láncú újrahasznosító rendszer csökkenti a vállalat termelte hulladék mennyiségét, energiát takarít meg és segíti a fenntarthatóságot. Jelenleg a Ford három gyáregységében használják, ebből kettőben az USA negyven éve legnépszerűbb pickupját, az F-szériát készítik.

 -

Louisville-ben (Kentucky) és a Buffalo (New York) melletti üzemekben gyártják a Ford F-pickupokat, és itt működnek az újrahasznosító rendszerek is

A megoldásnak köszönhetően a Ford annyi nagyszilárdságú alumíniumötvözetet hasznosít újra, amelyből 37 ezer F-pickupot képes gyártani, illetve ennyi anyagból 51 utasszállító repülőgépet is készíthetne. Az amerikai Alumínium Szövetség szerint azért is üdvözlendő ez a megoldás, mert az alumíniumhulladék újrahasznosításához tizedannyi energia szükséges, mint az új alumínium előállításához.
Az újrahasznosítási lánc szíve egy hatalmas automatizált vákuumrendszer, amelyhez több mint két mérföldnyi csővezeték csatlakozik. A nagyobb alkatrészeket pici darabokra aprítják, majd ezeken a csöveken keresztül eljuttatják a hatalmas konténerekbe, majd amikor megteltek, felpakolják a teherautókra és máris szállítják az újrafelhasználáshoz. Egyszerű és nagyszerű, ahogy az alábbi videóban is látható: