Hirdetés:

Ma már a gépjárművekben a sebességváltótól a fényszórón át a műszerpanelig sok minden intelligensen alkalmazkodik az adott körülményekhez, illetve felhasználói igényekhez. Miért ne tehetné ugyanezt a gumiabroncs is?

Darwin óta tudjuk, hogy nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, amelyik a legfogékonyabb a változásokra. Ez a gondolat vezérelhette a Goodyear fejlesztőit is, amikor megalkották a jövő személyre szabott, kényelmes és fenntartható elektromos közlekedésének igényeit teljesítő gumiabroncsot. A Goodyear reCharge valójában nem is csak egy gumiabroncs, hanem egy komplett kerék, amely gyökeresen szakít minden eddigi bevett műszaki megoldással.

A tanulmány egyszerre több innováción alapul. Ezek közül a leglényegesebb a futófelület keverékanyaga, amely kis kapszulákból bármikor könnyedén utántölthető, illetve lecserélhető. A kapszulákat folyékony és biológiailag lebomló anyaggal töltik meg, amely az adott felhasználó vezetési profilját mesterséges intelligenciával kielemezve személyre szabható. A folyékony keverékanyag a kerékagyba behelyezett kapszulából kis csöveken keresztül a forgás hatására jut el a futófelületen található buborékokba. A futófelületet pedig a természet egyik legerősebb anyaga, a pókfonál ihlette szálakkal erősítették meg. Így az abroncs egyszerűen hozzáigazítható az időjárási és útviszonyokhoz, városi, hegyi, illetve autópályás utazásokhoz vagy az egyéni vezetési igényekhez. Sőt, még a színe is változtatható egy okostelefonos alkalmazáson keresztül. Például a téli, illetve nyári abroncsok időigényes átszerelése is egy egyszerű kapszulacserével helyettesíthető.

Íme, a reCharge kerék szerkezeti felépítése

Ezt a különleges, alkalmazkodó futófelületet egy könnyű, tömör és viszonylag nagy átmérőjű, ugyanakkor keskeny váz tartja. Ez a masszív és elenyésző karbantartásigényű szerkezet sem tartalmaz levegőtömlőt, így a felhasználónak az abroncsnyomás rendszeres ellenőrzésével, illetve beállításával sem kell foglalkoznia, valamint a bosszantó defekteknek is búcsút inthet. Mindezek az előnyök növelik az üzemidőt és csökkentik az üzemeltetési költségeket, ami a haszonjárművek esetében különösen fontos szempont. A reCharge tanulmányabroncs ezenkívül személyre szabható, fenntartható és szinte gondozásmentes. Nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a Goodyear újból feltalálta a kereket. Ha egyszer megvalósul ez a most még elméleti elképzelés, akkor nem csupán a motorsportok kiváltsága marad a pár másodperces kerékcsere – olyan egyszerű lesz, mint a kávéfőzés.

Kapszulák időjárásra, földrajzi területre és személyes vezetési profilra szabott futófelületi keverékanyaggal