Tizedik éve piacvezető hazánkban a DAF a hat tonna össztömeg feletti tehergépkocsik kategóriájában. Tavaly szinte minden tekintetben rekordokat döntött a holland márka Magyarországon. Idén is hasonló eredmények elérését tűzte ki célul a cég vezetése.
Hirdetés:

Rolling Tons: Milyen eredményekkel zárta a tavalyi évet a DAF a magyar piacon?
Kiss Dávid:
Büszkén számolhatok be arról, hogy minden eddiginél több, összesen 1846 új tehergépkocsit helyeztünk forgalomba 2018-ban, és ezzel 32,5 százalékos részesedést értünk el a hat tonna össztömeg feletti tehergépkocsik piacán. Különösen örömünkre szolgál, hogy miközben a piac mintegy 450 járművel bővült 2017-hez képest, addig a mi eladásaink közel hatszáz darabbal. Ráadásul ez a gyarapodás elsősorban a kisebb járműparkkal rendelkező ügyfelek, nem pedig a nagy flottaüzemeltetők beszerzéseinek köszönhető, ami stabil piaci alapokat tükröz. Európában 16,7 százalékos részesedést ért el a DAF a 16 tonna össztömeg feletti kategóriában, ezzel most először a második legnagyobb tehergépkocsi-gyártó a kontinensen. A nyerges vontatók piacát pedig továbbra is vezeti.

RT: A részleteket tekintve miket emelne ki a tavalyi év értékesítési eredményeiből?
KD:
Számottevően több LF tehergépkocsit adtunk el olyan kisvállalkozóknak, akiknek nem a fuvarozás a profiljuk, így szakértő partnert keresnek járműbeszerzéseik során. Ezenkívül az építőipar fellendülése jól látszik az építőipari modelljeink értékesítésén. Továbbá jól bevált a 11 literes, 450 lóerős változat bizonyos alkalmazási területeken. Végül, de nem utolsósorban az új generációs CF és XF beváltotta a hozzájuk fűzött reményeket, a legtöbb ügyfelünk a gyártó által ígért hét helyett inkább nyolc-kilenc százalékkal kisebb tüzelőanyag-fogyasztásról számol be. A gépkocsivezetők pedig kedvelik a csendesebb működésüket és jobb vezethetőségüket.

RT: A kiváló termékek kínálata mellett mi járult még hozzá a 2018-as sikerhez?
KD:
Nagyon sokat nyomott a latban, hogy még magasabb szintre emeltük az ügyfélelégedettséget, megfelelő a hálózatunk és bővült az értékesítői csapatunk. Ügyfeleink azt tapasztalhatják, hogy a DAF-os kapcsolat más, mint a többi. A DAF tulajdonában levő Hungarotruck Kft. 24 főt vett fel 2018-ban, követve azt, hogy rekordot döntött a szervizértékesítéstől az alkatrész-értékesítésen át a használt járművek forgalmáig szinte minden téren. Továbbra is törekszünk az ötcsillagos kiszolgálás elérésére, ennek köszönhetően a használtjármű-értékesítés területén is kiemelkedő ügyfélelégedettségről számolhatok be. A szolgáltatások tekintetében fontos kiemelni, hogy a DAF Connect, habár újnak számít a piacon, gyorsan fejlődik és egyre többen használják Magyarországon is. A MultiSupport szervizszerződések penetrációja pedig 54 százalék, ami jól mutatja, hogy ügyfeleink mennyire elégedettek a javítási és karbantartási szerződések hasznosságával.

RT: Az idei évre milyen célokat tűzött ki maga elé a DAF Hungary Kft.?
KD:
Idén hasonló piacméretre számítunk, mint a tavalyi volt, és szeretnénk megtartani a részesedésünket. Ez persze nem lesz könnyű, de bízok a csapatunkban és a termékeinkben, ezenkívül még tovább fejlesztjük a szolgáltatásainkat és az ügyfélelégedettséget. Hamarosan pedig megkezdjük a tíz éve tartó piacvezető pozíciónk alkalmából megalkotott különleges kiadású modellek értékesítését.
Végül ezúton is szeretném kifejezni köszönetemet ügyfeleinknek az együttműködésükért és a bizalmukért!

 -