Melyik három szó?

Hirdetés:

Megdöbbentő adat: az Egyetemes Postaegyesült becslése szerint a föld nemzeteinek 75 százaléka rosszul működő címzési rendszert használ, vagy nem is létezik ilyen az országban. Három egyszerű szó és 57 billió kombináció jelentheti a megoldást.

Szolgálati közlemény: a fenti videó magyar felirattal is nézhető, az igény szerint bekapcsolható a lejátszóban!

Egyszerűbben megjegyezhető, kevésbé félreérthető, és ami a modern korban a legnagyobb előnye, hogy az emberi beszédhez a legjobban igazodik. Így jellemezhető a what3words címmegadási módszer, amelyet például a Ford, a Mercedes-Benz és a Tata egyes járműveiben, valamint a Bosch infotainment rendszereiben már használhatunk. A what3words alapítói a bolygót 57 billió (57×1012) négyzetre osztották, amelyek mindegyike 3×3 méter területű. Ezek pontos címkézésére egy 25 ezer szóból álló listát használnak, és ezt jelenleg már 44 nyelven elkészítették. Az angol szótár bővebb, az 40 ezer szóból áll, mert az nemcsak a szárazföldeket fedi le, hanem a tengereket is. Az egyes nyelvek mind önálló címzéseket használnak, vagyis nem átfordíthatók a címek. Az okos algoritmus (és a kézi finomhangolás) ugyanis arra is figyel, hogy az egymáshoz közeli helyek ne kapjanak összekeverhető címeket. Ügyesen elosztja az egyes szavak felhasználását távoli pontok között.

Bár kerülik a hasonló hangzású szavak alkalmazását, egy félreértett cím a fentiek miatt olyan messze kerül a feltételezett célterülettől, hogy ember és gép számára is azonnal egyértelmű, hogy hiba csúszott a folyamatba. Így a hiba azonnal orvosolható, ami sürgős eseteknél szó szerint életmentő lehet.

///árnyak.müzlik.emberek

Itt egy hazai példa, ez a Széchenyi lánchíd budai hídfőjénél található 0 kilométerkő háromszavas címe. Ha az első szót tévesen egyes számban írjuk fel, akkor Dél-Korea közepére navigálunk a Clark Ádám tér helyett. Ha a második szóról marad le a többes szám, akkor Karacsitól északra a hegyekben találjuk magunkat. Az ember és az árnya szavak egyaránt érvénytelen címzést eredményeznek. Tehát a mindennapi életet rendkívül leegyszerűsíti, egyedül a titkos ügynöknek kell jobban odafigyelnie, amikor bediktálja a főgonosz rejtett bázisának címét. Arról ugyanis korábban senki sem sejtette, hogy egyáltalán a bolygó melyik pontján kell keresni, így egy ilyen mértékű eltérés sem lenne meglepő. Minden más esetben viszont jelentősen megkönnyítheti az emberek egymás közötti kommunikációját és a gépek felé történő címmegadást egyaránt.