Hirdetés:

Májustól új címkével kell ellátni a gumiabroncsokat az Európai Unióban, amelyek részletesebb adatokkal szolgálnak a felhasználóknak az adott termék különböző tulajdonságairól.

A gördülési ellenállást és a vizes útfelületen tapadást hét helyett már csak öt osztályba sorolják, míg a gördülési zajt a decibelérték mellett A, B vagy C betűvel is kategorizálják. Ezenkívül az érdeklődők a címke jobb felső sarkában elhelyezett QR-kód segítségével még részletesebb információkat kaphatnak az adott abroncsról egy európai adatbázis alapján. Továbbá mostantól piktogramok jelölik, ha a gumi megfelel a téli abroncsok európai uniós, három hegycsúccsal és hópihével ábrázolt minősítésének vagy a megfelelő jégen tapadást tanúsító ISO-szabványnak. Szintén fontos újítás, hogy májustól a nehézhaszonjárművek C3 kategóriájú gumiabroncsait is ilyen tájékoztatócímkével kell felruházni. Ezáltal az új címkék hatékonyabban elősegítik, hogy az üzemeltetők a számukra optimális vagy a lehető legbiztonságosabb, leggazdaságosabb, illetve legcsendesebb abroncsot választhassák.

Előző cikkHelyben készített alvázon
Következő cikkHol a cégér?
Kisgyermekkorom óta rajongok a tehergépkocsikért, ezért már a gépészmérnöki tanulmányaim alatt örömmel elkezdtem írni a Rolling Tons magazinba. Azóta nem szűnő lelkesedéssel tesztelem a legújabb haszonjárműveket, közel két évtizeden át főszerkesztőként vezettem a nyomtatott kiadványt.