Hirdetés:

Habár a segédrendszerek egyre éberebbek és az előírások is szigorodnak, baleset-megelőzés szempontjából még mindig a járművezetőre hárul a legnagyobb felelősség. Legyünk figyelmesek, óvatosak és előzékenyek!

Elsősorban a gyalogosokra és a kétkerekűekre jelentenek hatalmas veszélyt a városokban bolyongó, holtterekkel terhelt teherautók. Londoni felmérések szerint a drótszamarak karamboljainak több mint feléért és a járókelőket ért balesetek bő ötödéért felelősek. Annak ellenére, hogy az ottani városi forgalomban közlekedő járművek csupán négy százalékát alkotják. A brit főváros 2021 március elseje óta kizárólag azokat a 12 tonnánál nehezebb össztömegű haszonjárműveket engedi be, amelyek a közvetlen rálátási szabvány (Direct Vision Standard, DVS) előírásai szerint minimum egy csillagot teljesítenek. Hogy mi kell ehhez? Annyit rögtön elárulhatunk, hogy nem elég, ha csupán a termetes fülke hűtőrácsán ott csillog a stuttgarti háromágú logó.

Az egycsillagos minősítéshez a gyalogosok buksiját és vállát oldalról 4,5, elölről pedig kétméteres távolságból látnia kell a sofőrnek. Ráadásul mindezt tükrök és videókamerák nélkül, csupán a salgótarjáni síküvegeken át pásztázva. Jövőre már háromcsillagosra kell teljesíteniük ahhoz, hogy tehessenek egy tiszteletkört a Trafalgar tér körül. Sőt, 2024 októberében nem csupán a Cityből tiltják ki a kettő vagy kevesebb csillaggal bíró gépeket, hanem teljes Nagy-London tabuvá válik majd. Most sokan felhördülhetnek, hogy melyik gyártónak lesz pénze „átlátszó” fülkéket gyártani?! A helyzet azonban ennél sokkal pragmatikusabb, hiszen az alacsonyabbra helyezett és kémlelőablakkal felvértezett utasoldali ajtókkal felszerelt hagyományos fülkék is elérhetnek akár három csillagot is. Máskülönben várostól függetlenül erre az évtized végéig, egészen pontosan 2029-ig, amúgy is rászorítja őket az európai általános járműbiztonsági rendelet (General Safety Regulation).

A Vision Zero kezdeményezés lényege, hogy 2050-re mindenkit meg szeretnének óvni a végzetes kimenetelű közúti balesetektől. Természetesen ehhez nem elég csupán a teherautókat átalakítani és a járművezetőket trenírozni. Megfelelő minőségű úthálózatra, jelzőtáblákra és útburkolati jelekre van szükség, legvégül pedig felelősségteljesebb, józanul mérlegelő kétlábúak és -kerekűek is kellenek. Sajnos a modern telekommunikációs és szórakoztató eszközök az utóbbi két évtizedben a gyalogosok, kerékpárosok és a járművezetők részéről is jelentősen hozzájárultak a figyelmetlenségekből adódó balesetek kialakulásához. A biztonság terén évtizedek óta élenjáró Volvo Trucks összeállított a sofőrök számára egy öt pontból álló javaslatcsomagot a balesetek megelőzésére. Nem kell a tudományos magasságoktól aggódni, hiszen mind olyan, amire józan paraszti ésszel is rájöhetünk. Az első és egyik legfontosabb szabály, hogy mindig abból induljunk ki, hogy a puhatestűeknek nincs tudomása a teherautók holttereiről. Ismerjük meg a gyengébbekkel előforduló leggyakoribb balesetek okait. Előrelátóan válasszuk meg a sebességet és a manővereket, hiszen akkor sem leszünk számottevően lassabbak, ha úgy érezzük. Ne legyünk restek, szánjunk rá figyelmet, főleg a városi szakaszok előtt, hogy az üléspozíciót és minden kezelőszervet, a kormánykereket, valamint a tükröket is tökéletesen beállítsuk. Legvégül pedig mindig annak tudatában dolgozzunk, hogy még mindig mi, vezetők vagyunk a járművek legfontosabb biztonsági rendszerei!

Horrorkaravánok: Volt, nincs?
Háttér

Horrorkaravánok: Volt, nincs?

Magyarország tranzitútjain nyugat-kelet irányban mindennapossá váltak 2021-re a horrorkaravánok. A „rakomány” felelőtlen elhelyezése a járműszállító trélereken valódi veszélyforrást jelentett. A hatóságoknak nem volt nehéz dolguk a jelenség kiszűrésére…

Sávtakarítók
Hírek

Sávtakarítók

Wiesbaden közlekedési társasága forgalomfigyelő kamerákkal szereli fel autóbuszait. Elsősorban a buszsávokban és megállókban parkolók kiszűrésének céljából, ezzel gyorsítva a buszforgalmat.

ROADPOL: Ellenőrzéssel a szabálykövetésért
Háttér

ROADPOL: Ellenőrzéssel a szabálykövetésért

Európában még mindig naponta 70 ember hal meg az utakon. Bár országonként nagyok az eltérések, az okok azonosak. A renitens sofőrök kiszűrése a rendőrségre hárul. Egyre több nemzet kapcsolódik be a ROADPOL  szakmai programjaiba, ellenőrzési kampányaiba.

Tudatos életmód a volán mögött: A fitt sofőr jó sofőr
Háttér

Tudatos életmód a volán mögött: A fitt sofőr jó sofőr

Sok a pocakos kamionos, némelyiküknek a fülkébe való feljutás is kihívás. A kívülállók szerint „csak” esznek, alszanak és vezetnek. Létezik másik út is, csak akarni kell! Követendő példákat mutatunk, remélve, hogy néhányan kedvet kapnaka változtatásra.

Buszban biztonságban
Háttér

Buszban biztonságban

Amikor a sítáborba induló busz ablakaiból boldogan kitekintő gyermekeiknek búcsút intettek a szülők, biztosan azzal a jó érzéssel engedték el őket, hogy az utazás során nem érheti baj őket. A kiváló állapotban lévő járműben és a felkészült, kipihent pilóták kezeiben jó helyen vannak.

Indulás előtti digitális ellenőrzés: Nincs helye mulasztásnak
Háttér

Indulás előtti digitális ellenőrzés: Nincs helye mulasztásnak

Bár a KRESZ mindenki számára előírja a napi ellenőrzéseket, ezt sokan csak ajánlásnak tartják. Azonban a haszonjárművek esetében emberéletek múlhatnak egy időben fel nem ismert műszaki hibán. Segítség vagy újabb nyűg, ha digitalizálják a reggeli rutint?

Itt elmondhatod a véleményedet!