Papírforma szerinti és azt megcáfoló szombati eredmények után a vasárnapot szó szerint elmosta az eső Mostban. Kiss Norbi esélyei is elúszni látszanak, év végére egy összetett második helyet tervezett – ám egyetlen pontot sem szerzett a hétvégén.
Hirdetés:

Nem meglepő módon Jochen Hahn (#1, IVECO) kvalifikálta magát az első helyre a csehországi Mostban. A kamion-Európa-bajnokság legutóbbi versenyhétvégéjén a helyi favorit, Adam Lacko (#55 Freightliner) futotta a második leggyorsabb időt.

 -

A IVECO pilótája az egész szezonban eddig is hozott formáját nyújtotta a versenyen is – magabiztosan vezette a mezőnyt

Gyorsan egyértelművé vált, hogy a Freightliner mögötte csak a második helyet szerezheti meg. A dobogó legalsó fokáért Sascha Lenz (#30, MAN), Steffi Halm (#44, IVECO) és Antonio Albacete (#23, MAN) harcolt.

 -

Ám az igazán ádáz küzdelem az élboly mögött dúlt

Kiss Norbi (#5, Mercedes-Benz) például bokszutca-áthajtásos büntetést kapott pályaelhagyás miatt, és ez rányomni látszott a bélyegét az egész hétvégéjére. Lenz az utolsó előtti körben egy jobb első defektet „nyert”, így a harmadik helyét át kellett engednie az IVECO kamiont hajtó német hölgynek.

 -

A korábbi defekt miatt a szombati második futamon az utolsó, 19. helyről rajtolt Lenz – és az ötödik helyig küzdötte előre magát. Ez igazán szép teljesítmény!

 -

Az első körben átvette a vezetést Reinert, őt Albacete és Lacko követte

 -

Lacko a helyi szurkolók biztatása mellett sokáig próbálta megelőzni a spanyolt,…

 -

…ám Albacete nem hagyta magát

 

 -

Most sem bántak kesztyűs kézzel egymással a nagyvasak pilótái

 

A második nap is gyönyörű napsütéssel indult – Hahn azonban a SuperPole során a korábbi időknél négy tizeddel gyorsabb idővel sokkolta a többieket. Ezzel a címvédő az idei eddigi tízből a kilencedik alkalommal szerezte meg a pole pozíciót. Finoman fogalmazunk, ha azt mondjuk, hogy 2019-ben erősen domináns Jochen Hahn és az IVECO versenygépe. A helyi kedvenc Lacko autózott be a második rajtkockára Albacete előtt.

Nem sokkal a verseny előtt hatalmas zivatar kezdődött, ám ahogy a hatalmas monstrumok felsorakoztak a rajtrácson, varázsütésre elzárták az égi csapot. A rajtig még egy fél óra maradt, így akár fel is száradhatott volna az aszfalt. Ennek ellenére egész pályás sárga zászló alatt rajtolt el a mezőny, és ekkor már bizony az eső is újból rázendített.

 -

Olyan erősen zuhogott, hogy megállították a versenyt, a bokszutcába rendelték a versenyzőket

Ahogy picit alábbhagyott az eső, kiderült, hogy a pályán néhány helyen tíz centiméter magasan áll a víz, a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzni azt. Két és fél órával az eredeti rajt után újraindulhatott a mezőny, ám ekkor újabb dézsát borítottak ki föntről. Két perc után meg is lengették a vörös zászlót, megint megállították a versenyt. Némi várakozás után harmadszor is megindult a felvezető teherautó az első körre, ám egyből a parc fermé felé vették az irányt. Mivel további esőfelhők közeledtek a pályához, a versenybíróság végül mindkét vasárnapi versenyt lefújta.

 

 -

Mindenki esett-kelt: akadt olyan, akinek eső sem kellett ahhoz, hogy letérjen a burkolt útról egy rövid kirándulás erejéig

 

Ranglista az ötödik versenyhétvége után, 2019
PozícióNévMárkaNemzetiségPontszám
1.Jochen HahnIVECOnémet224
2.Antonio AlbaceteMANspanyol149
3.Adam LackoFreightlinercseh145
4.Steffi HalmIVECOnémet126
5.Kiss NorbertMercedes-Benzmagyar121
6.Sascha LenzMANnémet111
7.René ReinertIVECOnémet111
8.André KursimIVECOnémet67
9.José RodriguesMANportugál49
10.Gerd KörberIVECOnémet28

 

 -

Látványos gumifüstöléssel csábították a városlakókat a versenypályára

 -

A Buggyra csapata a hazai versenyre három gépet is vitt

 -

A 71-es rajtszámú Freightlinerrel vendégszereplő Mika Mäkinen az évtized első éveiben egy MAN kormánya mögött indult az Európa-bajnokságban

 

Fotók: Buggyra Racing

 

A kamion-Európa-bajnokság 2019-es versenynaptára
HelyszínDátum
Misano, OlaszországMájus 25–26.
Hungaroring, MagyarországJúnius 22–23.
Slovakia Ring, SzlovákiaJúlius 6–7.
Nürburgring, NémetországJúlius 20–21.
Most, CsehországAugusztus 31–szeptember 1.
Zolder, BelgiumSzeptember 14–15.
Le Mans, FranciaországSzeptember 27–29.
Jarama, SpanyolországOktóber 5–6.