Hirdetés:

Bemutatta X15 sorozatú motorcsaládjának legújabb generációját a Cummins. Az új HELM (Higher Efficiency. Lower emissions. Multiple fuels. – vagyis nagyobb hatékonyság, kevesebb kibocsátás, többféle tüzelőanyag) fantázianevű platformra épülő X15 minden idők legtakarékosabb Cummins dízelmotorja.

Ráadásul az új család már ma teljesíti a 2027-től érvényes amerikai kibocsátási normákat. A megújult Cummins X15 legfeljebb 451 kilowattos (613 lóerő) teljesítménnyel és 2779 newtonméteres forgatónyomatékkal állhat a gazdaságos szállítmányozás barikádjára. Hatékonyságát azzal is optimalizálták, hogy gyakorlatilag a 14,9 literes erőforráshoz egy teljes hajtásláncot terveztek. Az is jelentősen hozzájárul az üzemeltetés költségeinek lefaragásához, hogy a 12 fokozatú Eaton Cummins Endurant HD, valamint a 18 fokozatú Endurant XD automatizált sebességváltók csupán bő 1,2 millió kilométerenként igényelnek olajcserét. Továbbá a Cummins-Meritor 14X HE tandem tengelypár is a lehető legkisebb ellenállás elvét követi, egyúttal a távolsági fuvarfeladatokat támogatva a lehető leghosszabbra vették az áttételét, hogy az erőforrás takarékosan kis fordulatszámon, a legnagyobb forgatónyomatéka közelében üzemelhessen. A tüzelőanyagoktól „független” HELM-platform számos olyan motorváltozatot foglal magába, amelyek egy alapmotorra épülnek és a hengerfej alatt szinte teljesen megegyeznek. A hengerfejek kialakítása mindig az adott tüzelőanyaghoz illeszkedik, első alternatívaként a földgázüzemű X15N áll az ügyfelek rendelkezésére.

Új Volkswagen ID. Buzz változatok: Csúcsra járatják
Bemutató

Új Volkswagen ID. Buzz változatok: Csúcsra járatják

Persze, persze lefelé is bővítették az ID. Buzz kínálatát, kisebb akkuval, olcsóbban is elérhető, de a legnagyobb feneket ők is az új zászlóshajónak kerítették. Izgalmas műszaki újdonságok várnak ránk, de azért még mindig erős korlátok között.

Knorr-Bremse fékalkatrészek: Biztonsági matekpélda
Technika

Knorr-Bremse fékalkatrészek: Biztonsági matekpélda

Nemhogy kiszámolni, megtippelni is nehéz, hogy a Knorr-Bremse által legyártott féktárcsák vajon hány haszonjárműben dolgoztak az évek során, és ezzel mekkora biztonsági pluszt eredményeztek. Ám a konkrét előnyöket szerencsére könnyebb számszerűsíteni.

Repülőkkel táncoló
Történelem

Repülőkkel táncoló

Főszereplőnk a hazai ipar egyik fénypontja, mégsem hallott róla szinte senki, és még kevesebben láthatták élőben munka közben.

MAN hTGX és önvezető teherautók: Hidrogénezett öntudatosság
Technika

MAN hTGX és önvezető teherautók: Hidrogénezett öntudatosság

Olajszőkítésről szó sincs! Csupán arról, hogy az MAN bemutatta hidrogénüzemű belső égésű erőforrással felvértezett hTGX teherautóját. Eközben önvezető prototípusaival is új mérföldkőhöz érkezett, amelyek végre felhajthattak az autópályára.

Új helyre költözik a Volvo
Háttér

Új helyre költözik a Volvo

Túlzás nélkül állíthatom, Magyarországon példa nélküli beruházást hozott tető alá Ecseren a Volvo Hungária Kft. Ez egyben azt is jelenti, hogy 25 évvel alapítása után költözik a XVII. kerületi Cinkotai úti bázisáról a svéd márka magyarországi importőre.

Itt elmondhatod a véleményedet!