Hirdetés:

Kényelmes és biztonságos is a Bosch új találmánya, a Virtual Visor okosnapellenző. Sok balesetet előzhet meg, mert úgy szűri ki az erős fénysugarakat, hogy közben tökéletes kilátást nyújt.

Egészen mostanáig nem sokat változtak az elmúlt közel száz év alatt a járművek napellenzői. Ám valljuk be: a legtöbb gépjárművezetőben fel sem merült, hogy lehetne másmilyen is ez a kiegészítő. Pedig nem csupán kényelmi extra, fontos biztonsági felszerelés is, ami a vezetőt elvakító napsugarak, éles fény ellen hatékony védelmet nyújthat. Aki minden nap hosszú órákat ül egy haszonjárműben, sokszor megtapasztalhatta már, hogy milyen kellemetlenségeket okoz a nappal szemben közlekedni. A vakító fénysugarak hatékony tompítására azonban most készült el egy új találmány, amelyet a Bosch három mérnöke a szabadidejében dolgozott ki. Az egykori garázscégek hangulatát idézik a kezdeteik: az első kísérletekhez egy leselejtezett LCD-monitort használtak. A folyadékkristályos technika ilyen jellegű, kreatív hasznosítása az árnyékolásra merőben új ötlet a járműiparban, talán ezért is ismerték el az idei CES fogyasztói elektronikai szakvásár innovációs díjainak „Járműbeli szórakoztatás és biztonság” kategóriájának kitüntetettjei között.

A vakító napsütés a többi időjárási tényezőnél kétszer több súlyos balesetet okoz. Bizony, a köd és a csúszós út kevésbé veszélyes, mint a szembesütő nap!

A rendszer lényege, hogy a kamerából, mesterséges intelligenciából és LCD-kijelzőből álló komplex megoldás felismeri a vezető szemébe tűző napsugarak beérkezési szögét, ezután pedig ennek megfelelően sötétíti el a lehajtható kijelzőt. A vezetőt megfigyelő kamera és a mesterséges intelligenciát használó szoftver tehát először azonosítja a felhasználó arcát, illetve az arra eső napsugarakat. A szem, az orr és a száj pontos azonosítása után elemzi az azokra eső árnyékokat és a vezető látómezejét, majd a meglévő információk alapján sötétíteni kezdi az LCD-panel megfelelő részeit. A mesterséges intelligencia algoritmusai segítenek abban, hogy a Virtual Visor csak a zavaró napsugarakat blokkolja – azaz maximális kilátást biztosítson a napellenző többi részén. Mindezt nemcsak a tűző nappali napsütés, hanem napfelkelte és naplemente során is teszi, amikor a sugarak különösen zavarók az alacsony beesési szög miatt.

Mindig csak ott és annyit árnyékol a napellenző felületéből a rendszer, amennyit kell

A hagyományos napellenzővel szemben a kilátást korlátozó egyetlen tényező így az LCD-kijelző vékony kerete: ez azonban jóval kisebb területet takar ki, mint a jelenleg használt évszázados megoldás. A Bosch új megoldásában található átlátszó LCD-panel és az intuitív kamera ráadásul nem kiegészítő elemként szolgál, hanem teljes egészében képes kiváltani a hagyományos napellenzőket.

Nemcsak tetszetős kiegészítő, hanem fontos biztonsági eszköz is

A Virtual Visor tehát nem elsősorban egy tetszetős kényelmi kiegészítő, hanem egy kimondottan hasznos közlekedésbiztonsági felszerelés. Amíg a hagyományos napellenző csupán a napsugarak egy részét tudja blokkolni, miközben a kilátást jelentősen korlátozza, addig az okosnapellenző ennél jóval hatékonyabban működik. Márpedig ez fontos szempont a közlekedésbiztonság terén, hiszen több statisztika szerint is sok balesetet okoz a napsugarak által okozott vakítás. Egy felmérés szerint tizenhat százalékkal nagyobb az esélye annak, hogy baleset következzen be, ha erős napsütésben vezeti valaki a járművét, mintha normál időjárási viszonyok közepette közlekedne.