Hirdetés:

Jóval kisebb károsanyag-kibocsátást és nem mellesleg évi többmilliós megtakarítást ígér a ZF villamosított félpótkocsija. Forgalomba nem helyezhető, ami remekül bizonyítja, hogy elengedhetetlenek a megfelelő keretfeltételek a fuvarozás kizöldítéséhez.

Saját akkumulátorral és villanymotorral zöldítené a félpótkocsikat a ZF. A rendszer igazi zsenialitása az egyszerűsége. Nem kellett új megoldást fejleszteniük, az elektromos teherautókhoz és távolsági buszokhoz kínált AxTrax 2 hidat szerelik be a félpótkocsi középső tengelyeként. Nem elhanyagolható segítség ez, hiszen 210 kilowatt tartós teljesítményt biztosít, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 26 000 newtonméter! Az égi áldást követő csúszós útviszonyok esetén még egy hajtott tengellyel növeli a vonóerő-átadást, ám szép kilátások esetén is nagy segítség álló helyzetből elinduláskor. Az autópályás gyorsítósávokon pedig a felével lerövidíti a gyorsításhoz szükséges távot.

Az e-tengelyt moduláris akkumulátorrendszer egészíti ki, ami tartalmazza a hűtőrendszert és az egyenáramú feszültségátalakítót is. A ZF megoldása önállóan vezérli a fékrendszert, a menetstabilizálót és az elektromos hajtást. A vonójármű elektronikus-elektromos rendszeréhez CAN-busz segítségével csatlakozik. Hajtótengelyként tehermentesíti a vontatót, amivel a belső égésű motor fogyasztása csökkenthető, az elektromos teherautó hatótávolsága pedig megnövelhető.

Azt ígérik, hogy a fékenergia akár 60 százalékát képes visszanyerni. Mondani sem kell, hogy ez milyen jótékony módon csökkenti az üzemi fékrendszer terhelését, kopását. Arról nem is beszélve, hogy a kevesebb fékezés csökkenti a finompor-kibocsátást is, ami az Euro VII kapcsán a következő évek egyik új beszédtémája lesz.

Egy dízelmotoros teherautó tüzelőanyag-fogyasztását 16 százalékkal mérsékli és évi 13 tonnával a szén-dioxid-kibocsátását. Ezeket az értékeket regionális elosztófuvarozásban megtett évi 80 ezer kilométer esetén számolták. Írjunk gyorsan a papír szélére néhány adatot egymás alá! Ha 650 forint/liter gázolajárral és 30-35 liter/100 kilométeres kiindulási fogyasztással számolunk, akkor járművenként és évente 2,5-2,9 millió forint megtakarítást eredményezhet! Logikus alkalmazási terület ez, hiszen a sok kanyargós országút, a körforgalmak és a települések rengeteg lehetőséget kínálnak a visszatáplálásra. Arról nem is beszélve, hogy ilyen felhasználásnál nagyobb eséllyel alszik olyan telephelyen a szerelvény, ahol csatlakoztatható az elektromos hálózathoz, ami tovább növeli a megtakarítási potenciált. Ugyanis hálózatról tölthető hibridként akár 40 százalékos redukciót kínál! A fenti értékekkel továbbszámolva a konnektoros hibrid félpótkocsi éves szinten már 6,2-7,3 millió forintot spórol! De a ZF saját számításaiban még a távolsági fuvarozásban is évi kétmillió forintot meghaladó megtakarításról írnak szerelvényenként.

Egyetlen bökkenő akad csupán, nevezetesen a hatóságoknak is jóvá kell hagyniuk, hogy az eddig passzív félpótkocsikból aktív hajtással felvértezett tolóeszközök válhassanak, netán a rendszer egytonnás saját tömegét is kompenzálhassák nagyobb össztömeggel. Akár holnaptól csökkenthetné a környezeti terhelést és az üzemeltetők tüzelőanyag-számláját a ZF beépített hátszele – csak arra vár, hogy a törvényhozás is utolérje az innovációt.

Százegy
Hírek

Százegy

Kiskutya is lehetne, ha eléggé szentimentálisak lennénk, azonban hazánk vezető haszonjárműves magazinjaként nem engedjük meg magunknak ezt a luxust.

Japán divatdiktátor
Hírek

Japán divatdiktátor

Ó, a szép születésnapot ünneplő UD Trucks! Mifelénk még hírből sem sokan ismerik Japán egyik legjelentősebb haszonjárműgyártóját.

Daimler Kardan-Lastwagen: Kardános kalandor
Történelem

Daimler Kardan-Lastwagen: Kardános kalandor

Ezernyolcszázkilencvenkilencet írunk, a helyi fuvarozást lovakkal, a távolságit pedig vasúton vagy hajóval végzik. A cannstatti Daimler-Motoren-Gesellschaft pedig máris patikába szalajtotta az univerzum legelső teherautójának harmadik változatát!

Új Continental takarékos abroncsok: Nem felületes újdonságok
Bemutató

Új Continental takarékos abroncsok: Nem felületes újdonságok

Egyszerre igyekszik megfelelni a jó tapadás és a kis gördülési ellenállás szemben álló szempontjainak a Continental „ötödik” generációs takarékos abroncsa. Érdemes a regionális és távolsági fuvarozásra egyaránt ajánlott újdonság ígéreteinek mélyére ásni.

Vegán kutyusok
Hírek

Vegán kutyusok

Újabban hidrogénezett növényi olajokra (HVO) szoktatja a pennsylvaniai Lehigh Valley Operations (LVO) gyáregység szalagjáról frissen legördülő, nyolcas méretosztályú, tehát nehézkategóriás haszonjárműveit a Mack Trucks.

Itt elmondhatod a véleményedet!