Hirdetés:

Három új kapszulát mutatott be a Citroën az önvezető gördeszkás alapjukhoz, amellyel a városi közlekedés minőségét szeretnék javítani a jövőben. Merész elgondolások keltek életre a Sanghaji Autószalonon.

A Cozy Capsule pod megjelenését a francia parfümös üvegek ihlették, és egy otthonhoz hasonló, privát és belsőséges légkört teremt belül. A narancssárga színű, tojáshéj alakú ülésben akár el is fekhet az utas. A napkelte színeit idéző hangulatvilágítás pedig még tovább fokozza az idillt. Egy másodlagos, parafa ülés is bekerült, valamint automatikusan öntözött növények alkotta dekoráció és beépített légtisztító gondoskodik az egészséges légkörről

Több mint egy éve már, hogy a Citroën, az Accor és a JCDecaux vállalatok az Urban Collëctif projekt keretei között belefogtak a városi közlekedés jövőjének optimalizálásába. Elképzeléseikkel javítani kívántak a városlakók életminőségén. Már az első három felépítmény és önmagában a gördeszka, azaz az elektromos, önvezetésre képes alapjármű, a Citroën Skate is teljesen futurisztikus hatást keltett, mintha csak egy tudományos-fantasztikus filmből léptek volna elő. Most kínai szakemberek közreműködésével, a helyi piac igényeihez szabták az új kapszulatriót. Az eredmény egészen rendhagyó. A Citroën Autonomous Mobility Vision koncepciója a mindenki számára elérhető, tiszta és hatékony mobilitás, amely alkalmazkodik a kereslethez és nyílt forráskódon alapul. Ez azt jelenti, hogy bármelyik gyártó dönthet úgy, hogy az alappal kompatibilis kapszulát tervez magának.

Immersive Air néven fut a talán legextrémebb verzió, amely egy sötét színekkel jellemzett játékbarlangra emlékeztet, amit egyenesen a Tron című filmből rendeltek. A több utast befogadó kapszula domináns ovális formáját egy szögletes ajtónyílás töri csak meg. Zenehallgatásra, éneklésre, videójátékozásra, filmnézésre is lehetőséget kínál. Annak érdekében, hogy a tér ne érződjön túlságosan zártnak, de kellő magánszférát is nyújtson, egy hatalmas panorámaablak is került a kapszulára

Egyelőre értelmezhetetlen luxuskategóriának tűnik az összes elképzelés, ennek ellenére nem lehetetlen, hogy a jövőben tényleg így fogják élni az életüket a városi emberek. Legalábbis a világ gazdagabb részein. Ott a közlekedés sem megterhelő, sem unalmas, sem pedig káros nem lesz – sem az egészségünkre, sem pedig a környezetre. Persze minden ilyen jövőképhez, illetve főként a hatékony működéséhez, nagyon komoly háttér-infrastruktúra szükséges, ami pedig további fejlesztéseket és törekvéseket igényel.

Nyitott, guruló kávézót testesít meg a Wander Café kapszula, amely két utas számára biztosít helyet. Hideg ételek és italok kóstolását kínálja, miközben a városképet élvezhetik a közel 360 fokos kilátással. A modern építészet elemeit felhasználva, egy oldalról induló lebegő mennyezet nyújt megfelelő mennyiségű árnyékot az ülőfelületekhez. Kifejezetten szabadidős tevékenységekhez, randikhoz, pihenéshez ajánlják a tervezők

#vanlife: Fogd minden holmid és költözz furgonba
Pihenőidő

#vanlife: Fogd minden holmid és költözz furgonba

Nyáron sokan lakóautóval vágnak neki a vakációnak. Elsőre nem tűnik túl komfortosnak, mégis egyre többen választják hosszabb távú életvitelre is az átalakított kisteherautókat. Okosabbnál okosabb megoldásokat és minden egyes napra kalandot tartogat ez.

StreetScooter: Saját márkás csomagszállító
Pihenőidő

StreetScooter: Saját márkás csomagszállító

Ismert gyártók termékeinek marketingtől mentes, jó értelemben átcímkézett változataira gondolunk a saját márkás kifejezés hallatán. A német posta pontosan az ellenkezőjét érti ezalatt, a saját igényeinek megfelelő villanyfurgont fejlesztett és gyártott.

Freightliner SuperTruck II: Megtestesült ötletroham
Pihenőidő

Freightliner SuperTruck II: Megtestesült ötletroham

Ismét megmutatták a Daimler Truck North America szakemberei, hogy mekkora lehetőségek rejlenek még a közúti fuvarozás hatékonyságának növelésében. Céljuk, hogy a Freightliner SuperTruck II tanulmányjármű megoldásait a sorozatgyártásba is átvigyék.

Hyundai Universe Mobile Office: Gördülő iroda
Pihenőidő

Hyundai Universe Mobile Office: Gördülő iroda

Új szintre emeli a távmunka lehetőségeit a Hyundai különleges, luxusirodának kialakított távolsági autóbusza. Ebben a járműben ugyanis egy csapat utazás közben, illetve a kitelepülés helyszínén is maximális hatékonysággal dolgozhat.

Itt elmondhatod a véleményedet!