Hirdetés:

Szinte már közhellyé vált, hogy az akkumulátortechnika előtt óriási fejlődési lehetőségek állnak. Nos, a BYD most kirukkolt egy jelentős innovációval, amely újraértelmezi az elektromos járművekre vonatkozó biztonsági előírásokat.

Kína legnagyobb elektromosjármű-gyártója, a BYD bemutatta a Blade Battery, azaz pengeakkumulátor nevű energiatárolóját. Az online előadás csúcspontja az a kisfilm volt, amelyben a Blade Battery sikeresen teljesített egy szög beszúrásával végzett tesztet. Ez ugyanis a legkíméletlenebb próbája az akkumulátorok esetében a hőfejlődés hevességének. Ám a BYD új akkuja nemhogy nem kapott lángra, de még csak füstöt sem bocsátott ki, felszínének hőmérséklete pedig nem haladta meg a hatvan Celsius-fokot. Ugyanilyen körülmények között egy három elemből álló lítiumakkumulátor ötszáz Celsius-fokosra is felhevül és elég, de még egy hagyományos lítium-vas-foszfát-akkumulátor is kétszáz-négyszáz Celsius-fokosra forrósodik fel.

Ezáltal a Blade Batteryvel felszerelt elektromos gépkocsik lényegesen kisebb eséllyel gyulladnak ki egy baleset során. A BYD pengeakkumulátorának másik előnye, hogy az akkumulátorcsomag optimalizált szerkezetének köszönhetően ötven százalékkal jobb a helykihasználása, mint egy hagyományos lítium-vas-foszfát-akkunak.

A hamarosan bemutatkozó BYD Han EV személygépkocsi már pengeakkumulátorokkal készül majd, és rövidesen a márka haszonjárművei is megkaphatják ezeket a biztonságos energiatárolókat
Wang Chuanfu, a BYD elnök-vezérigazgatója