Hirdetés:

Ötven éve foglalkozik speciális szállítmányokkal a görög Anipsotiki S.A. fuvarvállalat, a szélturbinák mestereinek számítanak. Így nem ijedtek meg, amikor a hegyes-völgyes és igencsak szeles utakon az ország legnagyobb farmjára kellett turbinalapátokat szállítaniuk.

Valóban mesterek, hiszen eddig 119 szélerőmű-farmra már 366 turbinalapátot szállítottak el. Ehhez a Goldhofer FTV sorozatba tartozó lapátemelőket használnak, a hidraulikus emelőkkel a turbinalapátok akár 60 fokos szögig felemelhetők, hogy még a szűk kanyarokban se kelljen kiirtani a fél erdőt. A lapátokat e speciális szállítóeszközökre ugyanúgy rögzítik, mint ahogyan a szélturbinákra is, ennek eredménye, hogy a saját hossztengelyük körül elforgathatók. Ez igencsak létfontosságú képesség, ugyanis az akár 70 méter hosszú lapátokba könnyen belekap a szél – hiszen erre tervezték azokat. Ám az ötletes rögzítésnek köszönhetően semleges szögbe állíthatók, nem adnak támadási felületet a rohanó levegőnek. Ennek igen pozitív eredményeként nem borul fel az egész szerelvény.

A képeken és a lenti videón a Kassidiaris farmra szállított lapátok útját örökítették meg, ez lesz Görögország legnagyobb szélerőműve